Kategorie
Skocz do zawartości

przeniesienie w pracy po powrocie z urlopu macierzyńskiego

Gość Marta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Niebawem wracam do pracy po urlopie macierzyńskim.  Firma w której pracuje dokonuje pewnych zmian w strukturze. Nasze biuro dotychczas było Biurem Regionalnym (jednostką nadrzędną) nad oddziałem. Na dzień dzisiejszy Biuro Regionalne zostało przeniesione a my zostaliśmy Oddziałem. W związku z tym w najbliższym czasie (jak zostaliśmy poinformowani) będą zachodziły pewne zmiany kadrowe, przy czym zawiadomiono nas iż jako takich zwolnień nie będzie natomiast będą propozycje przeniesienia do innego miejsca pracy (miejscowości oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o 100 km gdzie znajduje się obecnie ww. Biuro Regionalne. Oczywistym jest również dla obu stron że taka propozycja dla kobiet posiadających małe dzieci jest niemożliwa do przyjęcia. W związku z tym mam pytania czy

1 pracodawca może mi po urlopie macierzyńskim zaproponować ww. ?

2 czy mogę odmówić i czy jeżeli to zrobię to będzie to skutkowało rozwiązaniem umowy ?

3 W moim dziale pracuje kilka osób na równorzędnych stanowiskach (jedni posiadają umowy na czas określony inni na nieokreślony - ja mam umowę na czas nieokreślony) czy może on przenieść/ zaproponować oddelegowanie do innego miejsca pracy części pracownikom (w tym mnie) a pozostali zostaną bez zmian.?

4 czy pracodawca może pozostawić i podpisać umowę z osobą która mnie zastępowała a mnie zaproponować prace w Biurze Regionalnym oddalonym od mojego miejsca zamieszkania wiedząc że nie będę się mogła na to zgodzić ?

5 Pracodawca nalega na to żebym wykorzystała bezpośrednio po urlopie macierzyńskim zaległy urlop wypoczynkowy. Czy może to mieć związek z ewentualną propozycją przejścia i czy zmieniać to będzie coś w świetle przepisów prawa bo jako tako będzie to powrót nie bezpośrednio po urlopie macierzyńskim tylko już wypoczynkowym.

Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam

1. może zaproponować zmiany

2. jeśli nie wyrazić zgody na porozumienie zmieniające, pracodawca może wręczyć wypowiedzenie zmieniające warunki pracy, które może stać się wypowiedzeniem definitywnym, jesli nie przyjmiesz nowych warunków.

Przy umowie na czas nieokreslony, w wypowiedzeniu musi podać przyczynę zmiany

3. art 178 kp

§2. Pracownika opiekującego się dzieckiem do ukończenia przez nie 4 roku życia nie wolno bez jego zgody zatrudniać w godzinach nadliczbowych, w porze nocnej, w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 139, jak również delegować poza stałe miejsce pracy.

4. zaproponować może

5. nie wiemy jakie pracodawca ma zamiary;

urlop wypoczynkowy po rodzicielskim udzielony jest na wniosek pracownicy i wówczas pracodawca ma obowiązek udzielenia urlopu;

jeśli nie wnioskujesz o urlop pracodawca nie może zmusić

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...