Admin Księgowość Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Świadczenie usług rolniczych przez rolników nie wchodzi w zakres działalności rolniczej w myśl ustawy o PIT, co w efekcie determinuje konieczność zarejestrowania pozarolniczej działalności gospodarczej i opodatkowania tej działalności podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Powrót do artykułu: Świadczenie usług rolniczych - podatkowe problemy praktyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hubert Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Mam jednoosobową działalność gospodarczą, KPIR, VAT, ZUS. Jednocześnie mam gospodarstwo rolne, płacę podatek rolny, gospodarstwo ma nadany numer, mam wykształcenie rolnicze, nie jestem w KRUS. W gospodarstwie chcę prowadzić uprawy sadownicze, przechowalnię owoców oraz przetwórnię soków. Pytanie 1: Czy zakupy i sprzedaż z działalności rolniczej mogę wpisywać do KPIR tak jak zakupy i sprzedaż z działalności pozarolniczej? np. budowa przechowalni, zakup ciągnika sadowniczego, sadzonek czy nawozów; sprzedaż owoców i soków. Pytanie 2: Czy od zakupów do produkcji rolnej rozliczam VAT tak jak od zakupów dla działalności pozarolniczej? np. VAT od wybudowania przechowalni, od zakupu ciągnika sadowniczego, sadzonek czy nawozów; VAT od sprzedaży owoców i soków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek O Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Na silosy zbożowe znajdziecie profesjonalną firmę oferującą specjalistyczne silosy zbożowe. Zobaczcie sami, a być może również i wam się taka oferta przyda. Moim zdaniem jest to solidny i doświadczony producent, więc warto z ich ofertą się zapoznać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Mam gospodarstwo rolne - Vat, oraz drugą działalność- usługi transportowo- rolnicze. (książka przychodów i rozchodów) Deklaracje VAT łączę, jedynie z tej drugiej działalności opłacam PIT. W środkach trwałych gospodarstwa posiadam suszarnię do zboża, Olej opałowy do niej kupuję na gospodarstwo. Chcę wykonywać usługi suszenia zbóż, z której działalności powinienem wystawiać fakturę za usługi? z Gospodarstwa Rolnego, czy Usług Transportowo Rolniczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Konrad Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Mam gospodarstwo rolne - Vat, oraz drugą działalność- usługi transportowo- rolnicze. (książka przychodów i rozchodów) Deklaracje VAT łączę, jedynie z tej drugiej działalności opłacam PIT. W środkach trwałych gospodarstwa posiadam suszarnię do zboża, Olej opałowy do niej kupuję na gospodarstwo. Chcę wykonywać usługi suszenia zbóż, z której działalności powinienem wystawiać fakturę za usługi? z Gospodarstwa Rolnego, czy Usług Transportowo Rolniczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi