Gość Zobi Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2008 Dostałem wczoraj PIT 11 z firmy w której pracowałem równolegle w poprzednim roku od marca do lipca na część etatu. Z pobranej zaliczki na podatek wynika, że pracodawca uwzględnił kwotę zmniejszającą podatek, a o ile pamiętam to nie podpisałem oświadczenia PIT 2. Co mam zrobić dalej? Jednocześnie podpisywałem listę płac z kwotą z której wynikało, że pracodawca nie uwzględnił kwoty wolnej i od całości pobrał zaliczkę na podatek. Kto powinien uregulować podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Jeżeli nie masz kopii z listy płac które podpisywałeś aby sprawdzić. Idż do kadr i sprawdź listy przez Ciebie podpisane. Jeżeli się coś nie zgadza to zakład pracy musi dopłacić zaliczkę podatku wraz z odsetkami za miesiące które źle naliczył lub przekazał zaliczki podatku. Bez PIT 2 nie mogą sami stosować ulgi zwłaszcza jeżeli nie pracowałeś na pełen etat.Jeżeli śwaidczył byś pracę w trzech zakładach i każdy stosował ulgę to ponad 1000 zł miałbyś do dopłaty.NIEŹLE Wyjaśnij to czym prędzej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zobi Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2008 Dziękuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dagmara Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Ksiegowe są różne,malo doświadczone,Ty masz nauczkę,zeby pilnowac tych spraw,niestety bedziesz musial doplacic ten podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość :) Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 zgadzam sią z dagmarą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Ja tak nie uważam Księgowa powinna wiedzieć że bez Oświadczenia PIT2 nie możę stosować ulgi jest płatnikiem podatku mimo że podatnikiem jest pracownik.Zaliczki zostały przekazane w nieprawidłowej wysokości i należy to skorygować i przekazać wraz z odsetkami od dnia wymagalności do dnia zapłaty. To jest moje stanowisko w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Cyt:" Księgowi powinni doskonale znać swoje obowiązki, gdyż za uchybienia w tym zakresie grozi im odpowiedzialność określona w RÓŻNYCH PRZEPISACH PRAWA..."PŁATNIK:Ewidencjonowanie zdarzeń na podstawie PRAWIDŁOWO wystawionych dowodów księgowych.POD.dochod.od osób fizycznych Płatnik - Obowiązany do:Obliczania i i pobrania podatku od PLATNIKA- wpłacenie go we właściwym terminie organowi podatkowemuArt.26 Ordynacji podatkowej(PŁATNIK odpowiada całym swoim ....)Art.26a & 1 Ordyn.podatk- PODATNIK nie ponosi odpowiedzialności z tytułu zaniżenia lub nieujawnienia przez PŁATNIKA podstawy opodatkow.czynności.....)...(art.31 op)Osoby wyznaczone przez pracodawcę do obliczania,poborui wpłacania zaliczek : w razie uchybień tym czynnością..... mogą ponosić odpow.wg zasad określonych w Kodeksie Karno Skarbowym art 56 KKS Warto jednak zanim zasiądziemy za biurko i zaczniemy bawić się w księgowość (podatki dochod.,VAT,ZUS,kadry ....)bez względu na wykształcenie(średnie czy wyższe) zapoznać się z obowiązkami jakie ciążyć będą na nas oraz przepisami prawa wynikających z Kodeksów,Ustaw i różnych innych przepisach prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ewa Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2008 z informacji podanych przez zobi wynika, że ulga nie była potrącana! W tym wypadku zawiniła osoba wystawiajaca Pit 11 i powinna zrobić korektę. Prawdopodobnie zaliczki również były wpłacane w odpowiedniej wysokości.Nie straszcie człowieka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi