Admin Księgowość Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 W wyniku zmian w VAT, obowiązujących od 1 kwietnia 2014 r., pełne odliczenie VAT od samochodów osobowych możliwe jest w przypadku wykorzystywania tych pojazdów wyłącznie do celów działalności gospodarczej. Jak przedsiębiorcy powinni potwierdzać, że samochód jest wykorzystywany wyłącznie w działalności gospodarczej? A także jakie sytuacje wykluczają możliwość pełnego odliczenia VAT? Powrót do artykułu: Pełne odliczenie VAT od samochodów - jakie warunki trzeba spełnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawlik Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Dosyć dokładny opis rożnych przypadków - russellbedford.pl//pl/glowna/aktualnosci/podatek-vat/item/954-problemy-z-odliczeniem-pe%C5%82nego-vat-od-samochodu.html Wiadomo, możliwości w tym zakresie są po prostu coraz mniejsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asz Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 prowadząc niewielką działalnośc, swój samochód wykorzystujemy w 90% dla działalnosci firmy, dla przykładu jadąc do urzędu np.zus-u,bywamy tam po 2-razy w tygodniu[działalnośćpogrzebowa- rozliczanie zasiłków] staje na zakupy w supermarkecie, praktycznie auto jezdzi TYLKO dla działalnosci, od paru lat nie byłem na urlopie, a jak pojade-to samolotem [nie wlasnym!!!!!] mamy też inną działalnośc gdzie sie jezdzi po Polsce i Europie -tylko służbowo, koszty są duże, czemu mam płacić dwa razy podatek??? dobrze żesie dowiedziałem bo zamierzam kupić dobrą osobówke [wozimy małe gabarytowo towary] i jak US nie będzie chciał respektować dokumentów- kart drogowych, nie wiem czego jeszcze, to chętnie moge wozić jakąś młodszą urzędniczke z US!! Jako świadka!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi