Kategorie
Skocz do zawartości

Odwołanie od decyzji administracyjnej

Admin Infor.pl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Uważajcie na to, żeby dobrze napisać to odwołanie, bo ja za pierwszym razem napisałam źle i narobiłam problemów... Dobrze, że trafiłam na radcę Mariusza Trojanowskiego, to mi wyprostował wszystko.

• 4 miesiące temu...

To co napisał autor,że od decyzji ministra nie ma odwołania to bzdura!! Od decyzji ministra należy się odwołać do Woj.Sądu Adm.w Warszawie do 30 dni od daty otrzymania postanowienia,jest to prawo konstytucyjne!!

• 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Od decyzji Ministra jest szczególny środek (nie zawsze) jakim jest wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy - art. 127 kpa.

Prawo do zaskarżenia decyzji ostatecznej administracyjnej do WSA nie jest odwołaniem o którym mowa w tym artykule ponieważ nie jest przewidziane w przepisach postępowania administracyjnego.

W związku z czym autor bzdur nie pisze.

Skarga do sądu administracyjnego jest mówiąc opisowo żądaniem skontrolowania przez sąd (administracyjny) czy organ administracji wydał prawidłową decyzję. Jednak nie jest to już postępowanie administracyjne lecz sądowoadministracyjne, a niniejszy artykuł dotyczy odwołania od decyzji administracyjnej do organu stopnia wyższego, lecz dalej w postępowaniu administracyjnym.

Summa summarun zanim się komuś zacznie zarzucać pisanie bzdur jest w dobrym tonie sprawdzić czy na pewno się ma rację podważając czyjeś stanowisko i kompetencje......

• 3 miesiące temu...
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...