Kategorie
Skocz do zawartości

jak znaleźć dobrego prawnika?

Gość -praw-baes
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość -praw-baes
Dziękuję za rady, ale od profesjonalisty wymaga się profesjonalnego podejścia do sprawy. Jeśli sytuacja tego wymaga, a niestety o tym wie głównie pełnomocnik, ktróy prowadzi sprawę, wg mnie winien działać (skarga na komornika itp.), a nie odpowiadać - sprawdzę, co dalej się dzieje u komornika lub napisze pismo do komornika - tylko wtedy, gdy zgłosi się wierzyciel do kancelarii z zapytaniem o stan sprawy. Stąd dalej mam dylemat, jak wybrać dobrego prawnika?

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość -praw-baes

czy ktoś może mi dać wskazówki, jak rozpoznać dobrego prawnika?

Jakiś czas temu, gdy firma miała problemy, kierowane były sprawy do sądów przez prawników. W ten sposób poznaliśmy 5 kancelarii i niestety żadna z nich nie ściągnęła naszych należności, mimo uzyskania pełnomocnictw na prowadzenie sprawy przed sądami i przed komornikami i mimo naszych wskazówek, że sprawa jest pilna, bo dłużnik ucieknie z majątkiem.

Gość Łukasz Nysztal
Postępowanie sądowe a postępowanie egzekucyjne to zupełnie dwie różne strony medalu. Trudno oceniać adwokata przez pryzmat efektu postępowania egzekucyjnego - tutaj bowiem najwięcej zależy od komornika.

Gość -praw-baes
Dzięki za reakcję. W tym problem, że wygranie tych spraw o zapłatę było najprostsze, a skierowanie naszych kroków do prawników było podyktowane tym, że to oni z racji wykonywanego zawodu znają procedury i narzędzia do zmuszenia komorników do intensywnej pracy, za którą biorą przecież wynagrodzenie. I tutaj mam problem z wybraniem właściwego prawnika, bo każda kancelaria przyjmując sprawę do prowadzenia obiecała "pilnowanie" komorników ...

Gość -praw-pan_kracy

Jeżeli miałbym coś doradzić, to sugerowałbym unikać prawników:

- prowadzących nachalną autopromocję,

- używających argumentów typu: mam kontakty w sądzie, prokuraturze, u komornika, znam wszystkich, załatwię nieformalnie, przyspieszę, zajmuje się tym sędzia Kowalski??? ja z Kowalskim wypiłem morze wódki, jestem stary to wszystkich znam

- składających obietnicę załatwienia sprawy "na 100% w dwa miesiące" itp.

- podkreślających na każdym kroku fakt bycia byłym sędzią, prokuratorem itp.

Niestety mentalność bardzo wielu klientów jest taka, że argumenty takie skutkują, często ze szkodą dla ich spraw.

Gość -praw-lubuszanka

CYTAT(Pan_kracy)Jeżeli miałbym coś doradzić, to sugerowałbym unikać prawników:

- prowadzących nachalną autopromocję,

- używających argumentów typu: mam kontakty w sądzie, prokuraturze, u komornika, znam wszystkich, załatwię nieformalnie, przyspieszę, zajmuje się tym sędzia Kowalski??? ja z Kowalskim wypiłem morze wódki, jestem stary to wszystkich znam

- składających obietnicę załatwienia sprawy "na 100% w dwa miesiące" itp.

- podkreślających na każdym kroku fakt bycia byłym sędzią, prokuratorem itp.

Niestety mentalność bardzo wielu klientów jest taka, że argumenty takie skutkują, często ze szkodą dla ich spraw.

Tu się z Tobą zgodzę.

Dziś w naszym "państwie prawa" komornik to państwo w państwie.

Nikt go nie przymusi do niczego,a jedynie można skargę złożyć do właściwego Sądu ,któremu podlega komornik.

• 5 lat później...

o rzetelnych i uczciwych prawników faktycznie trudno

ale jeżeli mogę coś doradzić to proszę skontaktować się z wrocławską firmą

www.thron.pl

prawnicy z tej firmy rzetelnie podchodzą to swoich spraw, a rozmowa nic nie kosztuje więc warto od czegoś zacząć

pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Internet to dobre narzędzie do szukania specjalisty, ale miej na uwadze to, że jest przez wielu nadużywane w celach reklamowych, a nie opiniotwórczych. Dlatego jeżeli zależy Ci na obiektywnej ocenie prawnika, najrozsądniej jest sprawdzić jego profil działający na stronach ofertowych. W dyskusji padło parę adresów, które można polecić, dodam od siebie gieldaporadprawnych.pl

Jeśli mogę jeszcze dać jakąś radę, to nie warto kierować się ceną usług. Dobre kancelarie mające wieloletnie doświadczenie zapewne bardziej się cenią, niż świeżo upieczeni prawnicy.

I warto też pamiętać, że nie ma człowieka od wszystkiego. Dobry specjalista działa na jednym czy dwóch konkretnych polach, dzięki czemu można zaufać jego wiedzy i znajomości tematu.

• 4 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Szukając prawnika pierwsze co robimy to szukamy o nim opini w internecie, ale zawsze lepiej jest to zweryfikować samemu, posiłkując się jednak forami internetowymi. Ja właśnie tak zrobiłam, znalazłam kancelarię, która miała dobre opinie, kancelarię Grzybkowski Guzek Jackowski i zgłosiłam się do nich. Pierwsze wrażenie jest dla mnie bardzo ważne, dlatego postanowiłam, że ostateczną decyzję podejmę właśnie po tym spotkaniu. Przebiegało ono bardzo dobrze, widziałam zaangażowanie już od samego początku. Mimo tego że moja sprawa była dla mnie bardzo trudna spotkałam się z ogromną wyrozumiałością i nie czułam sie ani przez moment niekomfortowo.

• 4 tygodnie później...

Szukając prawnika do swojej sprawy postanowiłem wybrać kancelarię z doświadczniem i dużą ilością przeprowadzonych spraw. Wybór padł na kancelarię Grzybkowski Guzek Jackowski, ponieważ działają najdłużej na rynku. Pierwsze spotkanie z nimi na Dominikańskiej tylko utwierdziło mnie w moim przekonaniu. Sprawa została bardzo dobrze przeprowadzona.

Słyszałam, że pracujący tam ludzie są bardzo dobrymi prawnikami. Moja koleżanka korzystała z ich usług podczas rozwodu i mimo tego że było to dla niej trudne przeżycie bardzo chwaliła sobie to jak sprawa została przeprowadzona.

• 5 miesięcy temu...

Ja akurat miałam szczęście, bo mój kumpel wcześniej korzystał z usług wielu adwokatów i mógł mi doradzić. Ja wybrałam Panią z Kancelarii Joanny Tylus w Krakowie. Generalnie jak dla mnie to jest najlepsza reklama. 

• 2 tygodnie później...
Warto tez popytać znajomych czy rodziny. Jeżeli u nas jest potrzebny taki adwokat to korzystamy z usług kancelarii adwokackiej w której pracuje Kamila Łukowicz http://adwokat-lukowicz.pl/. Jest dla nas profesjonalistką, w każdej sytuacji nam pomogła. A jak przeglądałam fora to też ma dobre opinie.

• 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Ja szukałam na początku po ogłoszeniach, ale zawiodłam się już na tym i w końcu popytałam po prostu znajomych. Okazało się, że spora część korzystała z pomocy kancelarii i najbliżej miałam pana Cejrowskiego. Złego słowa nie mogę powiedzieć, tak się martwiłam, że nikt nic nie pomoże w mojej sprawie, a tutaj miła niespodzianka. Błyskawicznie wszystko ogarnięte, wyjaśnione. Pan Cejrowski odznacza się niesamowitym profesjonalizmem i bardzo mi się to podoba. Jednak można jeszcze znaleźć adwokata z powołania :)

• 11 miesięcy temu...

Ja znalazłam zupełnie przypadkowo, bo trafiłam na Ranking Prawników na Prawnik z Polecenia i udało mi się wybrać prawnika spośród dostępnych tam ofert. W ten sposób zaoszczędziłam wiele czasu, znalazłam adwokata na podstawie opinii innych klientów, co było dla mnie cenne. 

• 3 miesiące temu...

Z tego, co słyszałem jednym z lepszych kancelarii prawnych w Gdyni, jest ta kancelaria http://radcaprawny-trojmiasto.pl/(przy wielu okazjach słyszy się o niej, że pomogła komuś, a prawnicy tam pracujący są bardzo kompetentni, skuteczni i potrafią dobrze doradzić). Niezwykle ciekawe jest to, że kancelaria ma kilka specjalizacji, więc jest prawdopodobnie dobra.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...