Kategorie
Skocz do zawartości

PIT 40/2007.... ???

Gość zmęczona
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa ulga z tytułu wychowywania dzieci po raz pierwszy może być zastosowana w rocznym zeznaniu podatkowym za 2007 r. przez samego podatnika, bądź w rocznym obliczeniu podatku za 2007 r. przez płatnika (czyli między innymi przez zakład pracy, rolniczą spółdzielnię produkcyjną, jednostkę organizacyjną uczelni, etc. w PIT-40 lub przez organ rentowy w PIT-40A).Aby płatnik w rocznym obliczeniu podatku za 2007 r. (PIT-40 lub PIT-40A) mógł odliczyć od podatku dochodowego kwotę omawianej ulgi, podatnik w terminie do dnia 10 stycznia 2008 r. powinien złożyć wniosek, w którym: * stwierdzi, że spełnia warunki do tej ulgi podatkowej, określone w nowym art. 27f ustawy o PDOF, * wskaże liczbę dzieci, na które przysługuje odliczenie, * wskaże kwotę odliczenia, obliczoną zgodnie z postanowieniami zawartymi w art. 27f ust. 2-5 ustawy o PDOF.Przy czym warunkiem uwzględnienia tego odliczenia jest złożenie przez uprawnionego podatnika oświadczenia w tej sprawie, w terminie do dnia 10 stycznia roku następującego po roku podatkowym, czyli za 2007 r. do 10 stycznia 2008 r.Jak znam życie i "podatników" (pracowników) to nikt nie złoży w terminie tego oświadczenia, no chyba, że będziesz za nimi chodzić i przypomnisz :). A jeżeli nie dotrzymają terminu z czystym sumieniem możesz im odmówić rozliczenia i wręczyć PIT-11.

Gość małgosia
Delka, jestem pod wrazeniem, kiedy czytam twoje odpowiedzi i wyjasnienia.Prawie na kazde pytanie znasz odpowiedź.Jak Ty to robisz.A najpiekniejsze jest to, że chętnie dzielisz się swoją wiedzą z innymi.Pozdrawiam

delka ma dwa zegarki że ma na to czas -jednym słowem jest bardzo zorganizowana.a wracając do tematu ,ja wyrzucam plik p-12 obok listy obecności już w połowie grudnia i czekam, mija czas i dziękuję.dla spóźnialskich nie mam litości.i muszę wam powiedzieć,że to bardzo ale to bardzo skuteczne.nie widziałam jeszcze p-ta 40 ale podejrzewam,że to tam będzie rubryka na ulgę dla zakładów rozliczających ludków a nie załącznik o-ten może być przy p-37 chociaż też niekoniecznie.wszystko okaże się w praniu

Bardzo przepraszam za omyłke w powyższej wypowiedzie miał być Pit 11 a nie 40. Sorry. Fajna sprawa z tym forum, wcześniej sama grzebałam w papierach a tu można się rzeczywiście wielu ciekawych opinii dowiedzieć i wiedzieć w którym kierunku uderzać w przepisy.

Małgosiu, bardzo dziękuję za uznanie, choć z tym "każdym pytaniem", to duża przedsada :).Staram się być na bieżąco, ale, jak sama wiesz, jest to bardzo trudne w związku z ogromem zagadnień. Dlatego chętnie korzystam z doświadczenia innych i sama staram się pomóc - jeśli potrafię. A z czasem to różnie bywa - ostatnio mam dość polityki :) więc w wolych chwilach, dla rozrywki (czy to normalne:)?) zaglądam tutaj.do ~jtm - właśnie oglądałam druk pit-40 - jest rubryka na ulgę na dzieci zaraz pod składkami zdrowotnymi do odliczenia.Ale uwaga !!! w razie nadpłaty podatku(a w przypadku tej ulgi zawsze wystąpi nadpłata), zalicza się ją na poczet zaliczki marcowej, a pozostłą kwotę wypłaca pracownikowi w gotówce, a potem się to potrąca z wpłat bieżących (PIt-4).Przy dużej liczbie PITów 40 z ulgami, może się to zwracać do końca roku.

no i widzicie tak jak przypuszczłam ! nie ma co się martwić na zapas ,a ci co mająmaluchy pobiorą p-11 żeby rozliczyć się samemu.Małgosiu co niektórzy dopiero wrócili z roboty a to jest dobra chwila żeby zajrzeći złapać trochę wiedzy..... no i pogadać.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...