Kategorie
Skocz do zawartości

Dzień wolny za święto przypadające w sobotę

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Od 8 października br. pracodawcy muszą wyznaczać dodatkowy dzień wolny za święto przypadające w sobotę. Podobnie należy postępować, gdy święto przypadnie w innym dniu wolnym od pracy wynikającym z przeciętnie 5-dniowego tygodnia pracy.

Powrót do artykułu: Dzień wolny za święto przypadające w sobotę

• 3 lata później...
Dzień Dobry. Pragnę zapytać co w przypadku gdy pracownik kończy pracę u pracodawy z dniem 31 stycznia 2018r. W styczniu Świeto Trzech Króli wypada w sobotę. Pracodawca w firmie ustalił odbiur za dzień 06.01.2018 w dniu 24.12.2018. Czy pracownikowi kończącemu pracę w firmie należy się odbiór za sobotę jeszcze w styczniu ? Czy pracodawca może odmówić odebrania tego dnia przez pracownika ?

Z zasady powinien wyznaczyć pracownikowi inny dzień w styczniu, bo okres rozliczeniowy tego pracownika kończy się z dniem zwolnienia i musi czas pracy rozliczyć. Albo daje dzień wolny, albo wypłaca dodatek z tytułu nadgodzin.

• 4 tygodnie później...
Dzień dobry, mam takie pytanie otóż pracuję jako specjalista ds zakupów na umowie próbnej od października do grudnia, czyli przysługuje mi 5 dni wolnego. 3 listopada szef powiedział że każdy ma wybrać sobie dzień do odrobienia za 11 listopada, wybrałem 15.11. Dziś otrzymałem zaświadczenie wydawane przy każdej wypłacie ile zostało mi dni wolnych a tu niespodzianka 3 dni. Chcę zaznaczyć że 5.12 zaniosłem wniosek o wolne 12.12. I nie wiem czy on mi odliczył w listopadowej wypłacie wolne za 5.12 i 15.11 czy się ktoś pomylił, proszę o radę.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...