Gość Księgowa Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Mam do Was następujące pytanie. Jesteśmy firmą prowadzącą pełną księgowość. Chcemy zrobić nieodpłatną wycieczkę zagraniczną dla pracowników i naszych kontrahentów. Co zrobić, aby nie doliczać tego świadczenia pracownikom i kontrahentom do podstawy opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych i ZUS no i, aby zaliczyć wycieczkę do kosztów uzyskania przychodów. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dagmara Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Uwazam,ze nie ma takiej mozliwosci,przeciez musisz wycieczkowiczow ubezpieczyc itp wiec bedzie lista uczestników i latwo ustalic koszt wycieczki przypadający na osobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 może potraktować to jako szkolenie ale z drugiej strony czy trzeba na szkolenie jechać aż poza granice kraju. US mógłby się czepić w razie kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Księgowa Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 No właśnie, szkolenie tak (był taki pomysł), ale dlaczego poza granicami kraju? To może "podpadać". Co jeszcze proponujecie? Diękuję za udzielone na razie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ewa Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2008 Przepraszam, że nie podam podstawy prawnej ale warto poszukać w przepisach o ZFŚS. W czerwcu tego roku miałam taką sytuację, że kilka szkół zorganizowało wycieczkę dla chętnych pracowników do Pragi.,,Moja'' szkoła nie pobierała dodatkowych opłat od wycieczkowiczów i całość zrefundowała z ZFŚS. Inne kazały dopłacić po ,,symbolicznej'' kwocie. Za obiady czy wejściówki. Co z tego wynikło? Moja szkoła nie musiała doliczać wycieczki do przychodów pracowników i kwota nie była opodatkowana ani ozusowana. Inne musiały to zrobić gdyż to było już DOFINANSOWANIE i było opodatkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi