Kategorie
Skocz do zawartości

Koszty uzyskania przychodów - wycieczka

Gość Księgowa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Księgowa
Mam do Was następujące pytanie. Jesteśmy firmą prowadzącą pełną księgowość. Chcemy zrobić nieodpłatną wycieczkę zagraniczną dla pracowników i naszych kontrahentów. Co zrobić, aby nie doliczać tego świadczenia pracownikom i kontrahentom do podstawy opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych i ZUS no i, aby zaliczyć wycieczkę do kosztów uzyskania przychodów. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

• 2 tygodnie później...
Przepraszam, że nie podam podstawy prawnej ale warto poszukać w przepisach o ZFŚS. W czerwcu tego roku miałam taką sytuację, że kilka szkół zorganizowało wycieczkę dla chętnych pracowników do Pragi.,,Moja'' szkoła nie pobierała dodatkowych opłat od wycieczkowiczów i całość zrefundowała z ZFŚS. Inne kazały dopłacić po ,,symbolicznej'' kwocie. Za obiady czy wejściówki. Co z tego wynikło? Moja szkoła nie musiała doliczać wycieczki do przychodów pracowników i kwota nie była opodatkowana ani ozusowana. Inne musiały to zrobić gdyż to było już DOFINANSOWANIE i było opodatkowane.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...