Kategorie
Skocz do zawartości

Rozliczenie ulgi na dzieci

strootman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Razem z żoną osiągnęliśmy dochód powyżej 112tys zł, mamy dwójkę dzieci - młodszy (21l) miał dochód poniżej 3091zł, starszy (23l) przekroczył ten limit (oboje się uczą).

Czy przez to, że starszy przekroczył limit, przestał być już 'wychowywanym' synem i obowiązuje mnie i żonę limit 112tys zł, jako małżeństwo wychowujące jedno dziecko?

Czy po prostu nie dostajemy ulgi na dwoje dzieci, tylko na jedno (i nie obowiązuje limit, jako że mamy 2 dzieci uczące się poniżej 25l)?

Z góry dzięki za odpowiedź (może od kogoś kto spotkał się z podobną sytuacją)

A jak to jest jeśli rozliczam się indywidualnie nie z mężem i mam 2 dzieci i miałam zasiłek dla bezrobotnych. pobrana zaliczka 120 zł a składki zdrowotne 300,72 zł. i żadnych innych dochodów. Mogę skorzystać z ulgi jeżeli nie były pobrane składki na ubezp. społeczne?

Czy robiąc ulgę PIT/0 i składając PIT/UZ dostanę do zwrotu całą kwotę tj. 420,72 zł?

Mam pytanie. Rozliczamy się z mężem oddzielnie. Nasz dochód przekracza 112 tyś. Mamy dwójkę dzieci. Z czego jedno urodziło się we wrześniu. Jak dobrze zrozumiałam ulga przypada nam na dwójkę dzieci z czego za jedno cały rok a za drugie od września do grudnia (tutaj nie ma zastosowanie próg dochodowy).

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...