Admin Księgowość Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Prowadzę w Polsce działalność gospodarczą w zakresie usług informatycznych. Podpisałem kontrakt z firmą brytyjską na obsługę i serwis systemów informatycznych. Usługi wykonuję zdalnie w siedzibie swojej firmy. Moje wizyty w Wielkiej Brytanii są sporadyczne i krótkotrwałe – jadę do kontrahenta tylko wtedy, gdy należyte wykonanie przeze mnie usługi wymaga wykonania jakichś cząstkowych czynności na miejscu, w jego siedzibie. Należność za faktury wpływa na konto firmowe w polskim banku. Gdzie powinienem rozliczać się z tych dochodów – w Polsce, czy w Wielkiej Brytanii? Nadmieniam że w Wielkiej Brytanii nie rejestrowałem działalności gospodarczej, a moje (i mojej rodziny) miejsce zamieszkania znajduje się w Polsce. Powrót do artykułu: Gdzie rozliczyć dochody polskiej firmy z usług na rzecz brytyjskiego kontrahenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Inżynier podróżnik Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Stwierdza Pani że "nie posiada Pan w Wielkiej Brytanii zakładu w rozumieniu polsko-brytyjskiej konwencji o unikaniu podwójnego opodatkowania". Co w takim razie z Art 5 ust 5. Jeśli dobrze to interpretuję, to osoba prowadząca działalność jednoosobową z definicji posiadająca wszelkie pełnomocnictwa do zawierania umów, jak róznież działająca na rzecz przedsiębiorstwa (jednoosobowego) jest traktowana jako zakład. Moja sprawa jest podobna, z tym że, dotyczy Holandii, oraz przebywam na terytorium Holandii 5 dni w tygodniu. Rodzina, dom i kredyt jest w PL. Jeśli zdecyduję sie kontynuować to wkrótce przekroczę 183 dni za ostatnie 12 miesięcy na terytorium Holandii. Czy będę musiał wtedy płacić podatek w Holandii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi