Kategorie
Skocz do zawartości

Czy plan urlopów jest wiążący dla terminu urlopu wypoczynkowego pracownika

Admin Infor.pl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Plan urlopów określa terminy urlopów wypoczynkowych w danym zakładzie pracy. Jest on więżący dla pracodawcy i pracowników, lecz nie stanowi bezwzględnego obowiązku rozpoczęcia urlopu we wskazanym terminie. Przepisy zezwalają bowiem na przesunięcie terminu urlopu.

Powrót do artykułu: Czy plan urlopów jest wiążący dla terminu urlopu wypoczynkowego pracownika

• 11 miesięcy temu...
Nie ma to jak martwy przepis bo czym są "poważne" zakłucenia w pracy? Czy jeżeli w dziale sprzątaczka się zwolni(między innymi z powodu nagminnego łamania wszelkich przepisów i jechania po nieej jak po łysej kobyle) a jeden z działu sprzedaży ma odwołany urlop mimo że to nie koliduje... to jest ważny motyw? Czy w związku z tym do końca roku pracodawca ma prawo sobie motywować tym wiosennym faktem że ktoś się zwolnił? (a kto by to nie był mógł kogoś innego przyjąć) Dziś dowiedziałem sie że 5 minut przerwy co godzina od monitora to mój obowiącek a posiedzenia w pracy stojąco chodzącej to również byłby mój psi obowiązek - mój a pracodawca ma zapewnić miejsce siedzące "zgodne z polską normą". Tymczasem polską normą jest smutna mina(masz przerypane za to ci płacę) oraz cierpienie.. Dowiedziałęm się że w UK wręcz jest obowiązek zgłaszać pomysły na usprawnienie swojej pracy(wedle normy na regulaminy pracy) a u nas lepiej siedzieć cicho w kraju slave'ian. Dowiedziałem się że psim obowiązkiem jest 14 dni nieprzerwane a na innym portalu że wykładnia stosowana w sądach jest odmienna - jeśli zgodzę się na mniej to tak będzie... czy to prawo nie może być jednoznacze do diaska?

• 7 miesięcy temu...
Dokładnie. Już od dawna zadaję sobie to pytanie. Po co komu przepisy, które każdy interpretuje inaczej? Po co komu przepisy prawa, które i tak na koniec są rozstrzygane przez Sąd. Czyż to nie paranoja?

• 4 tygodnie później...
A czy pracodawca może przesunąć np. dzień urlopu w okresie nie świątecznym i nie przeszkadzającym w pracy np. na jesień ze względu na wewnętrzne targety. Na przykład bo 60 % urlopów musi być wykorzystanych do czerwca.

A czy pracodawca może przesunąć np. dzień urlopu w okresie nie świątecznym i nie przeszkadzającym w pracy np. na jesień ze względu na wewnętrzne targety. Na przykład bo 60 % urlopów musi być wykorzystanych do czerwca.

Może, jeśli kieruje się dobrem firmy.

• 9 miesięcy temu...
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...