Admin Kadry Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Świadczenia z ubezpieczenia chorobowego muszą być wypłacane w terminie nie dłuższym niż w ciągu 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłków. Jeżeli płatnik nie wypłaci zasiłku w terminie, wówczas jest zobowiązany do wypłaty odsetek od tego zasiłku, chyba że nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienie w przyznaniu bądź wypłaceniu świadczenia. Powrót do artykułu: Skutki nieterminowej wypłaty świadczeń chorobowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PYTAJĄCY Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Witam, czy wam tez ZUS spóźnia się z wypłatą po tym majowym weekendzie? Powinienem dostać pieniądze jakoś pierwszego Maja za okres od 15 kwietnia do 30. Majowe tak długi weekend większość ludzi wolne, to racjonalnie myśląc po weekendzie coś koło 6-10 Maja powinien się pojawić przelew jest 13 maja a tu nadal nic. Ile dni ma na to zus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Witam, czy wam tez ZUS spóźnia się z wypłatą po tym majowym weekendzie? Powinienem dostać pieniądze jakoś pierwszego Maja za okres od 15 kwietnia do 30. Majowe tak długi weekend większość ludzi wolne, to racjonalnie myśląc po weekendzie coś koło 6-10 Maja powinien się pojawić przelew jest 13 maja a tu nadal nic.Ile dni ma na to zus?Zus spóźnia się z wypłata chorobowego od stycznia, minely 4.5 miesiąca, Nie liczylabym na Twoim miejscu na szybkie rozwiązanie sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 ZUS na wypłatę zasiłków ma max 30 dni od daty złożenia wszystkich niezbędnych dokumentów, więc nie wiem czemu siedzisz 4,5 miesiąca i nie interweniujesz. Może brakuje jakiegoś dokumentu?Do zasiłku po ustaniu zatrudnienia zawsze należy złożyć wniosek ZAS-53. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dziadtrans Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Tragedia z tymi zasiłkami chorobowymi. Szczególnie jeśli prowadzi się działalność gospodarczą. Praktyki ZUS są takie że dopóki nie wypłacą zasiłku chorobowego to nie można uwzględniać w korekcie zwolnienia lekarskiego. Czyli wychodzi to w taki sposób że nie zarabiasz a jednocześnie musisz płacić całą składkę ZUS. A później możesz walczyć z ZUS o odsetki no i o zwrot nadpłaconej składki ZUS na który mają 30 dni a jak się przedłuży to również znowu możesz walczyć o odsetki. Normalnie jakaś spirala. Chyba mają jakiś cichy układ z chwilówkami. Dlatego przedsiębiorco pamietaj, zanim zaczniesz poważnie chorować to musi cię być na to stać. Czyli musisz mieć odłożone sporo gotówki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sławek Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 co mam zrobić jestem na chorobowym i dzisiaj dowiedziałem się że mój pracodawca nie płaci składek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sławek Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 co mam zrobić jestem na chorobowym i dzisiaj dowiedziałem się że mój pracodawca nie płaci składek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 A cóż możesz zrobić - nic nie zrobisz, to obciąża twojego pracodawcę, a nie ciebie /pracownika/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AdamS Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 ZUS od ponad 3 miesięcy nie wypłaca zasiłku chorobowego dokumentacja dostarczona i potwierdzona ! - co mam zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość AdamZ Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 ZUS od ponad 3 miesięcy nie wypłaca zasiłku chorobowego dokumentacja dostarczona i potwierdzona ! - co mam zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2020 Pytałeś w ZUS dlaczego tak jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Monika ! Opublikowano 1 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Zus od kwietnia nie wypłąca mi zasiłku chorobowego ciążowego , nikogo nie interesuje , że nie mam za co żyć. Opóźnienia z powodu wyimaginowanego koronawirusa TAKI MAMY KRAJ!!! 500+ rozdają a matka ciężarna nie ma za co żyć ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marek Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 mnie też ZUS zalega z płatnością zasiłku, na dzisiaj jest to 20 dni- od terminu 30 dniowego, telefony emiale nie odnoszą skutku, jestem na własnej działalności,dlaczego nie ma możliwości ubezpieczenia się w innej firmie, nigdy nie jest dobrze jak jest jeden monopolista, może ktoś w końcu zrobi dla ZUSU konkurencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Greg Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Mnie ZUS za prawie 13 tygodni na L-4 od marca 2019 do grudnia 2019 z przerwami , przesłał zasiłek chorobowy 8 stycznia 2020 za trzy dni chorobowego z czerwca 2019. Nie jestem w stanie tego zrozumieć a w ZUSie za każdym razem oszukują, kłamią . Nie wiem co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Greg Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Mnie ZUS za prawie 13 tygodni na L-4 od marca 2019 do grudnia 2019 z przerwami , przesłał zasiłek chorobowy 8 stycznia 2020 za trzy dni chorobowego z czerwca 2019. Nie jestem w stanie tego zrozumieć a w ZUSie za każdym razem oszukują, kłamią . Nie wiem co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbiorowy pozew Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Mi zus opóźnia się już 3 miesiące z wypłatą zasiłku. Nie da się do nich dodzwonić, a na maile odpisują po 2 tyg., że ze względu na sytuację mogą nie wypłacać (nie mówiąc ile jeszcze muszę czekać na wypłatę zasiłku i odsetek nie będzie). Może zbiorowy pozew? tak nie może być. Z czego mam płacić swoje kredyty i z czego mam żyć i wyżywić rodzinę jak jestem chora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ala Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Mi zus opóźnia się już 3 miesiące z wypłatą zasiłku. Nie da się do nich dodzwonić, a na maile odpisują po 2 tyg., że ze względu na sytuację mogą nie wypłacać (nie mówiąc ile jeszcze muszę czekać na wypłatę zasiłku i odsetek nie będzie). Może zbiorowy pozew? tak nie może być. Z czego mam płacić swoje kredyty i z czego mam żyć i wyżywić rodzinę jak jestem chora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gutek Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 ZUS to największy oszust i złodziej naszych pieniędzy. To jest państwo w państwie, robi co chce i traktuje wszystkich po swojemu, a pieprzenie przez rządzących o państwie prawa można wsadzić tam, gdzie słoneczko nie dochodzi i parasola nie da się otworzyć. Tylko pozwy do sądu i oby te sądy były sprawiedliwe w każdej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Odpowiedź z ZUS Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 "Na chwilę obecną nie ma zarejestrowanych braków formalnych w dokumentacji. Ze względu na dużą ilość wniosków związanych z pandemią, jednostki ZUS nie są w stanie zachować ustawowego terminu, dlatego występują opóźnienia w ich wypłacie" Czy zus wypłaca odsetki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Odpowiedź z ZUS Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 "Na chwilę obecną nie ma zarejestrowanych braków formalnych w dokumentacji. Ze względu na dużą ilość wniosków związanych z pandemią, jednostki ZUS nie są w stanie zachować ustawowego terminu, dlatego występują opóźnienia w ich wypłacie" Czy zus wypłaca odsetki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi