strootman Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Witam Razem z żoną osiągnęliśmy dochód powyżej 112tys zł, mamy dwójkę dzieci - młodszy (21l) miał dochód poniżej 3091zł, starszy (23l) przekroczył ten limit (oboje się uczą). Czy przez to, że starszy przekroczył limit, przestał być już 'wychowywanym' synem i obowiązuje mnie i żonę limit 112tys zł, jako małżeństwo wychowujące jedno dziecko?Czy po prostu nie dostajemy ulgi na dwoje dzieci, tylko na jedno (i nie obowiązuje limit, jako że mamy 2 dzieci uczące się poniżej 25l)? Z góry dzięki za odpowiedź (może od kogoś kto spotkał się z podobną sytuacją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 ponieważ mielibyście prawo do odliczenia ulgi tylko na jedno dziecko, to obowiązuje was limit dochodów, a skoro go przekroczyliście, to nie macie prawa do odliczenia ulgi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maniek Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 czy w przypadku nieuzyskania jakiegokolwiek dochodu mozliwe jest uzyskanie zwrotu ulgi na dziecko???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordian Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 czy w przypadku nieuzyskania jakiegokolwiek dochodu mozliwe jest uzyskanie zwrotu ulgi na dziecko????Niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 a dlatego, że ulgę na dziecko odlicza się od podatku, lub także od składek społecznych i zdrowotnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anik Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 A jak to jest jeśli rozliczam się indywidualnie nie z mężem i mam 2 dzieci i miałam zasiłek dla bezrobotnych. pobrana zaliczka 120 zł a składki zdrowotne 300,72 zł. i żadnych innych dochodów. Mogę skorzystać z ulgi jeżeli nie były pobrane składki na ubezp. społeczne?Czy robiąc ulgę PIT/0 i składając PIT/UZ dostanę do zwrotu całą kwotę tj. 420,72 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar-Tax Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Tak. Brak pobrania składek społecznych nie jest przeciwwskazaniem do skorzystania z ulgi na dzieci w wysokości sumy pobranych zaliczek i składki zdrowotnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Mam pytanie. Rozliczamy się z mężem oddzielnie. Nasz dochód przekracza 112 tyś. Mamy dwójkę dzieci. Z czego jedno urodziło się we wrześniu. Jak dobrze zrozumiałam ulga przypada nam na dwójkę dzieci z czego za jedno cały rok a za drugie od września do grudnia (tutaj nie ma zastosowanie próg dochodowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 dobrze rozumiesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi