Gość płatność za podatek VAT za fakturę w EURO (placic w PLN czy w EURO???) Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Witam.Czy jesli kontrahent z polski wystawi mi fakturę w walucie Euro i poda podatek w PLN (zgodnie z przepisami) to jakie są zależności dot. podatku VAT?Chodzi mi o to czy mogę zapłacić kwotę netto wykazaną na fakturze w EURO a podatek w kwocie PLN wykazanej na fakturze, czy calosc kwotę brutto w Euro.Jaka jest wtedy roznica dla mnie jako placacego, a jaka dla kontrahenta ktory otrzyma gotowke?czy moze nalezaloby zastrzec w umowie jak bedzie placona faktura wystawiona w EURO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość natka2006 Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Pytanie czy może byc jedna faktura wystawiona w dwóch walutach?Jak zaksiegujesz te fakturę? ile wynosi brutto na fakturze ? Wydaje mi sie że jesli to kontrahent z Polski to winien operowac PLN a jesli w umowie podano Euro (np tak naliczaja czynsze w W-wie) to na fakturze wystawia w PLN przeliczając po kursie na dzien wystawienia f-ry i tylko w uwagach, opisie ile wynosi Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ksiegowa Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 kontrahenci w Polsce mogą wystawiac sobie faktury w Euro i nie ma przeciwskazan, jedynie w przepisach jest mowa ze taka faktura dla celow podatkowych powinna miec wskazana wartosc podatku VAT w PLN, tzn. faktura wystawiona jest tak:Wartosc netto : 1000 Europodatek : 220 EuroBrutto : 1220 EUROWartość podatku VAT w PLN : 220 Euro x 4 PLN = 880 PLNi co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BDMB Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Akurat modyfikujemy program do fakturowania pod tym kątem, gdyż jest coraz więcej przypadków wystawiania faktur wewnątrz krajowych w euro.Na fakturze w euro zamieszczamy dodatkową tabelkę w która zawiera: datę kursu, kurs, kwoty netto sprzedaży w poszczególnych stawkach w żl oraz Vat w poszczególnych stawkach w zł.Należy dodać, że pojawiają się różnice groszowe gdy faktura jest wielopozycyjna a poszczególne pozycje mają być ujęte w księgach na różnych siódemkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi