Kategorie
Skocz do zawartości

księgowa

Gość płatność za podatek VAT za fakturę w EURO (placic w PLN czy w EURO???)
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość płatność za podatek VAT za fakturę w EURO (placic w PLN czy w EURO???)
Witam.Czy jesli kontrahent z polski wystawi mi fakturę w walucie Euro i poda podatek w PLN (zgodnie z przepisami) to jakie są zależności dot. podatku VAT?Chodzi mi o to czy mogę zapłacić kwotę netto wykazaną na fakturze w EURO a podatek w kwocie PLN wykazanej na fakturze, czy calosc kwotę brutto w Euro.Jaka jest wtedy roznica dla mnie jako placacego, a jaka dla kontrahenta ktory otrzyma gotowke?czy moze nalezaloby zastrzec w umowie jak bedzie placona faktura wystawiona w EURO?

Pytanie czy może byc jedna faktura wystawiona w dwóch walutach?Jak zaksiegujesz te fakturę? ile wynosi brutto na fakturze ? Wydaje mi sie że jesli to kontrahent z Polski to winien operowac PLN a jesli w umowie podano Euro (np tak naliczaja czynsze w W-wie) to na fakturze wystawia w PLN przeliczając po kursie na dzien wystawienia f-ry i tylko w uwagach, opisie ile wynosi Euro.

kontrahenci w Polsce mogą wystawiac sobie faktury w Euro i nie ma przeciwskazan, jedynie w przepisach jest mowa ze taka faktura dla celow podatkowych powinna miec wskazana wartosc podatku VAT w PLN, tzn. faktura wystawiona jest tak:Wartosc netto : 1000 Europodatek : 220 EuroBrutto : 1220 EUROWartość podatku VAT w PLN : 220 Euro x 4 PLN = 880 PLNi co wtedy?

Akurat modyfikujemy program do fakturowania pod tym kątem, gdyż jest coraz więcej przypadków wystawiania faktur wewnątrz krajowych w euro.Na fakturze w euro zamieszczamy dodatkową tabelkę w która zawiera: datę kursu, kurs, kwoty netto sprzedaży w poszczególnych stawkach w żl oraz Vat w poszczególnych stawkach w zł.Należy dodać, że pojawiają się różnice groszowe gdy faktura jest wielopozycyjna a poszczególne pozycje mają być ujęte w księgach na różnych siódemkach.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...