Gość Mat Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Witajcie,Proszę o pomoc w następującej kwestii:Wkrótce urodzi nam się dziecko. Ja jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony, a mąż aktualnie pozostaje bez pracy. Wstępnie planowaliśmy, że ja po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i dodatkowego (po 26 tygodniach) wrócę do pracy, a dzieckiem będzie zajmował się mąż. Ile ma on czasu na znalezienie zatrudnienia, żeby w okresie przebywania na urlopie rodzicielskim otrzymywać zasiłek z ZUS? Czy musi być zatrudniony już w dniu narodzin dziecka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witch Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 nie musi byc zatrudniony w dniu narodzin dziecka; tylko przy zasilku chorobowym może wystapic okres wyczekiwania 30 dni na zasilek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mat Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Dziękuję za zainteresowanie tematem, ale niestety nie do końca rozumiem podpowiedź Czyli teoretycznie wystarczy, by przepracował jeden pełny miesiąc, aby zasiłek mu przysługiwał (w naszym przypadku zasiłek w wysokości 60% podstawy liczonej od jego pensji, zakładając, że ja będę przez pierwsze pół roku otrzymywać 100%)?Jeśli, dla przykładu, przy zachowaniu ciągłości urlopu rodzicielskiego po dodatkowym, urlop rodzicielski rozpoczynałby się 15.12.2014, zatrudnienie powinno rozpocząć się nie później niż 1.11.2014? Na koniec listopada pracodawca odprowadza składkę i w grudniu pracownik jest już w ZUSie ubezpieczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witch Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 jeśli będzie w zatrudnieniu, zasiłek rodzicielski przysługuje bez okresu wyczekiwania, czyli np. nawet po trzech tygodniach pracy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rita Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 ba, nawet w drugim dniu pracy.Przesadziłam, wniosek trzeba złożyć 14 dni przed urlopem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witch Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 ba, nawet w drugim dniu pracy.Przesadziłam, wniosek trzeba złożyć 14 dni przed urlopem pisząc : "po 3 tygodniach" miałam własnie na mysli termin zlożenia wniosku przez pracownika; jednak, gdy pracodawca wyrazi zgodę wszystko jest mozliwe, nawet bez zachowania terminu 14- dniowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mat Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Wszystko jasne, dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi