Skocz do zawartości

Kategorie

Forum

Zdjęcie

Co powinien zawierać paragon fiskalny


wróć do serwisu Księgowość 4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Admin Księgowość

Admin Księgowość

    Zaawansowany użytkownik

  • Administratorzy
  • 198812 postów

Napisano 24 październik 2013 - 12:42

Określenia stosowane na paragonach fiskalnych muszą być jednoznaczne. Nie należy stosować nazw grup produktów, ale ogólne, czyli np. zamiast warzywa/owoce trzeba podać – pomidory, jabłka. Powrót do artykułu: Co powinien zawierać paragon fiskalny

#2 xawerysw

xawerysw

    Użytkownik

  • Członkowie
  • PipPip
  • 35 postów

Napisano 24 październik 2013 - 12:44

Jeden z niewielu przykładów gdy ustawodawca wprowadza regulacje mające ułatwić codzienne życie tzw. szaremu obywatelowi. Niestety jednocześnie, przynajmniej na początku, wprowadzi to nieco zamieszania wśród wystawców paragonów ale na szczęście można przy tym wszystkim liczyć na pomoc renomowanych profesjonalistów http://www.wsparciep...odatkowego.html

 



#3 Guest_Tdm2112

Guest_Tdm2112
  • Goście

Napisano 16 listopad 2013 - 08:02

W wyjaśnieniu słowo "ogólne" powinno być chyba zastąpione "szczegółowe", bo jeżeli warzywa/owoce to grupy produktów (ogólne), to pomidory/jabłka są analityką do danej grupy czy uszczegółowieniem a nie uogólnieniem???? Najlepiej jakby ustawodawca nakazał stosowanie nazw własnych np: Jabłka Ligol, Pomidor Malinówka, nie prościej???? haha Jak zwykle jest to cios w małe przedsiębiorstwa polskie:) cóż......polityka prorozwojowa hehe 



#4 karina555

karina555

    Nowy użytkownik

  • Członkowie
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 21:24

Mi się wydaje, że każde warzywo czy owoc powienin być osobno na paragonie



#5 Anna G.

Anna G.

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 63 postów

Napisano 17 listopad 2013 - 16:42

[font="arial;"]Zgodnie z § 2 pkt 1 rozporządzenia z 2013 r. paragon fiskalny jest dokumentem fiskalnym. Dokument ten spełnia określone funkcje m.in.: kontrolną i informacyjną. [/font]

[font="arial;"]Funkcje te są szczególnie istotne zarówno z punktu widzenia nabywcy - konsumenta, [/font]

[font="arial;"]jak i organów podatkowych. Realizacja ww. funkcji jest możliwa jednak wtedy, gdy dokument ten zawiera wprowadzone w sposób prawidłowy dane wymienione w § 8 ust. 1 i 2 rozporządzenia z 2013r. [/font]

[font="arial;"]Nazwy pozwalające na „jednoznaczne” identyfikowanie oferowanych towarów i usług (oraz sposób przyporządkowania stawki podatku do nazw towarów i usług), określa sam podatnik uwzględniając asortyment sprzedawanych towarów i świadczonych usług. Sposób dokonywania jednoznacznej identyfikacji towaru lub usługi jest w dużej mierze uzależniony od specyfiki prowadzonej przez podatnika działalności gospodarczej.[/font]

 

 

[font="arial;"]Podatnik powinien zatem zastosować o znaczenia nazw towarów lub usług do oferowanego asortymentu tak, aby do użytej nazwy towaru lub usługi możliwe było przyporządkowanie odpowiedniej stawki podatku oraz użyta nazwa była zgodna z będącym przedmiotem obrotu towarem lub usługą. Oznacza to, że podatnik tosujący nazewnictwo spełniające wymóg „jednoznaczności”, o którym mowa w przepisie §[/font]

[font="arial;"]8 ust. 1 pkt 6 ww. rozporządzenia z 2013 r. , zamiast posługiwać się takimi określeniami (właściwymi z reguły dla nazwy grupowania) jak warzywa/owoce, pieczywo, nabiał, napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe powinien stosować nazwy jak np. pomidory, jabłka (dla grupy warzywa/owoce), chleb, bułka (dla grupy pieczywo), ser żółty, mleko (dla grupy nabiał), piwo, wino, wódka (dla grupy napoje alkoholowe), woda, sok (dla grupy napojów bezalkoholowych/soków).[/font]

 

[font="arial;"]Stosowanie jednej nazwy jest dozwolone również wtedy, gdy towary są oferowane po różnych cenach (np. różna cena danego towaru za kilogram), z zastrzeżeniem przypadku, gdy podatnik ma w swojej ofercie towary objęte różnymi stawkami podatku VAT np. pomidory (suszone) – objęte 8% stawką podatku VAT oraz omidory na gałązce – objęte 5% stawką podatku VAT, chleb o przedłużonej trwałości – objęty stawką 8% oraz chleb z terminem przydatności do spożycia nie dłuższym niż 14 dni – objęty 5% stawką podatku VAT, ciastka świeże – objęte 8% stawką podatku VAT oraz ciastka, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 45 dni – objęte 23% stawką podatku VAT.[/font]

[font="arial;"]Podatnik stosując dla określonego rodzaju towarów np. pomidorów, różne ceny (z uwagi na oferowanie różnych odmian tych pomidorów) powinien je wykazywać na paragonie w odrębnych pozycjach (przy możliwości ich identyfikowania za pomocą [/font]

[font="arial;"]jednej nazwy np. pomidory, jeżeli sprzedawane towary objęte są jedną stawką VAT).[/font]

 

 

proszę sięgnąć do:

 

[font="arial;"]INTERPRETACJA OGÓLNA Nr PT7/033/1/589/MHL/13/RD-94492[/font]

[font="arial;"]MINISTRA FINANSÓW z dnia 12 września 2013r.[/font]

[font="arial;"]w sprawie oznaczania na paragonie fiskalnym nazwy towaru lub usługi[/font]

 

[font="arial;"]http://www.mf.gov.pl... r. - poz. 30 -[/font]





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych