Gość zmęczona Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Jak nmówić pracowników by nie chcieli rozliczenia podatku przez Zakład (pit12).Jak pomyślę o stosowaniu ulgi prorodzinnej 1145/dziecko, opadają mi ręce nie wspomnę o szczęce. :):):( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ale zakład nie ma obowiązku rozliczania pracownika jeśli on chce sobie odliczyć jakieś ulgi. A ta ulga będzie odliczana bodaj przez PIT -O więc niech biorą 40 i sam się rozliczaja przez 37 + PIT-O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Nowa ulga z tytułu wychowywania dzieci po raz pierwszy może być zastosowana w rocznym zeznaniu podatkowym za 2007 r. przez samego podatnika, bądź w rocznym obliczeniu podatku za 2007 r. przez płatnika (czyli między innymi przez zakład pracy, rolniczą spółdzielnię produkcyjną, jednostkę organizacyjną uczelni, etc. w PIT-40 lub przez organ rentowy w PIT-40A).Aby płatnik w rocznym obliczeniu podatku za 2007 r. (PIT-40 lub PIT-40A) mógł odliczyć od podatku dochodowego kwotę omawianej ulgi, podatnik w terminie do dnia 10 stycznia 2008 r. powinien złożyć wniosek, w którym: * stwierdzi, że spełnia warunki do tej ulgi podatkowej, określone w nowym art. 27f ustawy o PDOF, * wskaże liczbę dzieci, na które przysługuje odliczenie, * wskaże kwotę odliczenia, obliczoną zgodnie z postanowieniami zawartymi w art. 27f ust. 2-5 ustawy o PDOF.Przy czym warunkiem uwzględnienia tego odliczenia jest złożenie przez uprawnionego podatnika oświadczenia w tej sprawie, w terminie do dnia 10 stycznia roku następującego po roku podatkowym, czyli za 2007 r. do 10 stycznia 2008 r.Jak znam życie i "podatników" (pracowników) to nikt nie złoży w terminie tego oświadczenia, no chyba, że będziesz za nimi chodzić i przypomnisz :). A jeżeli nie dotrzymają terminu z czystym sumieniem możesz im odmówić rozliczenia i wręczyć PIT-11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 koncowe stwierdzenie delki ja stosuje bardzo często i mam spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość małgosia Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Delka, jestem pod wrazeniem, kiedy czytam twoje odpowiedzi i wyjasnienia.Prawie na kazde pytanie znasz odpowiedź.Jak Ty to robisz.A najpiekniejsze jest to, że chętnie dzielisz się swoją wiedzą z innymi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 delka ma dwa zegarki że ma na to czas -jednym słowem jest bardzo zorganizowana.a wracając do tematu ,ja wyrzucam plik p-12 obok listy obecności już w połowie grudnia i czekam, mija czas i dziękuję.dla spóźnialskich nie mam litości.i muszę wam powiedzieć,że to bardzo ale to bardzo skuteczne.nie widziałam jeszcze p-ta 40 ale podejrzewam,że to tam będzie rubryka na ulgę dla zakładów rozliczających ludków a nie załącznik o-ten może być przy p-37 chociaż też niekoniecznie.wszystko okaże się w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2007 Bardzo przepraszam za omyłke w powyższej wypowiedzie miał być Pit 11 a nie 40. Sorry. Fajna sprawa z tym forum, wcześniej sama grzebałam w papierach a tu można się rzeczywiście wielu ciekawych opinii dowiedzieć i wiedzieć w którym kierunku uderzać w przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Małgosiu, bardzo dziękuję za uznanie, choć z tym "każdym pytaniem", to duża przedsada :).Staram się być na bieżąco, ale, jak sama wiesz, jest to bardzo trudne w związku z ogromem zagadnień. Dlatego chętnie korzystam z doświadczenia innych i sama staram się pomóc - jeśli potrafię. A z czasem to różnie bywa - ostatnio mam dość polityki :) więc w wolych chwilach, dla rozrywki (czy to normalne:)?) zaglądam tutaj.do ~jtm - właśnie oglądałam druk pit-40 - jest rubryka na ulgę na dzieci zaraz pod składkami zdrowotnymi do odliczenia.Ale uwaga !!! w razie nadpłaty podatku(a w przypadku tej ulgi zawsze wystąpi nadpłata), zalicza się ją na poczet zaliczki marcowej, a pozostłą kwotę wypłaca pracownikowi w gotówce, a potem się to potrąca z wpłat bieżących (PIt-4).Przy dużej liczbie PITów 40 z ulgami, może się to zwracać do końca roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość małgosia Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 Witam.Oj !! To Wy jeszcze nie śpicie.Przez przypadek weszłam na Forum,a tu gadulce, i w dodatku na tematy księgowe.Super.Pozdrawiam i zycze przyjemnych snów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jtm Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2007 no i widzicie tak jak przypuszczłam ! nie ma co się martwić na zapas ,a ci co mająmaluchy pobiorą p-11 żeby rozliczyć się samemu.Małgosiu co niektórzy dopiero wrócili z roboty a to jest dobra chwila żeby zajrzeći złapać trochę wiedzy..... no i pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tesa Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2008 wyjaśnijcie mi dokładnie (jeśli ktoś wie) jak wypłacić pracownikowi i rozliczczyć z US nadpłatę po rozliczeniu PIT- 40 przy zastosowanej uldze na dwoje dzieci jeśli jego zaliczka miesięczna wynosi 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bogusia Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 do kiedy pracodawca ma zwrócić pracownikowi (jeżeli rozlicza go z podatku za 2008)ulgę prorodzinnabogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 w m-cu marcu przy wypłacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi