Czy ktoś może udzielić mi informacji co powinno zawierać podanie o przydział na mieszkanie? Mieszkam w wynajętym mieszkaniu u prywatnego właściciela kamienicy, jest nas w domu 6 osób, metraż mieszkania to 50m. O jakie mieszkanie powinnam się starać, komunalne czy socjalne? proszę o pomoc.
Wypełniałam gotowy WNIOSEK o przydział lokalu z gminy,który otrzymałam w Biurze Obsługi Interesanta w mojej gminie.
We WNIOSKU tym min. nalezało wpisać wszystkie uzykane dochody rodziny poświadczone odpowiednimi dokumentami oraz opisać sytuację rodzinnną i mieszkaniową.
W Pani przypadku powinna Pani napisać to co tutaj Pani napisała,że:
"Mieszkam w wynajętym mieszkaniu u prywatnego właściciela kamienicy, jest nas w domu 6 osób, metraż mieszkania to 50m"
Wg mnie jeszcze powinna Pani opisać na jakiej zasadzie mieszkacie w tym lokalu np.umowy najmu/podnajmu/ i na kogo jest ta umowa najmu oraz dlaczego Pani stara się o przydział takiego lokalu np. ze względu na sytuację rodzinna,finansową,czy z powodu konfliktów z właścicielem tego lokalu w przypadku zamieszkania w nim.
Jeżeli posiada Pani zabezpieczenie finansowe,ale osiąga Pani niskie ddochody może ubiegać się Pani o przydział lokalu komunalnego,ale z tego co się oriętuję każda gmina obecnie ma problem w uzyskania takich lokali,czy tworzeniu nowych lokali i na taki lokal czeka się wiele lat.
Lokale socjalne najczęściej są o obniżonym standardzie mieszkaniowym i przyznawane są przeważ nie na podst,wyroków Sadu o eksmisję z lokalu i opróżnienie danego lokalu.
Z obserwacji też wiem,że lokale mieszkalne z gminy na podstawie złożonych WNIOSKÓW o przydział lokalu najszybciej otrzymują osoby,które muszą być natychmiast wykwaterowane w przypadku zagrożenia ich życia w danym lokalu.
Na podstawie ustawy o ochronie praw lokatorów mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego art.4 do zadań własnych każdej gminy należy tworzenie warunków do zaspokojenia potrzeb mieszkaniowych wspólnoty samorządowej i zapewnienie lokali:socjalnych,zamiennych oraz lokali mieszkalnych dla gospodarstw domowych o niskich dochodach.
W związku z tym w każdej gminie przydział tych lokali jest też inny,ponieważ każda gmina opiera się na własnych wewnętrznych przepisach min.uchwałach:Rady Miasta,Gminy itp. dlatego szczegółowe informacje w tej sprawie powinna otrzymać Pani w swojej gminie.