Gość Mateusz Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Witam, Pracodawca zaliczył mi do pracowniczego stażu pracy okres wykonywania przeze mnie pracy w gospodarstwie rolnym rodziców. Moje pytanie brzmi - czy ów okres pracy w gospodarstwie zwiększy mi wymiar urlopu (obecnie mam 20 dni) w sytuacji, gdy pracę tą wykonywałem równolegle z nauką w szkole średniej oraz w wakacje pomiędzy kolejnymi latami studiów wyższych (które ukończyłem). Moja wątpliwość wiąże się z brakiem pewności co do charakteru prawnego okresu pracy w gospodarstwie rolnym. Jeśli bowiem traktować go w sposób tożsamy z okresem zatrudnienia, to wtedy zapewne nie miałbym go zaliczonego do stażu pracy od którego zależą uprawnienia urlopowe (gdyż wtedy zaliczeniu podlegałoby tylko 8 lat z tytułu ukończenia studiów wyższych). Jeśli jednak okres pracy w gospodarstwie rolnym nie byłby tożsamy z okresem zatrudnienia, to uważam, że wtedy powinien podlegać zaliczeniu oprócz okresu przysługującego mi za ukończenie studiów. Z góry dziękuję za fachową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edzia Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 W sytuacji gdy pracownik jednocześnie uczył się i pracował, do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu wlicza się bądź okres nauki bądź okres zatrudnienia, w którym pobierał naukę – w zależności od tego co jest bardziej korzystne dla pracownika (art. 155 § 2 k.p.). http://www.prawo.egospodarka.pl/33975,Praca-w-gospodarstwie-rolnym-a-staz-pracy,1,34,3.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi