Admin Infor.pl Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 W przypadku, gdy zamknięte przedszkole lub żłobek zmusza rodziców do pozostania w domu z ze swoimi pociechami można się starać w ZUS-ie o wypłatę zasiłku opiekuńczego, który wówczas przysługuje. Powrót do artykułu: Za zamknięte przedszkole lub żłobek rodzicowi należy się zasiłek opiekuńczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 A czy można od przedszkola żądać odszkodowania za utrudnienia,bo kartka wisi w przedszkolu o strajku a jak zarzadałam oświadczenia to mi powiedzieli że oni jeszcze nie wiedzą czy będzie strajk?i co teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Informacja jest i okres dłuższy niż 7 dni też jestem ciekawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2019 Zasiłek należy się w przypadku nieprzewidzianej sytuacji, a tu informacja i to powszechna jest, więc z zasiłku raczej rodzice nie skorzystają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matka Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Jeżeli 1 kwietnia Pani dyrektor wysłała do rodziców przez dziennik elektroniczny informację o możliwości zamknięcia szkoły 8.04, to czy będzie to nieprzewidziane zamknięcie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 A kuźwa skąd nam wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Jeżeli 1 kwietnia Pani dyrektor wysłała do rodziców przez dziennik elektroniczny informację o możliwości zamknięcia szkoły 8.04, to czy będzie to nieprzewidziane zamknięcie??? Nie - masz informację 7 dni przed. A ZUS już ma wytyczne i się szykuje do sprawdzania zasadności wypłaconego zasiłku, szczególnie, że sporo szkół organizuje w ograniczonej formie opiekę, co wyłącza zasiłek (nawet jeżeli nie zmieścisz się w limicie dzieci, które mogą przebywać w tym czasie w szkole), nie mówiąc o tym, że na opiekuńczy łapią się tylko zerówki i częściowo pierwsze klasy, dziecko powyżej 8 r.ż. może sobie wg przepisów radzić samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dr.ongale Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 do matka, 2019-04-3 21:44 tak. W tej inf. nie masz jednoznacznego stwierdzenia czy będzie zamknięta. Informuje cie dyr. o możliwości zamknięcia to co innego. Zamknięcie w rozumienie tych przepisów należy także rozumieć jako odmowę sprawowania opieki nad dzieckiem z powodu strajku. Szkoła fizycznie jest otwarta ale dla niektórych będzie zamknięta i wtedy zasiłek z ZUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EDA Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Mam pytanko ? Jak napisać oświadczenie o nieprzewidzianym zamknięciu placówki i czy powinno to być ręcznie napisane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zwiazkowcy niech placa rodzicom Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Absolutnie nie jest to przypadek "nieprzewidziany".O PLANOWANYM STRAJKU wszystkie media trabia od co najmniej miesiaca wiec zaden zasilek opiekunczy sie nie nalezy.Po drugie dlaczego zwykly podatnik i platnik ZUS ma placic za skutki strajku nauczycieli.Wszystkie koszty strajku powinne byc pokrywane z Funduszu Strajkowego zwiazkow zawodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mqrcin Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 To że media trąbią nikogo nie interesuje. U mnie na stronie przedszkola pojawia się codziennie informacja czy przedszkole przyjmie dzieci czy nie. Niektóre przedszkola zawiesiły strajk. Nie sądzę aby Zus robił problemy z wypłatą zasiłków dla rodziców dzieci do lat 8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rodzic Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Absolutnie nie jest to przypadek "nieprzewidziany".O PLANOWANYM STRAJKU wszystkie media trabia od co najmniej miesiaca wiec zaden zasilek opiekunczy sie nie nalezy.Po drugie dlaczego zwykly podatnik i platnik ZUS ma placic za skutki strajku nauczycieli.Wszystkie koszty strajku powinne byc pokrywane z Funduszu Strajkowego zwiazkow zawodowych.O strajku nauczyciele " trąbili" od 3 miesięcy i rządu to nie ruszyło ! To dlaczego my rodzice mamy być poszkodowani w tym przypadku? Ponadto, kto sądził, że rząd się nie ukłoni do poważnych rozmów i dzieci przez 3 tyg. nie będą miały zapewnionej opieki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 20 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 szkoła podstawowa zamknięta od poniedziałku ze względu na kwarantanne nauczycieli - a rodzice zostali o tym powiadomieni w niedziele wieczorem- dziecko ma 7 lat (nie ma kwarantanny) i będzie miało naukę zdalną. czy w związku z takim nieprzewidzianym zamknięciem szkoły przysługuje mi zasiłek opiekuńczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 20 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 szkoła podstawowa zamknięta od poniedziałku ze względu na kwarantanne nauczycieli - a rodzice zostali o tym powiadomieni w niedziele wieczorem- dziecko ma 7 lat (nie ma kwarantanny) i będzie miało naukę zdalną. czy w związku z takim nieprzewidzianym zamknięciem szkoły przysługuje mi zasiłek opiekuńczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bbb Opublikowano 20 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 szkoła podstawowa zamknięta od poniedziałku ze względu na kwarantanne nauczycieli - a rodzice zostali o tym powiadomieni w niedziele wieczorem- dziecko ma 7 lat (nie ma kwarantanny) i będzie miało naukę zdalną. czy w związku z takim nieprzewidzianym zamknięciem szkoły przysługuje mi zasiłek opiekuńczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bbb Opublikowano 20 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2020 szkoła podstawowa zamknięta od poniedziałku ze względu na kwarantanne nauczycieli - a rodzice zostali o tym powiadomieni w niedziele wieczorem- dziecko ma 7 lat (nie ma kwarantanny) i będzie miało naukę zdalną. czy w związku z takim nieprzewidzianym zamknięciem szkoły przysługuje mi zasiłek opiekuńczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gość Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi