Kategorie
Skocz do zawartości

Za zamknięte przedszkole lub żłobek rodzicowi należy się zasiłek opiekuńczy

Admin Infor.pl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W przypadku, gdy zamknięte przedszkole lub żłobek zmusza rodziców do pozostania w domu z ze swoimi pociechami można się starać w ZUS-ie o wypłatę zasiłku opiekuńczego, który wówczas przysługuje.

Powrót do artykułu: Za zamknięte przedszkole lub żłobek rodzicowi należy się zasiłek opiekuńczy

• 4 lata później...

A czy można od przedszkola żądać odszkodowania za utrudnienia,bo kartka wisi w przedszkolu o strajku a jak zarzadałam oświadczenia to mi powiedzieli że oni jeszcze nie wiedzą czy będzie strajk?i co teraz

Jeżeli 1 kwietnia Pani dyrektor wysłała do rodziców przez dziennik elektroniczny informację o możliwości zamknięcia szkoły 8.04, to czy będzie to nieprzewidziane zamknięcie???

Nie - masz informację 7 dni przed.

A ZUS już ma wytyczne i się szykuje do sprawdzania zasadności wypłaconego zasiłku, szczególnie, że sporo szkół organizuje w ograniczonej formie opiekę, co wyłącza zasiłek (nawet jeżeli nie zmieścisz się w limicie dzieci, które mogą przebywać w tym czasie w szkole), nie mówiąc o tym, że na opiekuńczy łapią się tylko zerówki i częściowo pierwsze klasy, dziecko powyżej 8 r.ż. może sobie wg przepisów radzić samo.

Gość dr.ongale

do matka, 2019-04-3 21:44

tak. W tej inf. nie masz jednoznacznego stwierdzenia czy będzie zamknięta. Informuje cie dyr. o możliwości zamknięcia to co innego. Zamknięcie w rozumienie tych przepisów należy także rozumieć jako odmowę sprawowania opieki nad dzieckiem z powodu strajku. Szkoła fizycznie jest otwarta ale dla niektórych będzie zamknięta i wtedy zasiłek z ZUS

Gość zwiazkowcy niech placa rodzicom
Absolutnie nie jest to przypadek "nieprzewidziany".O PLANOWANYM STRAJKU wszystkie media trabia od co najmniej miesiaca wiec zaden zasilek opiekunczy sie nie nalezy.Po drugie dlaczego zwykly podatnik i platnik ZUS ma placic za skutki strajku nauczycieli.Wszystkie koszty strajku powinne byc pokrywane z Funduszu Strajkowego zwiazkow zawodowych.

To że media trąbią nikogo nie interesuje. U mnie na stronie przedszkola pojawia się codziennie informacja czy przedszkole przyjmie dzieci czy nie. Niektóre przedszkola zawiesiły strajk. Nie sądzę aby Zus robił problemy z wypłatą zasiłków dla rodziców dzieci do lat 8.

Absolutnie nie jest to przypadek "nieprzewidziany".O PLANOWANYM STRAJKU wszystkie media trabia od co najmniej miesiaca wiec zaden zasilek opiekunczy sie nie nalezy.Po drugie dlaczego zwykly podatnik i platnik ZUS ma placic za skutki strajku nauczycieli.Wszystkie koszty strajku powinne byc pokrywane z Funduszu Strajkowego zwiazkow zawodowych.

O strajku nauczyciele " trąbili" od 3 miesięcy i rządu to nie ruszyło ! To dlaczego my rodzice mamy być poszkodowani w tym przypadku? 

Ponadto, kto sądził, że rząd się nie ukłoni do poważnych rozmów i dzieci przez 3 tyg. nie będą miały zapewnionej opieki !

• 1 rok później...
szkoła podstawowa zamknięta od poniedziałku ze względu na kwarantanne nauczycieli - a rodzice zostali o tym powiadomieni w niedziele wieczorem- dziecko ma 7 lat (nie ma kwarantanny) i będzie miało naukę zdalną. czy w związku z takim nieprzewidzianym zamknięciem szkoły przysługuje mi zasiłek opiekuńczy?

szkoła podstawowa zamknięta od poniedziałku ze względu na kwarantanne nauczycieli - a rodzice zostali o tym powiadomieni w niedziele wieczorem- dziecko ma 7 lat (nie ma kwarantanny) i będzie miało naukę zdalną. czy w związku z takim nieprzewidzianym zamknięciem szkoły przysługuje mi zasiłek opiekuńczy?

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...