Kategorie
Skocz do zawartości

Niezapłacony podatek

Gość Zobi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem wczoraj PIT 11 z firmy w której pracowałem równolegle w poprzednim roku od marca do lipca na część etatu. Z pobranej zaliczki na podatek wynika, że pracodawca uwzględnił kwotę zmniejszającą podatek, a o ile pamiętam to nie podpisałem oświadczenia PIT 2. Co mam zrobić dalej? Jednocześnie podpisywałem listę płac z kwotą z której wynikało, że pracodawca nie uwzględnił kwoty wolnej i od całości pobrał zaliczkę na podatek. Kto powinien uregulować podatek.

Jeżeli nie masz kopii z listy płac które podpisywałeś aby sprawdzić. Idż do kadr i sprawdź listy przez Ciebie podpisane. Jeżeli się coś nie zgadza to zakład pracy musi dopłacić zaliczkę podatku wraz z odsetkami za miesiące które źle naliczył lub przekazał zaliczki podatku. Bez PIT 2 nie mogą sami stosować ulgi zwłaszcza jeżeli nie pracowałeś na pełen etat.Jeżeli śwaidczył byś pracę w trzech zakładach i każdy stosował ulgę to ponad 1000 zł miałbyś do dopłaty.NIEŹLE Wyjaśnij to czym prędzej Pozdrawiam

Ja tak nie uważam Księgowa powinna wiedzieć że bez Oświadczenia PIT2 nie możę stosować ulgi jest płatnikiem podatku mimo że podatnikiem jest pracownik.Zaliczki zostały przekazane w nieprawidłowej wysokości i należy to skorygować i przekazać wraz z odsetkami od dnia wymagalności do dnia zapłaty. To jest moje stanowisko w tej sprawie.

Cyt:" Księgowi powinni doskonale znać swoje obowiązki, gdyż za uchybienia w tym zakresie grozi im odpowiedzialność określona w RÓŻNYCH PRZEPISACH PRAWA..."PŁATNIK:Ewidencjonowanie zdarzeń na podstawie PRAWIDŁOWO wystawionych dowodów księgowych.POD.dochod.od osób fizycznych Płatnik - Obowiązany do:Obliczania i i pobrania podatku od PLATNIKA- wpłacenie go we właściwym terminie organowi podatkowemuArt.26 Ordynacji podatkowej(PŁATNIK odpowiada całym swoim ....)Art.26a & 1 Ordyn.podatk- PODATNIK nie ponosi odpowiedzialności z tytułu zaniżenia lub nieujawnienia przez PŁATNIKA podstawy opodatkow.czynności.....)...(art.31 op)Osoby wyznaczone przez pracodawcę do obliczania,poborui wpłacania zaliczek : w razie uchybień tym czynnością..... mogą ponosić odpow.wg zasad określonych w Kodeksie Karno Skarbowym art 56 KKS Warto jednak zanim zasiądziemy za biurko i zaczniemy bawić się w księgowość (podatki dochod.,VAT,ZUS,kadry ....)bez względu na wykształcenie(średnie czy wyższe) zapoznać się z obowiązkami jakie ciążyć będą na nas oraz przepisami prawa wynikających z Kodeksów,Ustaw i różnych innych przepisach prawa.

z informacji podanych przez zobi wynika, że ulga nie była potrącana! W tym wypadku zawiniła osoba wystawiajaca Pit 11 i powinna zrobić korektę. Prawdopodobnie zaliczki również były wpłacane w odpowiedniej wysokości.Nie straszcie człowieka!

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...