Kategorie
Skocz do zawartości

Zmiany w kodeksie pracy w 2015 roku - umowy na czas określony

Rekomendowane odpowiedzi

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej przygotowało 20 października 2014 r. projekt nowelizacji Kodeksu pracy mający na celu ograniczenie nieuzasadnionego wykorzystywania umów o pracę na czas określony. Zatrudnienie na podstawie umowy o pracę na czas określony nie będzie mogło być dłuższe niż 33 miesiące. Takie same okresy wypowiedzenia będą dotyczyć umów na czas nieokreślony i na czas określony. Zmiany mają wejść w życie po 6 miesiącach od dnia ogłoszenia ustawy nowelizującej w Dzienniku Ustaw, czyli najprawdopodobniej w 2015 roku.

Powrót do artykułu: Zmiany w kodeksie pracy w 2015 roku - umowy na czas określony

W 2008 roku podpisłam z pracodawcą umowę na 10 lat. Tak czy inaczej muszę czekać do 2018 by dostać umowę na czas nieokreślony. Czy jednak będzie inaczej? Czy pracodawca teraz będzie musiał ją zmienić? Czy jednak jestem w gronie pracowników, którzy zostają na starych zasadach i będę nadal objęta dwutygodniowym okresem wypowiedzenia?

• 3 tygodnie później...
jak mam rozumieć kończy mi się umowa końcem tego roku - to już 3 na czas określony - i powinnam dostać umowę na czas nieokreślony ALE tu wchodzi ustawa i nagle termin 33m oraz 3 umów liczy mi się od początku? -.-

• 2 miesiące temu...
Gość pracownik IMPEL

Zmiana zasad zatrudniania pracowników na podstawie umów o pracę na czas określony

to kolejna sciema PO

mydlenie oczu ,udawanie że coś się robi , Jestem od kilku lat pracownikiem firmy IMPEL . Wrocław ul. Bednarska 13b

Niestety jestem zmuszany co jkilka miesięcy do podpisywania kolejnej umowy z kolejna firma prosze sprawdzic pod tym adresem ile firm ukrywa sie pod znana ogólnopolska firma IMPEL .

Obsido .sp.z.o.o - Ozon security sp.z.o.o . - Lernen - . 2K JOB sp z.o.o - Pjk security .- team security sp z.o.o - Impel Provider security security partner sp z.o.o - Impel security Ile czasu zajmie mi zmiana umowy pracujac w kazdej z tych firm zgodnie z ustawą 33 ??

Straszne to ja np jestem bardzo niezadowolona z mojej pracy mam umowę na czas okreslony 5 lat i 2 tygodnie okresu wypowiedzenia, pracuje juz prawie 3 lata-podkreśle że szukam nowej pracy !! i mam rozumiec że teraz nagle mój okres wypowiedzenia zmienia się na 3 miesiące,:( i jaki pracodawca będzie czekał na pracownika 3 miesiace.

• 3 tygodnie później...

Nowe przepisy nie „wyzerują licznika” kolejnych umów na czas określony zawartych między tymi samymi stronami. Zatem jeśli w chwili wejścia w życie nowelizacji obowiązuje druga umowa, to z tym samym pracownikiem będzie można podpisać jeszcze tylko jedną umowę na czas określony, z uwzględnieniem zasady, że łączny czas obu umów, liczony od wejścia w życie nowych przepisów nie może przekroczyć 33 miesięcy.

To jeśli ja już pracuję w jednej firmie już 8 lat i mam 2 umowę podpisaną aż do 2020 roku na czas określony ...to nie zmienia się ona na czas nieokreślony??? Chore!!!!

• 2 tygodnie później...

Z całą świadomością i odpowiedzialnością mówię:

Nasz rząd w ogóle nie wspiera nas podatników, mało tego, zdziera pieniądze: utrudnia w k.p. ograniczeniami praw pracowników, a przychyla do pracodawców. Pozbawiając nas deputat(u/ów). A wy na nich głosujecie?!

Pracodawcy przyczyniają się do tego, że jesteś i niewolnikami we własnym państwie!!

Państwo (Rząd RP) ma w planach zmienić (na niekorzyść) bezrobotnych ustawy! I parę poprawek w k.p. (również na korzyść pracodawcy). A My półgębkiem śmiejemy się z narodu chińskiego?! Patrzmy na siebie! Godzimy wsi na stawiane nam warunki i umowy śmieciowe i niskie zarobki! Rząd ustanowił nawet i to, że gdy staramy się o wsparcie bo trudno wiąžemy oba końce patrzą trzy miesiące wstecz! A czego nie ma nie da się policzyć! Pozdrawiam serdecznie. Karol.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...