Gość marian Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Witam,Proszę o poradę,W 10.2009 rozpocząłem DG, obecnie obrót dochodzi do limitu w którym staję się płatnikiem Vat. Chiałbym nadal jednak być zwolnionym z tego podatku - w myśl nowelizacj w przyszłym roku będzie 100.000 a w 2011 150.000. W nowelizacji jest akapit, cyt." W związku z planowanym podwyższeniem limitu obrotu uprawniającego do zwolnienia od podatku od towarów i usług, projekt przewiduje wprowadzenie w przepisach przejściowych rozwiązania umożliwiającego podatnikom, którzy przekroczyliby w 2009 r. obecny limit obrotu (50 000 zł) - co skutkowałoby wyłączeniem ich na rok z możliwości powrotu do tego zwolnienia na podstawie art. 113 ust. 11 ustawy - ale nie przekroczyliby nowego, podwyższonego limitu określonego na rok 2010 (100 000 zł), dalsze korzystanie z tego zwolnienia, pod warunkiem pisemnego zawiadomienia o tym fakcie naczelnika urzędu skarbowego w terminie do dnia 15 stycznia 2010 r. "Jak to mam interpretować? Czy np. w grudniu 2009 jeżeli przekrocze mój limit mam zgłosić to w US i płacić Vat? Czy też może zaprzestać "na chwilę" DG aby nie przekraczać? CZy też zawiadmić o fakcie przekroczenia vat naczelnika US?Dziękuje za pomoc :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wera Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 ale podwyzszone limity jeszcze nie weszly w zycie...poaj linka skad masz to info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marian Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 www.iskb.infor.pl/podatki/wiadomosci/111407,Projekt-nowelizacji-ustawy-o-VAT-przyjety-przez-rzad---bedzie-wyzszy-prog-zwolnienia-od-VAT.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marian Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Czy może ktoś coś wie w tym temacie??DZięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nowy Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Tak są założenia o zwiększeniu limitu. Jeżeli faktycznie nie chcesz wejść na VAT/ z tym popieram Ciebie' możesz nawet zawiesić działalność /nie płacisz wtedy składek/, ale i nie możesz jej prowadzić. A do końca roku nie jest daleko. Chyba, że jest to Twoje jedyne źródło utrzymania i wiesz, że zarobione pieniądze potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi