Kategorie
Skocz do zawartości

Ulga mieszkaniowa z ustawy o podatku od spadków i darowizn

Rekomendowane odpowiedzi

Dziedzicząc lub otrzymując z zapisu, polecenia testamentowego, darowizny lub polecenia darczyńcy dom możemy skorzystać tzw. ulgi mieszkaniowej przewidzianej w ustawie z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn. Ulga ta występuję również w przypadku uzyskania własności (współwłasność) budynku mieszkalnego, lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość, spółdzielczego własnościowego prawo do lokalu mieszkalnego lub udziału w takim prawie, spółdzielczego prawa do domu jednorodzinnego albo udziału w takim prawie.

Powrót do artykułu: Ulga mieszkaniowa z ustawy o podatku od spadków i darowizn

• 2 lata później...

Witam,

Nabyłam w drodze spadku mieszkanie po cioci (siostry mamy mojego taty). Nie zapłaciłam podatku spadkowego przez wzgląd na ulgę mieszkaniową - pod warunkiem, że zamieszkam w tym mieszkaniu, gdyż w czasie otrzymania spadku nie posiadałam żadnego mieszkania. Mineły 2 lata, chciałabym kupić mieszkanie w innym mieście, gdyż tam głównie pracuję i chciałabym mieć miejsce, gdzie czasem mogłabym zostać na noc, ale jednocześnie zachować to odziedziczone i nadal w nim mieszkać. Jednak brakuje mi 3 lata do dopełnienia otrzymanej ulgi mieszkaniowej. Czy kupując drugie mieszkanie w tym momencie, będę zobowiązana do zapłaty podatku, którego uniknęłam dzięki uldze? Będę wdzięczna za radę.

W kodeksie zapisane jest, że w momencie otrzymania ulgi mieszkaniowej nie można mieć drugiego mieszkania oraz że otrzymanego mieszkania nie można zbyć przed upływem 5lat, ale nie ma nic o tym, czy w trakcie korzystania z ulgi można kupić drugie mieszkanie.

• 2 lata później...

Czy osoba z II grupy spadkowej może skorzystać z tej ulgi mieszkaniowej spełnijąc warunki z z Dz.U. Poz. 833 Art.16.1? Czyli nie placi podatku od wartości mieszkania, które odziedzicza i przypisane to jest przez sądowy dział spadku? Jest kilku spadkobierców, którzy mogą swój udział zrzec na jedną osobę.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...