Admin Księgowość Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Dziedzicząc lub otrzymując z zapisu, polecenia testamentowego, darowizny lub polecenia darczyńcy dom możemy skorzystać tzw. ulgi mieszkaniowej przewidzianej w ustawie z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn. Ulga ta występuję również w przypadku uzyskania własności (współwłasność) budynku mieszkalnego, lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość, spółdzielczego własnościowego prawo do lokalu mieszkalnego lub udziału w takim prawie, spółdzielczego prawa do domu jednorodzinnego albo udziału w takim prawie. Powrót do artykułu: Ulga mieszkaniowa z ustawy o podatku od spadków i darowizn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agata Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Witam, Nabyłam w drodze spadku mieszkanie po cioci (siostry mamy mojego taty). Nie zapłaciłam podatku spadkowego przez wzgląd na ulgę mieszkaniową - pod warunkiem, że zamieszkam w tym mieszkaniu, gdyż w czasie otrzymania spadku nie posiadałam żadnego mieszkania. Mineły 2 lata, chciałabym kupić mieszkanie w innym mieście, gdyż tam głównie pracuję i chciałabym mieć miejsce, gdzie czasem mogłabym zostać na noc, ale jednocześnie zachować to odziedziczone i nadal w nim mieszkać. Jednak brakuje mi 3 lata do dopełnienia otrzymanej ulgi mieszkaniowej. Czy kupując drugie mieszkanie w tym momencie, będę zobowiązana do zapłaty podatku, którego uniknęłam dzięki uldze? Będę wdzięczna za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 W kodeksie zapisane jest, że w momencie otrzymania ulgi mieszkaniowej nie można mieć drugiego mieszkania oraz że otrzymanego mieszkania nie można zbyć przed upływem 5lat, ale nie ma nic o tym, czy w trakcie korzystania z ulgi można kupić drugie mieszkanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beata Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Czy osoba z II grupy spadkowej może skorzystać z tej ulgi mieszkaniowej spełnijąc warunki z z Dz.U. Poz. 833 Art.16.1? Czyli nie placi podatku od wartości mieszkania, które odziedzicza i przypisane to jest przez sądowy dział spadku? Jest kilku spadkobierców, którzy mogą swój udział zrzec na jedną osobę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi