Kategorie
Skocz do zawartości

Co grozi za zarabianie bez założenia działalności gospodarczej?

Rekomendowane odpowiedzi

Ciągła i zorganizowana działalność zarobkowa jest w Polsce uznawana za działalność gospodarczą. Jednak definicja działalności według przepisów jest nieprecyzyjna, dlatego może się zdarzyć, że ktoś nie zarejestruje firmy, mimo że zdaniem urzędników powinien to zrobić. Co grozi w takiej sytuacji?

Powrót do artykułu: Co grozi za zarabianie bez założenia działalności gospodarczej?

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Sam szukałem legalnego sposobu na to jak sprzedawać na aukcjach produkty i jedynie na co wpadłem to po prostu za kogoś pracować to znaczy na czyjąś firmę, innej opcji chyba nie ma. Tym bardziej na allegro, gdzie jest duża konkurencja i gdy ktoś z użytkowników wyłapie, że sprzedajesz bez działalności gospodarczej i przez to masz niższe ceny to od razu donosi (kolega w ten sposób wpadł). Teraz jeszcze chcą wprowadzić obowiązkowe składki ZUS do umów o dzieło, co już w ogóle jest jakimś nieporozumieniem.

• 1 rok później...
Pic na wodę foto montaż hehe a kto mi zabroni pracować... Wole robić sam na siebie i nie płacić daniny bo to co mam im zapłacić to wole sobie odkładać do skarpety :) żadnych zusów i vatów nie będe płacił.

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Niestety, zarabianie bez założenia działalności gospodarczej może mieć tragiczne skutki. Lepiej nie ryzykować... Na https://faktura.pl/wlasna-firma/czym-ryzykujesz-jesli-prowadzisz-biznes-bez-zakladania-firmy opisano, czym tego typu dorabianie grozi... Myślę, że lepiej założyć działalność gospodarczą i mieć spokojną głowę...

• 4 tygodnie później...
Polska to taki kraj gdzie za pracę się karze = jesteś przestępcą. Masz dwa wyjścia 1. zgłosić się i zapłacić karę (podatek) lub 2. ukrywać się i zarabiać (wydając później te pieniądze - płacąc inne podatki przy zakupie towarów i usług) pozostajesz przestępcą.

• 1 rok później...
Haha sąsiad od 20 lat wykonuje remonty codzienni od rana do wieczora i nie ma żadnej firmy zarejestrowanej i nikt go nie sprawdza a drugi sąsiad ma sklep i kasę fiskalną i jest sprawdzany przez US często takie mamy prawo w tym naszym kraju ,czy to nie dziki kraj ??

• 4 miesiące temu...
Gość mlody 2019
ja jestem osoba niepelnosprawna z mazowsza ktura otrzymala propozycje uruchomienia malej firmy z produkcja birzuterji dla pan i dziewczat ze sztucznych perel i korali drewnianych i porozy jelenij wykonywnia birzuterji jak kolczykow , brazoletki , naszyjniki . czy taka mala firma bez rejestracjij jest mozliwa dla osob niepelnosprawnych w polsce i mazowszu , popozycje otrzymalem na spotkaniu w fundacji ,, Jntegracja ,, warszawie osob niepelnosprawnych .....

• 7 miesięcy temu...

Sposoby na zarobek są szerokie. Wiadomo, ze trzeba wiedziec jak to zrobić, aby NAPRAWDE dorobic do swojej pensji. Warto poczytać o tym w
blog o zarabianiu w internecie Tam jest wiele wskazowek, ktore przeprowadza Cię przez ta droge i pozwola na znalezienie odpowiedniej pracy ;) takze powodzenia!

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...