Kategorie
Skocz do zawartości

Zasiłek dla bezrobotnej w ciąży

Admin Kadry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Bezrobotna w ciąży może liczyć na zasiłek dla bezrobotnych, który jest wydłużany o czas przez jaki przysługiwałby jej, zgodnie z przepisami kodeksu pracy, zasiłek macierzyński. Należy jednak zaznaczyć, że chodzi tu o przypadek, kiedy w ciążę zachodzi kobieta pobierająca już zasiłek.

Powrót do artykułu: Zasiłek dla bezrobotnej w ciąży

• 8 miesięcy temu...
Witam, a co w przypadku, kiedy mam okres wypowiedzenia do 14 lutego a 10 marca dowiedziałam się, że jestem w ciąży , zaszłam w ciąże w trakcie trwania okresu 2 tygodniowego wypowiedzenia- umowa na czas okreslony do 10/2015- czy pracodawca zgodnie z prawem musi cofnąc wypowiedzenie i przedłuzyć umowę do dnia porodu czy do końca trwania umowy?

• 4 miesiące temu...

Będąc w 8 miesiącu ciąży moja umowa na czas zastępstwa ulega rozwiązaniu, w związku z tym powinnam zarejestrować się w urzedzie pracy - czy przysługuje mi zasilek dla bezrobotnych? (teoretycznie kobieta w 8 m-cu ciąży nie jest zdolna do podjęcia pracy, ale mam przepracowany odpowiedni okres aby taki zasiłek uzyskać).

Czy należy mi się takie świadczenie w zaawansowanej ciąży i czy będzie przedlużone o okres zasiłku macierzyńskiego?

• 7 miesięcy temu...
Chciałbym zapytać jak jestem w ciozy i straciła pracę alej czekamy na papiery żebym wziąć ślub,mam kartę pobytu,jaka mogę być problema z papierami i czy nie deportuja mnie ze jestem bezrobotna?

• 10 miesięcy temu...

Drogie Panie mam podobna sytuacje jestem w 7 miesiacu ciazy jestem zarejestrowana w urzedzie pracy ale niestety nie wiem czy naleza mi sie jakies pieniazki poniewaz jestem po 3 latach praktyki umowa o prace w celu przygotowania zawodowego .  Moze orientujecie sie cos na ten temat ? czy mogę liczyc na jakis zasilek ? jesli tak to gdzie trzeba sie zglosci ?

• 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Witam jestem w 7 tygodniu ciazy i bd sie rejestrowac jako bezrobotna zeby otrzymac zasilek dla bezrobotnych to mam Od razu zglaszac ciaze czy odczekac

Ciąża nie ma wpływu na przyznanie zasiłku. Świadczenie przysługuje osobie, która przepracowała rok z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem. Do Ciebie należy decyzja, kiedy poinformujesz urząd pracy o ciąży.

• 2 tygodnie później...
Witam, jestem w 8 miesiącu ciąży. Właśnie skończyło mi się 6-miesięczne bezrobocie a wraz z nim zasiłek. Co dalej z moim ubezpieczeniem? I czy nie przysługuje mi zasiłek macierzyński? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

Właśnie skończyło mi się 6-miesięczne bezrobocie a wraz z nim zasiłek. Co dalej z moim ubezpieczeniem?

Utrata prawa do zasiłku nie jest równoznaczna z utratą ubezpieczenia zdrowotnego. Ubezpieczenie zdrowotne przysługuje przez cały okres figurowania w rejestrze osób bezrobotnych oraz przez 30 dni od daty wyrejestrowania.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...