Gość Madzia Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witam,nie mogę do końca zrozumieć o co chodzi w pkt. 3) dotyczącym wyłączenia z WNT. Mamy w tym punkcie mowę o nabyciu towarów na terytorium kraju.Skąd więc zastrzeżenia ,które pogrubiłam?W tych wytłuszczonych zdaniach mowa jest przecież o polskim podatniku (chyba, że źle rozumiem)?Zatem w jaki sposób nabycie towarów z kraju UE mogłoby kiedykolwiek być równocześnie dostawą towarów przez tego podatnika?Analogicznie jak WNT dla polskiego podatnika zwolnionego z obowiązku podatkowego mogłoby być jednocześnie dostawą towarów na terytorium kraju? Przecież skoro nabywamy towary to ich nie sprzedajemy.. Nie rozumiem skąd te zastrzeżenia. Gdyby mowa była po prostu o WNT (bez informacji, że jest to na terytorium kraju) to można by to wytłumaczyć, że polski podatnik dokonuje dostawy a nabywcą jest podatnik z innego kraju UE. A tak to nie wiem o co chodzi.. Proszę o pomoc w zrozumieniu, może jakiś przykład. Dziękuję "Art. 101. Wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów, o którym mowa w art. 9, nie występuje w przypadku, gdy:3) dostawa towarów, w wyniku której ma miejsce wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów na terytorium kraju:a) nie stanowiła u podatnika, o którym mowa w art. 15, albo nie stanowiłaby u podatnika podatku od wartości dodanej dostawy towarów, o której mowa w art. 7, lub stanowiła albo stanowiłaby taką dostawę towarów, ale dokonywaną przez podatnika, o którym mowa w art. 113 ust. 1 i 9, albo podatnika podatku od wartości dodanej, do którego miałyby zastosowanie podobne zwolnienia, z wyjątkiem, gdy przedmiotem dostawy są nowe środki transportu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi