Gość Księgowa Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Co roku mam ten problem. Prowadzę KPiR metodą memoriałową. Mam rachunek z ERY . Data wystawienia f-ry : 25.12.2007. Termin płatności : 08.01.2008.Abonament 25.12.07 - 24.01.08Okres rozliczeniowy : 25.11.07 - 24.12.07Oczywiście VAT w styczniu 2008.Ale jak mam rozdzielić koszty abonamentu , zwłaszcza jak są zmiksowane z okresm rozliczemiowym i jest jedna kwota. Ludzie ! Sił mi brakuje ! Czy ktoś sobie z tym radzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Heyw jednej firmie zrobiłem tak:pismo do ERY o zmianę okresów rozliczeniowych na pełne miesiące. od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca (ew. 1do1 czy jakoś tak) i sugestia, że mogą zrobić fakturę przejściową od 24 do ostatniego dnia miesiąca.- na pewno większość konsultantów powie, że to niemożliwe. napisz do centrali chyba najlepiej dział, który wystawia faktury o ile pamiętam.mi udało się zmienić, i księgowa nie miała potem problemu z podliczaniem kosztów za każdy miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Koszty należy kwalifikować jako bezpośrednie lub pośrednie i tak koszty pośrednie ujmuje się w dacie ich poniesienia. KPiR medoda kasowa i memoriałowa usł. telekom. abona za styczeń, rozmowy za grudzień 2007 lub przełom zapłacony w styczniu 2008 koszt styczeń 2008. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 to o czym pisze ela jest zgodne ale-w dacie poniesienia dotyczy metody kasowej/w dacie wystawienia faktury/ przy metodzie memoriałowej w okresie którego wydatek dotyczy nie mozna tych metod łączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 maju, nie jestem ekspertem ale po przeczytaniu rozporzadzenia do prowadzenia kpir, metoda kasowa i memoriałoma związana jest wyłacznie z kosztami i przychodami bezporednimi tak jak napisałam powyzej, ponieważ opłata za usł tel nie jest kosztem bezposrenim a posrednim nie ma znaczenia jak metodę jednostka przyjeła, zawsze to będzie moment poniesinia kosztu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 informatorzy z krajowej informacji podatkowej twierdzą ze metoda memoriałowa dotyczy tez kosztów posrednich jak np zakup towarów taka interpretacje usłyszałam w ubiegłym miesiacu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość www.kuba.waszkowiak.com.pl Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Jeśli chcesz przekazać 1% swojego podatku za 2007r. organizacji pożytku publicznego, a nie wiesz komu - dowiesz się na www.kuba.waszkowiak.com.pl zakładka "Jak wypełnić zeznanie podatkowe?". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 w jakiej jednostce by to nie było "towar" czyli produkt gotowy do sprzedaży, ktory nie wymaga przetwarzania, wiec dla mnie towar zakupuje się do sprzedaży a nie do zuzycia lub aby tylko sobie lezał na półce, więc w której jednostce zakup towaru bedzie kosztem posrednim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 zgoda ale wybór metody ksiegowania dotyczy tak kosztów bezposrednich jak i posrednich a nie jak pisałas tylko bezposrednich. wybieramy metode rozliczania wszystkich kosztów - o to mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Uważam że ~Ela słusznie stwierdza że koszty bezpośrednie - mają związek z uzyskanym przychodem i odnoszą się do przychodów danego roku podatkowego. Koszty pośrednio związane z przychodem są potrącane w dacie ich poniesienia.Zwłaszcza jeżeli chodzi rozliczanie fa za media(czynsz,najem gaz,woda itp...) zastosowano szczególny moment rozliczenia podatku VAT koszty z datą wystawienia faktury natomiast podatek VAT (fa powinna zawierać informację jakiego okresu dotyczy) w rozliczeniu za okres ww którym przypada termin płatności.Natomiast na przełomie roku koszty np: abonamentu powinny być księgowane proporcjonalnie do okresów których dotyczą czyli 7 dni 2007 i 24 dni 2008 ja tak bym księgowała koszty na przełomie roku. Pozdrawiam Mirasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 powtarzam- moja watpliwosc dotyczy ztwierdzenia moje zdanie i opinia krajowej informacji podatkowej-----wybór metody ksieagowania memoraiłowa lub kasowa dotyczy WSZYSTKICH kosztów tj, wydatków, zakupów towaru, w roku ksiegowym koniec kropka o to mi cały czas chodzi i to usiłuję wytłumaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Tak,Tak!!! Majeczko masz ABSOLUTNĄ racje.... Usiłowałam nawiązac do odpowiedzi na zadane pytanie i wątpliwości jakie miała nasza koleżanka ~księgowa! Bo to Ona jest tu w tym momencie najważniejsza i oczekiwała na konkretną odpowiedź bo jak wiesz czas nagli a miesiące....Nowego Roku uciekają Pozdrawiam Mirasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi