Gość ira Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 mamy na własność nieruchomości hali produkcyjne, wymieniliśmy inst.el. oraz założyliśmy nowe liczniki na jednej z hal, ten koszt to remont albo podwyższenie wartości lokalu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Ja bym to zakwalifikowała jako podwyższenie wartości początkowej tej nieruchomości. Z regóły przyjmuje się że jeżeli suma wydatków poniesionych ulepszenie czy remont przekracza kwotę 3.500 zł w trakcie roku podatkowego oraz poprawia walory użytkowe środka trwałego powinno się podwyższać wartość początkową. Aby uznać określone wydatki jako ulepszenie śr.trwałego należy ustalić czy prace wykonane przy danym śr.trwałym można zakwalifikować jako :-- przebudowa / - rozbudowa /- rekonstrukcja/- adaptacja/- modernizacja.Wg mnie jest to ulepszenie i zwiększyła bym jego wartość początkową. Pozdrawiam Mirasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mmm Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 a moze to remont? wymiana rur instalacji jest remontem wg prawa budowlanego czyli przywróceniem lokalu do stanu uzywalności wg mnie to typowy remont . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2008 Jeżeli środki trałe uległy ulepszeniu...A ulepszenie to:- przebudowa-poprawa stanu istniejącego no inny- rozbudowie-powiększeniu(rozszerzeniu) składn.majątku- rekonstrukcji-czyli odtworzeniu,odbudowie zużytych całkowicie lub częściowo składn.majątku- adaptacji-przystosowaniu,przerobieniu składn.majatku do wykorzystania w innym celu niż pierwotnie przeznaczony lub nadanie nowych cech użytkowych- modernizacji- czyli unowocześnieniu.Tak więc- jeżeli śr.trwałe uległy ulepszeniu wartośc początkową tych środków powiększa się o sumę wydatków na ich ulepszenie w tym także o wydatki na nabycie części składowych których jednostkowa cena nabycia przekracza 3.500 zł.Ja uważam że to ULEPSZENIE (REKONSTRUKCJA) Pozdrawiam Mirasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi