Admin Infor.pl Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zadaniowy czas pracy to konstrukcja przewidziana i zdefiniowana w kodeksie pracy. Zgodnie z definicją zadaniowy czas pracy może obejmować dziennikarzy, informatyków, menedżerów oraz listonoszy. Zadaniowy czas pracy stanowi alternatywną formę rozliczenia pracownika. Powrót do artykułu: Zadaniowy czas pracy – definicja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbyszek Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Witam. Pracuję jako inżynier serwisu sprzętu medycznego. Jestem zatrudniony w systemie zadaniowego czasu pracy. Mam dwa pytania odnośnie rozliczania czasu pracy, ale najpierw moje wątpliwości. Po pierwsze pracodawca wymaga abym codziennie od 8 rano był pod telefonem w gotowości do wyjazdu lub do telefonicznego wsparcia klienta. Po drugie zadania są mi zlecane na bieżąco z koniecznością natychmiastowego ich wykonania. Niejednokrotnie jest tak, że pomimo bycia w gotowości od godziny 8 zadanie wyjazdu do klienta oddalonego o 200km otrzymuję np. o godzinie 14. Nie mogę tego zadania odłożyć na inny termin, tylko muszę jechać natychmiast. I tu pojawia się pierwsze pytanie czy przy takim trybie pracy można tu w ogóle mówić o zadaniowym czasie pracy? Przejdźmy dalej. Dojazd do klienta zajmuje mi ok. 3 godziny, praca na miejscu np. 6 godzin (a z tym bywa różnie) i powrót 3 godziny. Jestem w domu o 2 rano. Dla pracodawcy wszystko tu jest w porządku bo po pierwsze uważa że pracę rozpocząłem o 14 (nie liczy mojej gotowości) a po drugie nie płaci za nadgodziny bo przecież pracuję w zadaniowym czasie pracy. I tu drugie pytanie: czy gotowość do pracy powinna być liczona jako czas pracy? Bardzo proszę o odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Juras Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Należy się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Henriko Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Mam pytanie w sprawie zadaniowego systemu pracy. Cz sobota i niedziela wliczają się do pięciodniowego tygodnia pracy. Ja pracuję od poniedziałku do piątku przeciętnie po 8 godz., a pracodawca mów,że sobota nie jest moim dniem wolnym więc muszę przyjść do pracy. Czy za sobotę należy się dzień wolny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość do Henriko Opublikowano 11 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 tak. sobota i niedziela też są Twoimi dniami pracy. - tyle, że ty sam sobie ustalasz ten 5 cio dniowy tydzień pracy. możesz pracować np. od środy do niedzieli, a poniedziałek i wtorek mieć wolny. w kolejnym tygodniu możesz zrobić swoje zadania w innych dniach.Tak na dobrą sprawę masz rozliczyć się z zleconych sobie zadań pamiętając, o miesięcznej normie godzinowej, którą musisz "wyrobić" . Dobrze jest "pracować w 5-cio" dniowym 8-io godzinnym systemie czasu pracy. ale pamiętaj, że w ciągu tych 5 dni masz wyrobić 40 godz. a czy zrobisz to w 5 dni czy np. w 3 dni to już Twoja organizacja pracy. byle godziny z całego miesiąca się zgadzały ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Niewolnica Opublikowano 31 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Od jakiegoś czasu pracuję w systemie zadaniowego czasu pracy. Jednakże wyznaczana mi przez pracodawcę ilość pracy znacznie przekracza 40 godzinny tydzień pracy. Czasami pracuję dużo ponad 50 godzin tygodniowo. Nie chciałabym wejść w spór z pracodawcą z obawy o utratę pracy, ale nie uśmiecha mi się pracować za darmo. Nikt w mojej firmie nie ma odwagi zaprotestować, ani wymusić nadgodzin na pracodawcy (ponoć w urzędach nie ma nadgodzin), a ja zaczynam czuć się jak Izaura. Jak z tego wybrnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pavio4 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Od jakiegoś czasu pracuję w systemie zadaniowego czasu pracy. Jednakże wyznaczana mi przez pracodawcę ilość pracy znacznie przekracza 40 godzinny tydzień pracy. Czasami pracuję dużo ponad 50 godzin tygodniowo. Nie chciałabym wejść w spór z pracodawcą z obawy o utratę pracy, ale nie uśmiecha mi się pracować za darmo. Nikt w mojej firmie nie ma odwagi zaprotestować, ani wymusić nadgodzin na pracodawcy (ponoć w urzędach nie ma nadgodzin), a ja zaczynam czuć się jak Izaura. Jak z tego wybrnąć?Nie ma innego wyjścia jak porozmawiać o tym z pracodawcą. Prawo stoi po Twojej stronie, należy Ci się wynagrodzenie za nadgodziny, jeśli pracujesz przeciętnie ponad 40 godzin tygodniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość test Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Raz w miesiacu pracowalem zdalnie i wyszedlem wczesniej do lekarza... Ogolnie w fimie sie zle zaczelo dziac i nie tylko to mnie dotyczy. Dzis dostalem od managiera info z takim zakonczeniem: "W związku z powyższym nie wyrażam zgody na opuszczanie miejsca pracy bez wcześniejszego uzgodnienia ze mną i odpracowania." Czy to jest zgodne z zadaniowym trybem pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ciesz się, że tylko 50... Ja właśnie rozstałem się z firmą, gdzie z wymiaru 40 h tygodniowo mój wymiar wynosił 70 h. To taka współczesna forma niewolnictwa przywleczona przez zachodnie korpogówna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Ciesz się, że tylko 50... Ja właśnie rozstałem się z firmą, gdzie z wymiaru 40 h tygodniowo mój wymiar wynosił 70 h. To taka współczesna forma niewolnictwa przywleczona przez zachodnie korpogówna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi