Admin Księgowość Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Prowadzę działalność gospodarczą w formie spółki cywilnej. Chcę zatrudnić w spółce moją żonę. Od 5 lat pozostajemy w rozdzielności majątkowej. Wspólnik obawia się, czy będzie mógł zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów prowadzonej działalności gospodarczej wynagrodzenie wypłacone mojej żonie. Powrót do artykułu: Wynagrodzenie żony wspólnika spółki cywilnej, zatrudnionej w tej spółce na podstawie umowy o pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 19 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Podstawa prawna: art. 23 ust. 1 pkt 10 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. Ten przepis dyskryminuje małżonków i normalnie funkcjonujące małżeństwa. Nadaje się pod Trybunał Praw Człowieka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Dyskryminacja formalnie zalegalizowanych związków i uczciwie działających ludzi.Pary żyjące w konkubinacie, prowadzące wspólne gospodarstwo zatrudniają jedno w spółce cywilnej i śmieją się z nas "legalnych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi