Kategorie
Skocz do zawartości

wysokośc zasilku opiekuńczego za pobyt w szpitalu

Gość Sonia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam  następujące pytanie

Byłam moją dziesięcioletnią córką w szpitalu. Lekarz  wystawił mi zus ZLA( opieka) ze szpitala za ten czas.W tym zwolnieniu jest ujęty pobyt w szpitalu.Czy musze mieć jeszcze zaświadczenie od lekarza że mój pobyt z dzieckiem był konieczny .Czy wystarczy takie zwolnienie. ?Czy zasiłek opiekuńczy jest  80 % pominmo leżenia z dzieckiem w szpitalu ?Proszę o pomoc

jeśli dostarczyłaś zaświadczenie lekarskie z tytułu konieczności sprawowania osobistej opieki nad chorym dzieckiem wystawione przez lekarza leczącego dziecko w szpitalu, to należy przyjąć, że lekarz stwierdził konieczność jej pobytu wraz z dzieckiem w tej placówce.

Gdyby jednak zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA zostało wystawione przez innego lekarza (np. lekarza rodzinnego), to do wypłaty zasiłku wymagane byłoby odrębne zaświadczenie od lekarza leczącego dziecko w szpitalu, z którego wynika konieczność sprawowania  osobistej opieki nad  dzieckiem podczas pobytu w szpitalu.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...