Kategorie
Skocz do zawartości

Zatrudnienie ojca a urlop rodzicielski

Gość Mat
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Proszę o pomoc w następującej kwestii:
Wkrótce urodzi nam się dziecko. Ja jestem zatrudniona na umowę na czas nieokreślony, a mąż aktualnie pozostaje bez pracy. Wstępnie planowaliśmy, że ja po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i dodatkowego (po 26 tygodniach) wrócę do pracy, a dzieckiem będzie zajmował się mąż. Ile ma on czasu na znalezienie zatrudnienia, żeby w okresie przebywania na urlopie rodzicielskim otrzymywać zasiłek z ZUS? Czy musi być zatrudniony już w dniu narodzin dziecka?

Dziękuję za zainteresowanie tematem, ale niestety nie do końca rozumiem podpowiedź sad.png

Czyli teoretycznie wystarczy, by przepracował jeden pełny miesiąc, aby zasiłek mu przysługiwał (w naszym przypadku zasiłek w wysokości 60% podstawy liczonej od jego pensji, zakładając, że ja będę przez pierwsze pół roku otrzymywać 100%)?

Jeśli, dla przykładu, przy zachowaniu ciągłości urlopu rodzicielskiego po dodatkowym, urlop rodzicielski rozpoczynałby się 15.12.2014, zatrudnienie powinno rozpocząć się nie później niż 1.11.2014? Na koniec listopada pracodawca odprowadza składkę i w grudniu pracownik jest już w ZUSie ubezpieczony?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...