Kategorie
Skocz do zawartości

Pełne odliczenie VAT od samochodów - jakie warunki trzeba spełnić?

Rekomendowane odpowiedzi

W wyniku zmian w VAT, obowiązujących od 1 kwietnia 2014 r., pełne odliczenie VAT od samochodów osobowych możliwe jest w przypadku wykorzystywania tych pojazdów wyłącznie do celów działalności gospodarczej. Jak przedsiębiorcy powinni potwierdzać, że samochód jest wykorzystywany wyłącznie w działalności gospodarczej? A także jakie sytuacje wykluczają możliwość pełnego odliczenia VAT?

Powrót do artykułu: Pełne odliczenie VAT od samochodów - jakie warunki trzeba spełnić?

Dosyć dokładny opis rożnych przypadków - russellbedford.pl//pl/glowna/aktualnosci/podatek-vat/item/954-problemy-z-odliczeniem-pe%C5%82nego-vat-od-samochodu.html Wiadomo, możliwości w tym zakresie są po prostu coraz mniejsze...

• 3 miesiące temu...
prowadząc niewielką działalnośc, swój samochód wykorzystujemy w 90% dla działalnosci firmy, dla przykładu jadąc do urzędu np.zus-u,bywamy tam po 2-razy w tygodniu[działalnośćpogrzebowa- rozliczanie zasiłków] staje na zakupy w supermarkecie, praktycznie auto jezdzi TYLKO dla działalnosci, od paru lat nie byłem na urlopie, a jak pojade-to samolotem [nie wlasnym!!!!!] mamy też inną działalnośc gdzie sie jezdzi po Polsce i Europie -tylko służbowo, koszty są duże, czemu mam płacić dwa razy podatek??? dobrze żesie dowiedziałem bo zamierzam kupić dobrą osobówke [wozimy małe gabarytowo towary] i jak US nie będzie chciał respektować dokumentów- kart drogowych, nie wiem czego jeszcze, to chętnie moge wozić jakąś młodszą urzędniczke z US!! Jako świadka!!

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...