Gość Ada022 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witajcie. Mam następujący problem. Jeden z naszych pracowników zatrudniony na umowę na czas nieokreślony przebywa na długotrwałym zwolnieniu lekarskim. Okres 182 dni zwolnienia minie 05.04.2015 r., obecne zwolnienie jest do 29.03.2015r. Pracownik nie chce ubiegać się o świadczenie rehabilitacyjne. Po zakończeniu jednego ze zwolnień pracownik zażądał od pracodawcy, aby ten wypowiedział mu umowę, na co oczywiście pracodawca nie przystał, więc pracownik dostarczył kolejne zwolnienie lekarskie. Pracownik nie chce wrócić do pracy (choć wiem, że jego stan zdrowia na to pozwala), ale sam umowy rozwiązać nie chce (aby móc od razu dostać zasiłek dla bezrobotnych).W tej sytuacji rozumiem mam dwa wyjścia:1). Pracownik, nie dostarcza kolejnego zwolnienia, więc kieruję pracownika na badania kontrolne i jeżeli uzyska zdolność do pracy, to musi wrócić do pracy, a ja ewentualnie liczę na to, że się nie stawi i będę mogła zwolnić go z jego winy (lub jak wróci pracownik pewnie będzie chciał wykorzystać 26 dni przysługującego urlopu).2). Pracownik dostarcza kolejne zwolnienie lekarskie wykraczające poza termin 182 dni, np. do 10.04.2015 r. i wówczas mogę go zwolnić z art. 53 §1, mimo nie podjęcia próby starania się o świadczenie rehabilitacyjne? Mam nadzieję, że dobrze rozumuję, więc proszę o ewentualne podpowiedzi, jak rozwiązać sytuację, aby wszystko było zgodnie z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi