Gość ja1919 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Witajcie, miałam nieprzyjemne zajście na początku miesiąca, a mianowicie moje mieszkanie zostało zalane przez sąsiada. Straty może nie są duże, ale malowanie sufitu i jednej ze ścian będzie konieczne. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Nie wymagam, aby sąsiad zapłacił za ekipę remontową, ale uważam że przynajmniej moglibyśmy podzielić się kosztami farb. Czy są jakieś przepisy na które mogę się powołać? Do jakiej instytucji należy się kierować w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość J23 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Należało spisac protokół i wezwać sąsiada do naprawy szkody - korzystając z jego polisy obezpieczeniowej jeśli ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luke45 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Mój ciągle ucieka od odpowiedzialności i jeszcze mnie straszy. A administracja nic sobie z tego nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yurdrin Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Trzeba go przycisnąć i tyle. A za straszenie też może być karane. Do administracji pismo z potwierdzeniem odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monkey_Funcky Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 dokładnie, zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunonEg Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Jeśli uszkodził coś, co jest Twoje, to ma obowiązek naprawy szkody. Rozumiem, że nie chcesz dusić sąsiada na koszty, ale pomyśl, dlaczego miałabyś dokładać z własnej kieszeni za remont? Naprawdę Cię na to stać, nie masz innych lepszych wydatków?Jeśli po zalaniu nikogo nie wezwałaś, to zrób zdjęcia, tak na wszelki wypadek. Najlepiej byłoby wezwać przedstawiciela administracji i tego sąsiada co Cię zalał, na spisanie protokołu uszkodzeń. A potem zawsze możesz zrobić remont na swój koszt a sąsiadowi wezwać wezwanie do zapłaty. Potem zostaje już tylko sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdalena84 Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 pogadaj z sąsiadem - może był ubezpieczony. Generalnie nie wiem jakie to przepisy ale wydaje mi się że jeśli sąsiad cię zalał to chyba musi naprawić szkodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielNieznanowski Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Tak, zgodnie z prawem jeśli zostało uszkodzone mienie przez sąsiada jest on zobowiązany do zapłaty za zniszczenia. Należy zrobić zdjęcia, przygotować protokół za wczasu i wtedy umówić się z administracją na oględziny. Sąsiad się stawia bo pewnie nie ma ubezpieczenia. Sprawa nadaje się do sądu ale pewnie koszty remontu nie są tak duże żeby skierowała Pani sprawę do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mickey Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Może mieć tutaj zastosowanie art. 415 Kodeksu Cywilnego: Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. Ważne jest dokumentowanie zniszczeń w obecności kogoś ze spółdzielni lub rzeczoznawcy. Po oszacowaniu strat można ubiegać się o odszkodowanie od sprawcy alby jego ubezpieczyciela jeśli sprawca był ubezpieczony. Jeśli sprawca nie poczuwa się do odpowiedzialności pozostaje skierowanie sprawy do sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian4 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 No cóż, chyba najlepsze jest ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalwu Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Może mieć tutaj zastosowanie art. 415 Kodeksu Cywilnego: Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. Ważne jest dokumentowanie zniszczeń w obecności kogoś ze spółdzielni lub rzeczoznawcy. Po oszacowaniu strat można ubiegać się o odszkodowanie od sprawcy alby jego ubezpieczyciela jeśli sprawca był ubezpieczony. Jeśli sprawca nie poczuwa się do odpowiedzialności pozostaje skierowanie sprawy do sądu. konkret ;) sąsiad tak czy siak musi ponieść konsekwencje, może cie straszyć ile chce, ale i tak musi to zrobić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katpio123 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Jak masz ubezpieczenie to możesz to zgłosić i ubezpieczyciel pokryję Ci ten remont. Na przyszłość żebyś np. Ty kogoś nie zalał zalecam zainwestować trochę w systemy inteligentne które powiadomią Cię o takich zdażeniach w porę. Popatrz sobie na tej stronie https://sklep.ferguson.pl/pl/c/Inteligentny-dom/74, te rozwiązania nie są drogie a zapewnią ci spokój i bezpieczeństwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j23 Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 zaś nachalna darmowa reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forted Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Cóż, jeśli już doszło do zalania mieszkania z winy sąsiada, to nie ma co szczypać i należy podjąć wobec niego stanowcze kroki. Zasada jest taka, że nawarzone piwo należy wypić i sąsiad, jeśli jest człowiekiem honorowym, sam powinien zaproponować pokrycie części lub całości kosztów. W ostateczności zostaje sąd, ale uważam, że najlepiej po prostu się dogadać jak człowiek z człowiekiem. A na przyszłość radzę się ubezpieczyć, ponieważ w razie nieprzyjemnej sytuacji możemy liczyć na odszkodowanie. Ja na przykład odziedziczyłem gospodarstwo rolne po rodzicach i zdecydowałem się na ubezpieczenie w Gothaerze - https://www.gothaer.pl/pl-dla-ciebie-produkt/58319/gospodarstwo-rolne/dobrowolne-ubezpieczenie-rolne-goagro . Uważam z perspektywy czasu, że to była bardzo dobra decyzja, choć na razie na szczęście w gospodarstwie nie zdarzyło się nic złego. Ubezpieczenie jest bardzo szerokie i obejmuje różne zdarzenia losowe, chociażby takie jak uderzenie pioruna, obsunięcie się ziemi czy też deszcz i dewastacje. Nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość i uważam, że warto być przygotowanym na różne zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polmaxeu Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 najlepiej dogadać się z sąsiademgreat site Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redaktorzyna Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Mieliśmy podobny problem. Zrobiliśmy tak, że najpierw wszystko zabezpieczyliśmy, zrobiliśmy zdjęcia i zgłosiliśmy do ubezpieczyciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi