Kategorie
Skocz do zawartości

Świadczenie usług rolniczych - podatkowe problemy praktyczne

Rekomendowane odpowiedzi

Świadczenie usług rolniczych przez rolników nie wchodzi w zakres działalności rolniczej w myśl ustawy o PIT, co w efekcie determinuje konieczność zarejestrowania pozarolniczej działalności gospodarczej i opodatkowania tej działalności podatkiem dochodowym od osób fizycznych.

Powrót do artykułu: Świadczenie usług rolniczych - podatkowe problemy praktyczne

• 1 miesiąc temu...

Mam jednoosobową działalność gospodarczą, KPIR, VAT, ZUS.

Jednocześnie mam gospodarstwo rolne, płacę podatek rolny, gospodarstwo ma nadany numer, mam wykształcenie rolnicze, nie jestem w KRUS.

W gospodarstwie chcę prowadzić uprawy sadownicze, przechowalnię owoców oraz przetwórnię soków.

Pytanie 1:

Czy zakupy i sprzedaż z działalności rolniczej mogę wpisywać do KPIR tak jak zakupy i sprzedaż z działalności pozarolniczej?

np. budowa przechowalni, zakup ciągnika sadowniczego, sadzonek czy nawozów; sprzedaż owoców i soków.

Pytanie 2:

Czy od zakupów do produkcji rolnej rozliczam VAT tak jak od zakupów dla działalności pozarolniczej?

np. VAT od wybudowania przechowalni, od zakupu ciągnika sadowniczego, sadzonek czy nawozów; VAT od sprzedaży owoców i soków.

• 2 lata później...
  • 3 lata później...
Mam gospodarstwo rolne - Vat, oraz drugą działalność- usługi transportowo- rolnicze. (książka przychodów i rozchodów) Deklaracje VAT łączę, jedynie z tej drugiej działalności opłacam PIT. W środkach trwałych gospodarstwa posiadam suszarnię do zboża, Olej opałowy do niej kupuję na gospodarstwo. Chcę wykonywać usługi suszenia zbóż, z której działalności powinienem wystawiać fakturę za usługi? z Gospodarstwa Rolnego, czy Usług Transportowo Rolniczych

Mam gospodarstwo rolne - Vat, oraz drugą działalność- usługi transportowo- rolnicze. (książka przychodów i rozchodów) Deklaracje VAT łączę, jedynie z tej drugiej działalności opłacam PIT. W środkach trwałych gospodarstwa posiadam suszarnię do zboża, Olej opałowy do niej kupuję na gospodarstwo. Chcę wykonywać usługi suszenia zbóż, z której działalności powinienem wystawiać fakturę za usługi? z Gospodarstwa Rolnego, czy Usług Transportowo Rolniczych

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...