Gość Sonia Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 WitamMam następujące pytanie Byłam moją dziesięcioletnią córką w szpitalu. Lekarz wystawił mi zus ZLA( opieka) ze szpitala za ten czas.W tym zwolnieniu jest ujęty pobyt w szpitalu.Czy musze mieć jeszcze zaświadczenie od lekarza że mój pobyt z dzieckiem był konieczny .Czy wystarczy takie zwolnienie. ?Czy zasiłek opiekuńczy jest 80 % pominmo leżenia z dzieckiem w szpitalu ?Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witch Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 zasiłek opiekuńczy płatny za wszystkie dni objęte zus zla, w wysokości 80% podstawy;wypełniasz z-15 + zaświadczenie lekarskie z tytułu konieczności sprawowania osobistej opieki nad chorym dzieckiem wystawione przez lekarza leczącego dziecko w szpitalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sonia Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 czy to zaświadczenie lekarskie to to samo co zus zla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witch Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 jeśli dostarczyłaś zaświadczenie lekarskie z tytułu konieczności sprawowania osobistej opieki nad chorym dzieckiem wystawione przez lekarza leczącego dziecko w szpitalu, to należy przyjąć, że lekarz stwierdził konieczność jej pobytu wraz z dzieckiem w tej placówce.Gdyby jednak zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA zostało wystawione przez innego lekarza (np. lekarza rodzinnego), to do wypłaty zasiłku wymagane byłoby odrębne zaświadczenie od lekarza leczącego dziecko w szpitalu, z którego wynika konieczność sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem podczas pobytu w szpitalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi