- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 30 październik 2011 - 10:48
Napisano 02 listopad 2011 - 14:20
naucz się czytać ze zrozumieniemco za cymbał napisał ten tekst (txt) limit godzin to 164 w przemyśle wydobywczym, nie wiem jak w innych. Trzeba znać ogół przepisów.
Napisano 31 maj 2016 - 18:13
Napisano 12 czerwiec 2016 - 21:03
Ja srednio miesiecznie wykonuje podstawe plus 60-70 adgodzin, pryjmujac 65 godzin w miesiacu to przez rok przerobie 780 godzin tutaj przeczytalem ze maksymalna liczba nadgodzin w roku to 416. Tak wiec te 364 godziny ktore wyrabiam sa nielegalne? czy powinny byc platne 100%? w mojej firmie najgorsze jest to ze nie chcesz tylko musisz je robic jak nie robisz to ladujesz przez miesiac na szmacie....
To się naucz Kodeksu Pracy.
Takie patafiany którzy nie znają swoich praw, boją się otworzyć gębę u pracodawcy i dają się tak wykorzystywać, psują tylko warunki pracy na Polskim rynku.
Polacy muszą w końcu zrozumieć, że jak chcą lepszych warunków, to sami muszą o nie walczyć jednostkowo, i nie bagatelizować tego że pracodawca ich dyma na 700setnej nadgodzinie.
Jeśli wielu się zgadza na takie zbydlęcenie, to nie dziwota że uchodzimy za ''białych murzynów'' nawet u siebie w kraju
Kodeks Pracy ma m.in chronić pracowników przed wyzyskiem. Ale jak ma niby funkcjonować, skoro każdy sobie rzepkę skrobię i ma go w du..e, i nie dochodzi swoich praw, bo albo nie czyta albo boi się utraty pracy (?)
Stąd się biorą patologie w zakładach pracy, przez zaniechania własnych praw i nieznajomość artukułów KP
Napisano 23 czerwiec 2016 - 22:02
Napisano 23 czerwiec 2016 - 22:16
W mojej firmie jestesmy "zmuszani" do pracy w nadgodziny.Dostajemy informacje z dnia na dzień i nie można powiedziec, ze miało sie plan na dany dzień, bo liczy sie firma i nic po za tym.Nadmienie również, ze to kierownik pokazuje swoją"WŁADZĘ" .Wystosowalismy pismo w związku z ta sprawą, ale jedna zmiana nie podpisała sie twierdząc, ze to nic nie da.Nie wspomniałem wczesniej ze chodzi o prace po 12h dziennie.Wolelibyśmy przyjść w kazda sobotę w miesiącu na 8h biz całe lato "harować" po 12.Tym bardziej, że sytuacja rok w rok sie powtarza.Sami nie wiemy co robić.Spróbować zmienić kierownika?????Może inny bedzie bardziej ludzki.
To u Ciebie w zakładzie rządzi kierownik, a nie dyrektor? Zmienicie kierownika ( ciekawe w jaki sposób?), będzie nowy i zarządzi tak samo, jak poprzedni, bo pewnie ma taki przykaz od dyrekcji. Na Waszym miejscu starałabym się wyjaśnić sprawę w dyrekcji, być może da się inaczej pokierować godzinami pracy.
Napisano 11 czerwiec 2017 - 09:58
Witam. Moje pytanie : Pracuje w firmie która aktualnie przyjęła system pracy 3 tygodnie w pracy plus 1 w domu
Mam polecenie pracy 3 tygodnie po 10h dziennie przez 6 dni (pon-sob) po 3 tygodniach zjazd do domu i tydzień wolnego (pracodawca nie ustalił na jakiej podstawie - czy jako odebranie nadgodzin czy urlop bezpłatny czy cokolwiek innego. Dodam że moja umowa o pracę przewiduje pracę 8 h dziennie do poniedziałku do piątku)
3*6*10=180h czy mam jakieś nadgodziny? jak to powinno być rozliczane.
Napisano 24 styczeń 2019 - 15:00
Napisano 24 styczeń 2019 - 15:04
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
koleżanka - dziś, 22:16
Guest_ - dziś, 22:08
Guest_Anna - dziś, 21:50
Guest_Anna - dziś, 21:44
Guest_ - dziś, 21:22
Guest_ - dziś, 20:37
Guest_ - dziś, 20:32
Guest_ - dziś, 20:30
Guest_ - dziś, 20:14