Kategorie
Skocz do zawartości

Faktura za usługi telekomunikacyjne na przełomie roku

Gość Księgowa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Księgowa
Co roku mam ten problem. Prowadzę KPiR metodą memoriałową. Mam rachunek z ERY . Data wystawienia f-ry : 25.12.2007. Termin płatności : 08.01.2008.Abonament 25.12.07 - 24.01.08Okres rozliczeniowy : 25.11.07 - 24.12.07Oczywiście VAT w styczniu 2008.Ale jak mam rozdzielić koszty abonamentu , zwłaszcza jak są zmiksowane z okresm rozliczemiowym i jest jedna kwota. Ludzie ! Sił mi brakuje ! Czy ktoś sobie z tym radzi ?

Heyw jednej firmie zrobiłem tak:pismo do ERY o zmianę okresów rozliczeniowych na pełne miesiące. od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca (ew. 1do1 czy jakoś tak) i sugestia, że mogą zrobić fakturę przejściową od 24 do ostatniego dnia miesiąca.- na pewno większość konsultantów powie, że to niemożliwe. napisz do centrali chyba najlepiej dział, który wystawia faktury o ile pamiętam.mi udało się zmienić, i księgowa nie miała potem problemu z podliczaniem kosztów za każdy miesiąc.

Koszty należy kwalifikować jako bezpośrednie lub pośrednie i tak koszty pośrednie ujmuje się w dacie ich poniesienia. KPiR medoda kasowa i memoriałowa usł. telekom. abona za styczeń, rozmowy za grudzień 2007 lub przełom zapłacony w styczniu 2008 koszt styczeń 2008.

maju, nie jestem ekspertem ale po przeczytaniu rozporzadzenia do prowadzenia kpir, metoda kasowa i memoriałoma związana jest wyłacznie z kosztami i przychodami bezporednimi tak jak napisałam powyzej, ponieważ opłata za usł tel nie jest kosztem bezposrenim a posrednim nie ma znaczenia jak metodę jednostka przyjeła, zawsze to będzie moment poniesinia kosztu

Gość www.kuba.waszkowiak.com.pl
Jeśli chcesz przekazać 1% swojego podatku za 2007r. organizacji pożytku publicznego, a nie wiesz komu - dowiesz się na www.kuba.waszkowiak.com.pl zakładka "Jak wypełnić zeznanie podatkowe?".

w jakiej jednostce by to nie było "towar" czyli produkt gotowy do sprzedaży, ktory nie wymaga przetwarzania, wiec dla mnie towar zakupuje się do sprzedaży a nie do zuzycia lub aby tylko sobie lezał na półce, więc w której jednostce zakup towaru bedzie kosztem posrednim?

Uważam że ~Ela słusznie stwierdza że koszty bezpośrednie - mają związek z uzyskanym przychodem i odnoszą się do przychodów danego roku podatkowego. Koszty pośrednio związane z przychodem są potrącane w dacie ich poniesienia.Zwłaszcza jeżeli chodzi rozliczanie fa za media(czynsz,najem gaz,woda itp...) zastosowano szczególny moment rozliczenia podatku VAT koszty z datą wystawienia faktury natomiast podatek VAT (fa powinna zawierać informację jakiego okresu dotyczy) w rozliczeniu za okres ww którym przypada termin płatności.Natomiast na przełomie roku koszty np: abonamentu powinny być księgowane proporcjonalnie do okresów których dotyczą czyli 7 dni 2007 i 24 dni 2008 ja tak bym księgowała koszty na przełomie roku. Pozdrawiam Mirasek

powtarzam- moja watpliwosc dotyczy ztwierdzenia moje zdanie i opinia krajowej informacji podatkowej-----wybór metody ksieagowania memoraiłowa lub kasowa dotyczy WSZYSTKICH kosztów tj, wydatków, zakupów towaru, w roku ksiegowym koniec kropka o to mi cały czas chodzi i to usiłuję wytłumaczyc

Tak,Tak!!! Majeczko masz ABSOLUTNĄ racje.... Usiłowałam nawiązac do odpowiedzi na zadane pytanie i wątpliwości jakie miała nasza koleżanka ~księgowa! Bo to Ona jest tu w tym momencie najważniejsza i oczekiwała na konkretną odpowiedź bo jak wiesz czas nagli a miesiące....Nowego Roku uciekają Pozdrawiam Mirasek

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...