Gość PARTNER???????????/ Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Mam pytanie czy może mi ktoś pomóc, bo mam problem z naliczeniem diet dla kierowców w transporcie międzynarodowym. Jak można rozliczyć dietę jeżeli np. kierowca wyjeżdża z Polski jedzie do Niemiec potem do Hiszpani, Francji, Norwegii a następnie wraca do Polski na bazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ANIA Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 ROZLICZA SIĘ OD PRZEJŚCIA GRANICZNEGO DO PRZEJŚCIA GRANICZNEGO. CZYLI DO PRZEKROCZENIA GRANICY PL-DE ODBYWA PODRÓŻ KRAJOWĄ, OD TEJ GRANICY DO GRANICY DE-FR PODRÓŻ ZAGRANICZNĄ DIETA ZA DOBĘ PODRÓŻY 42 EURO. JEŻELI KIEROWCA JEDZIE DO FRANCJI TO ODBYWA PODRÓŻ KRAJOWĄ , PODRÓŻ ZAGRANICZNĄ W NIEMCZECH I FRANCJI. Z TYM ŻE CZAS PODRÓŻY SUMUJE SIĘ W ODPOWIEDNICH KRAJACH. CZYLI JADĄC DO FRANCJI PRZJEŻDZAŁ PRZEZ NIEMCY I ODBYŁ TAM PODRÓŻ W WYMIARZE 10GODZIN WRACAJĄC Z FRANCJI ZNOWU JECHAŁ PRZEZ NIEMCY W WYMIARZE 12GODZIN CZYLI ODBYŁ PODRÓŻ ZAGRANICZNĄ NA TERENIE NIEMIEC W WYMIARZE 22 GODZIN CZYLI PRZYSŁUGUJE MU PEŁNA DIETA W WYSOKOŚCI 42 EURO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jarek Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 a gdzie wg Ciebie są granice w UE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alexa Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 A jak to będzie wyglądało w chwili obecnej, mając na uwadze uchwałę SN z dnia 19.11.2008 r? W jaki sposób teraz naliczać diety, czy można i jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sun Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Z tego co ja wiem, to nalezy liczyc tak jak napisala Ania. Jednak jesli jedzie sie tranzytem np do Hiszpanii, a po drodze mija Niemcy, Francje, czy Belgie, to wsyztskie diety liczy sie jak w Hiszpanii (oczywiscie po przekroczeniu granicy PL-DE).Panie Jarku - granice nadal istnieja. Nie ma tylko celnikow, ale trzeba patrzec na znaki drogowe. Faktem jest ze granice mozna przeoczyc ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alexa Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 A jak to będzie wyglądało w chwili obecnej, mając na uwadze uchwałę SN z dnia 19.11.2008 r? W jaki sposób teraz naliczać diety, czy można i jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alexa Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 A co z paliwem, które kierowca zakupił za granicą? jak to wrzucić w koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alexa Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Takie, jak podała ANia, informaje były stosowane, teraz w tym roku się trochę pozmieniało i zgłupiałam już, bo nie wiem, jak rozliczyć diety swoich kierowców... X jedzie w międzynarodówce i wraca np za 2 tygodnie do Polski. Kupił paliwa w międzyczasie za gotókę za 1000 euro. Jak to wrzucić w koszty? Jak rozliczyć delegację, skoro już tego teoretycznie nie można zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sun Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Paliwo przeliczyc wg kursu NBP z dnia poprzedzajacego zakup. Jesli masz kwit na zakup Euro to roznice wrzucasz w roznice kursowe. Do alexa: jesli nie chcesz placic diet kierowcom to wkrotce zamkniesz firme. Pamietajmy, ze zaklad pracy moze wyplacic dobrowolnie kwote kierowcy na podroz sluzbowa, a cyfry okreslone w ustawie sa minimalne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alexa Opublikowano 23 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 "Sun", mam dosyć dużo tych kwitów za paliwo i do tej pory rozliczałam to jedną delegacją, każdemu kierowcy płaciłam określoną dietę i ryczałt za nocleg, ponadto w załączeniu do delegacji dołączałam kwity za paliwo, które to przeliczałam wg kursu z dnia poprzedzającego wypłatę należnych dla kierowcy kwot. A teraz to nie wiem, gdzie podpiąć kwity, czy wystawiać delegację, jak dotychczas, czy kurde, jak mam to zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beti Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 potrzebuje pilnej informacji czy dieta kierowcy jest dietą społeczną, obywatelską czy też innego rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi