Kategorie
Skocz do zawartości

WNT - art. 10 ust. 1 pkt 3) proszę o pomoc :)

Gość Madzia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie mogę do końca zrozumieć o co chodzi  w pkt. 3) dotyczącym wyłączenia z WNT.

Mamy w tym punkcie mowę o nabyciu towarów na terytorium kraju.

Skąd więc zastrzeżenia ,które pogrubiłam?

W tych wytłuszczonych zdaniach mowa jest przecież o polskim podatniku (chyba, że źle rozumiem)?

Zatem w jaki sposób nabycie towarów z kraju UE mogłoby kiedykolwiek być równocześnie dostawą towarów przez tego podatnika?

Analogicznie jak WNT dla polskiego podatnika zwolnionego z obowiązku podatkowego mogłoby być jednocześnie dostawą towarów na terytorium kraju? Przecież skoro nabywamy towary to ich nie sprzedajemy.. Nie rozumiem skąd te zastrzeżenia. 
Gdyby mowa była po prostu o WNT (bez informacji, że jest to na terytorium kraju) to można by to wytłumaczyć, że polski podatnik dokonuje dostawy a nabywcą jest podatnik z innego kraju UE. A tak to nie wiem o co chodzi..

Proszę o pomoc w zrozumieniu, może jakiś przykład. Dziękuję smile.png

"Art. 10

1. Wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów, o którym mowa w art. 9, nie występuje w przypadku, gdy:

3) dostawa towarów, w wyniku której ma miejsce wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów na terytorium kraju:

a) nie stanowiła u podatnika, o którym mowa w art. 15, albo nie stanowiłaby u podatnika podatku od wartości dodanej dostawy towarów, o której mowa w art. 7, lub

stanowiła albo stanowiłaby taką dostawę towarów, ale dokonywaną przez podatnika, o którym mowa w art. 113 ust. 1 i 9, albo podatnika podatku od wartości dodanej, do którego miałyby zastosowanie podobne zwolnienia, z wyjątkiem, gdy przedmiotem dostawy są nowe środki transportu"

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...