Kategorie
Skocz do zawartości

Godziny nadliczbowe niepełnoetatowca

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...
Jeżeli strony nie określą w treści umowy o pracę informacji o dodatku za pracę poza wyznaczony limit wymiaru czasu pracy, pracownikowi zatrudnionemu na niepełny etat nie przysługuje ten dodatek. Może on otrzymać w takim przypadku jedynie dodatek wynikający z godzin nadliczbowych po przepracowaniu 8 godzin w ciągu doby. www.poradnik.wfirma.pl/-godziny-nadliczbowe-osoby-pracujacej-na-czesc-etatu

witam mam prace na pol etatu wyrabiam swoje godziny a nawet ponad a jeszcze do tego jak mam dzien wolny kierowniczka dzwoni i musze isc bo inaczej straszy ze moge szukac innej pracy co mam robic jestem samotna matka i niechce stracic pracy

Gość Gość

witam mam prace na pol etatu wyrabiam swoje godziny a nawet ponad a jeszcze do tego jak mam dzien wolny kierowniczka dzwoni i musze isc bo inaczej straszy ze moge szukac innej pracy co mam robic jestem samotna matka i niechce stracic pracy

Jeśli nie chcesz stracić pracy, nie masz innego wyjścia, jak zasuwać na każde skinienie kierowniczki. Nie ma tu innej możliwości, jeśli nie chcesz odmówić. Jeśli nie płaci za dni wolne i nadgodziny, możesz zawiadomić inspekcję pracy, ale wtedy też możesz stracić pracę. Czyli, jak się nie obrócisz, d...pa zawsze z tyłu.

• 3 miesiące temu...

W umowie mam etat sformułowany jako 50% etatu. Jest też zapis dotyczący nadgodzin, a mianowicie po przepracowaniu ponad 40 godzin w miesiącu przysługuje dodatek wynikający z artykułu 151 KP. Czyli jeżeli pracuje np. po 30 godzin tygodniowo i wyjdzie mi na koniec miesiąca 120 godzin i to będzie oznaczało wypracowanie 75% etatu, ale z tego zapisu w umowie wynikałoby, że nie przysługuje mi żadne dodatkowe wynagrodzenie?

Inne fakty z mojej umowy są takie: 950 zł brutto. Nie jest określone w umowie ile dostaję na godzinę, tylko ta jedna kwota przy 50% etatu. Koleżanka ma taką samą umowę i przepracowała w ostatnim miesiącu 159 godzin. Jej wynagrodzenie wyniosło netto około 1200 zł. Czy ktoś mógłby powiedzieć czy to rozliczenie jest ok?

• 1 miesiąc temu...

Jeżeli jesteś rodzicem dziecka do 4 lat, masz prawo odmówić zarówno godzin nadliczbowych jak i pracy w dniach wolnych. Kierowniczka strasząc Cię zwolnieniem, jak i zmuszając do podejmowania godzin nadliczbowych bez Twojej zgody łamie prawo pracy i można to zgłosić do inspekcji pracy.

Pozdrawiam,

Aneta

• 1 rok później...
  • 2 lata później...
Od czerwca mam umowe na pol etatu ale jeszcze ani razu nie mialam w ciagu miesiaca 80 godz zawsze mialam ponad ostatnio to 120 130 godzin a wyplata jest praktycznie taka sama i nie wiem czy moge cos z tym zrobic niby te godziny powinny sie liczyc jako nadliczbowe ale przy wyplacie tego nie widac a druga sprawa nie wiem jak to jest w moim przypadku z urlopem ile dni mi sie nalezy juz

• 10 miesięcy temu...
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...