Admin Księgowość Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Ciągła i zorganizowana działalność zarobkowa jest w Polsce uznawana za działalność gospodarczą. Jednak definicja działalności według przepisów jest nieprecyzyjna, dlatego może się zdarzyć, że ktoś nie zarejestruje firmy, mimo że zdaniem urzędników powinien to zrobić. Co grozi w takiej sytuacji? Powrót do artykułu: Co grozi za zarabianie bez założenia działalności gospodarczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Malwa Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Gdzie można zgłosić ze ktos prowadzi niezarejestrowana działalność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Malwa, konfidentom nie udziela sie takich informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dodrel Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Sliski temat, bo na przykąłd czy wynajem mieszkania jest działalnością? I czy od tego trzba opłacić skladki jak się jeszcze pracuje an etacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koleżanka Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 wynajem prywatnego mieszkania nie jest działalnością i nie trzeba od niego płacić żadnych składek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czteryzero Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Sam szukałem legalnego sposobu na to jak sprzedawać na aukcjach produkty i jedynie na co wpadłem to po prostu za kogoś pracować to znaczy na czyjąś firmę, innej opcji chyba nie ma. Tym bardziej na allegro, gdzie jest duża konkurencja i gdy ktoś z użytkowników wyłapie, że sprzedajesz bez działalności gospodarczej i przez to masz niższe ceny to od razu donosi (kolega w ten sposób wpadł). Teraz jeszcze chcą wprowadzić obowiązkowe składki ZUS do umów o dzieło, co już w ogóle jest jakimś nieporozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ziom Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Pic na wodę foto montaż hehe a kto mi zabroni pracować... Wole robić sam na siebie i nie płacić daniny bo to co mam im zapłacić to wole sobie odkładać do skarpety :) żadnych zusów i vatów nie będe płacił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 777 Opublikowano 1 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 No i dokąd ten b... w przepisach będzie? Może by się URZĘDASY leniwe z MF za to wzięły i podsunęły szefowi coś, co wreszcie uzdrowi system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mleszczak Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Niestety, zarabianie bez założenia działalności gospodarczej może mieć tragiczne skutki. Lepiej nie ryzykować... Na https://faktura.pl/wlasna-firma/czym-ryzykujesz-jesli-prowadzisz-biznes-bez-zakladania-firmy opisano, czym tego typu dorabianie grozi... Myślę, że lepiej założyć działalność gospodarczą i mieć spokojną głowę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość noone Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Polska to taki kraj gdzie za pracę się karze = jesteś przestępcą. Masz dwa wyjścia 1. zgłosić się i zapłacić karę (podatek) lub 2. ukrywać się i zarabiać (wydając później te pieniądze - płacąc inne podatki przy zakupie towarów i usług) pozostajesz przestępcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Haha sąsiad od 20 lat wykonuje remonty codzienni od rana do wieczora i nie ma żadnej firmy zarejestrowanej i nikt go nie sprawdza a drugi sąsiad ma sklep i kasę fiskalną i jest sprawdzany przez US często takie mamy prawo w tym naszym kraju ,czy to nie dziki kraj ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mlody 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 ja jestem osoba niepelnosprawna z mazowsza ktura otrzymala propozycje uruchomienia malej firmy z produkcja birzuterji dla pan i dziewczat ze sztucznych perel i korali drewnianych i porozy jelenij wykonywnia birzuterji jak kolczykow , brazoletki , naszyjniki . czy taka mala firma bez rejestracjij jest mozliwa dla osob niepelnosprawnych w polsce i mazowszu , popozycje otrzymalem na spotkaniu w fundacji ,, Jntegracja ,, warszawie osob niepelnosprawnych ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatrykNowak72 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Sposoby na zarobek są szerokie. Wiadomo, ze trzeba wiedziec jak to zrobić, aby NAPRAWDE dorobic do swojej pensji. Warto poczytać o tym wblog o zarabianiu w internecie Tam jest wiele wskazowek, ktore przeprowadza Cię przez ta droge i pozwola na znalezienie odpowiedniej pracy ;) takze powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi