Admin Infor.pl Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Plan urlopów określa terminy urlopów wypoczynkowych w danym zakładzie pracy. Jest on więżący dla pracodawcy i pracowników, lecz nie stanowi bezwzględnego obowiązku rozpoczęcia urlopu we wskazanym terminie. Przepisy zezwalają bowiem na przesunięcie terminu urlopu. Powrót do artykułu: Czy plan urlopów jest wiążący dla terminu urlopu wypoczynkowego pracownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość z Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Nie ma to jak martwy przepis bo czym są "poważne" zakłucenia w pracy? Czy jeżeli w dziale sprzątaczka się zwolni(między innymi z powodu nagminnego łamania wszelkich przepisów i jechania po nieej jak po łysej kobyle) a jeden z działu sprzedaży ma odwołany urlop mimo że to nie koliduje... to jest ważny motyw? Czy w związku z tym do końca roku pracodawca ma prawo sobie motywować tym wiosennym faktem że ktoś się zwolnił? (a kto by to nie był mógł kogoś innego przyjąć) Dziś dowiedziałem sie że 5 minut przerwy co godzina od monitora to mój obowiącek a posiedzenia w pracy stojąco chodzącej to również byłby mój psi obowiązek - mój a pracodawca ma zapewnić miejsce siedzące "zgodne z polską normą". Tymczasem polską normą jest smutna mina(masz przerypane za to ci płacę) oraz cierpienie.. Dowiedziałęm się że w UK wręcz jest obowiązek zgłaszać pomysły na usprawnienie swojej pracy(wedle normy na regulaminy pracy) a u nas lepiej siedzieć cicho w kraju slave'ian. Dowiedziałem się że psim obowiązkiem jest 14 dni nieprzerwane a na innym portalu że wykładnia stosowana w sądach jest odmienna - jeśli zgodzę się na mniej to tak będzie... czy to prawo nie może być jednoznacze do diaska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AntyMe Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Dokładnie. Już od dawna zadaję sobie to pytanie. Po co komu przepisy, które każdy interpretuje inaczej? Po co komu przepisy prawa, które i tak na koniec są rozstrzygane przez Sąd. Czyż to nie paranoja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 A czy pracodawca może przesunąć np. dzień urlopu w okresie nie świątecznym i nie przeszkadzającym w pracy np. na jesień ze względu na wewnętrzne targety. Na przykład bo 60 % urlopów musi być wykorzystanych do czerwca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 A czy pracodawca może przesunąć np. dzień urlopu w okresie nie świątecznym i nie przeszkadzającym w pracy np. na jesień ze względu na wewnętrzne targety. Na przykład bo 60 % urlopów musi być wykorzystanych do czerwca.Może, jeśli kieruje się dobrem firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agata Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Czy pracodawca ma prawo wymusić na pracowniku uwzględnienia w planie urlopowym wszystkich 26 dni przysługującego urlopu wypoczynkowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi