Gość -praw-ancurek Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie żeliwnego kaloryfera w mieszkaniu własnościowym, a mianowicie do kogo on należy: do mnie czy do spółdzielni? Chcemy wymienić takowe kaloryfery w mieszkaniu. Czy spółdzielnia po dokonaniu demontażu je zabiera czy musi nam zostawić? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -praw-tadeusz52 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Witam, jeżeli regulamin wspólnoty nie stanowi inaczej, to grzejnik jest własnością właściciela mieszkania. Jest natomiast inny problem.... wymiana grzejnika spowoduje deregulację zładu...., a to juz część wspólna nieruchomości...:))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B-mol Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Odpowiedż jest bardzo prosta. Zakupując mieszkanie jako własnościowe całe wyposażenie znajdujące się w tym mieszkaniu stanowi własność jego nabywcy. Inna sprawa to własność wspólna taka jak klatki schodowe. pralnie czy jakieś inne pomieszczenia. Inaczej sprawa się przedstawia w przypadku mieszkania spółdzielczego czy komunalnego. w tych przypadkach najemca jest tylko najemcą zajmując lokal z przydziału. Jeżeli wymieni w mieszkaniu czy to grzejnik czy kuchenkę gazową , stare nienadające się do eksploatacji urządzenia musi zwrócić właścicielowi a więc spółdzielni mieszkaniowej lub administracji mieszkań urzędu miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -praw-tadeusz52 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Witam, nie do końca jest prawdą (kwesia doprecyzowania), że: "...całe wyposażenie w tym mieszkaniu stanowi własność jego nabywcy..." Do takiego "wyposażenia", które jest częścią wspólna nieruchomości należą np piony centralnego ogrzewania i gałązki od nich prowadzące (może być, że z termoregulatorami), piony kanalizacyjne wraz z trójnikiem, piony wodne wraz z gałązkami (może być, że wraz z wodomierzami), piony wentylacyjne... i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość B-mol Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Do Tadeusz 52. Z całym szacunkiem - się zgadzam w wypowiedzią . Przepraszam ale Szanowny Kolega raczył zwrócić uwagę na Istotny fakt że w mieszkaniu z tytułem pełnej własności tzw {własność wyodrębniona} w przypadku której to własności - właściciel posiada akt notarialny własności znajdują się również ciągi instalacyjne stanowiące własność wspólną. Dotąd się zgadzam tylko w przypadku jakiejkolwiek awarii tych pionów czy to wentylacyjnych czy wodnych czy gazowych czy też grzewczych obowiązek usunięcia awarii w danym pionie należy do administracji i zarządcy danego budynku natomiast wszystko co jest odprowadzone od pionu do lokalu { w tym również wspomniane gałązki instalacyjne }-leży w gestii właściciela tego lokalu {mieszkania}. Inaczej sprawa się przedstawia kiedy mamy własny domek mieszkalny , wówczas wszystko co jest w tym domku jest nasze prywatne. Pozdrawiam B-mol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -praw-tadeusz52 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Witam, z całym szacunkiem, ale niewątpliwym jest, że gałązka do urządzenia (termoregulatora - w przypadku c.o., wodomierza - w przypadku wody) jest częścią pionów...., a więc są częścią wspólną:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adam Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Witamto jak w końcu jest z tymi kaloryferami. Ja mam mieszkanie spółdzielcze własnościowe (oczywiście akt notarialny posiadam). Wymieniałem teraz kaloryfery na własny koszt, a w piśmie, które otrzymałem od spółdzielni napisane jest że mam stare oddać do spółdzielni. Według mnie absurd. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Za podpowiedź prawną z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dorota Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Witam . Posiadam mieszkanie własnościowe ,wymieniłam kaloryfer zgodnie z instrukcją jaka dostałam od spółdzielni ale spółdzielnia Piast w Katowicach żąda zwrotu starego kaloryfera do spółdzielni waży ponad 100 kg jak ja im mam go dostarczyć. Potrzebuję pilnie porady bo inaczej obciążą mnie fakturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qlek44 Opublikowano 27 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 No własnie u mnie Piast w Katowicach to samo odwalil. Mam im dostarczy na wlasny koszt a umnie to jest ponad 500 kg w sumie bo az 6 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mieszkaniec Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Uważam, że chore to. Ktoś kupił lub wykupił mieszkanie wraz z kaloryferami więc powinny być jego. Drugi paradoks, taki że spółdzielnia w mieszkaniach własnościowych wymienia kaloryfery mieszkańcom. Uważam że to powinien sobie każdy we własnym zakresie wymienić kaloryfery a nie czynsze ciągle w górę bo sponsorujemy niektórych mieszkańców a także przy wymianie okien im dopłacamy. Prawo spółdzielcze powinno być zmienione i koniec że sponsorowaniem innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi