Kategorie
Skocz do zawartości

POMOCY - DIETY KIEROWCÓW

Gość PARTNER???????????/
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PARTNER???????????/
Mam pytanie czy może mi ktoś pomóc, bo mam problem z naliczeniem diet dla kierowców w transporcie międzynarodowym. Jak można rozliczyć dietę jeżeli np. kierowca wyjeżdża z Polski jedzie do Niemiec potem do Hiszpani, Francji, Norwegii a następnie wraca do Polski na bazę.

ROZLICZA SIĘ OD PRZEJŚCIA GRANICZNEGO DO PRZEJŚCIA GRANICZNEGO. CZYLI DO PRZEKROCZENIA GRANICY PL-DE ODBYWA PODRÓŻ KRAJOWĄ, OD TEJ GRANICY DO GRANICY DE-FR PODRÓŻ ZAGRANICZNĄ DIETA ZA DOBĘ PODRÓŻY 42 EURO. JEŻELI KIEROWCA JEDZIE DO FRANCJI TO ODBYWA PODRÓŻ KRAJOWĄ , PODRÓŻ ZAGRANICZNĄ W NIEMCZECH I FRANCJI. Z TYM ŻE CZAS PODRÓŻY SUMUJE SIĘ W ODPOWIEDNICH KRAJACH. CZYLI JADĄC DO FRANCJI PRZJEŻDZAŁ PRZEZ NIEMCY I ODBYŁ TAM PODRÓŻ W WYMIARZE 10GODZIN WRACAJĄC Z FRANCJI ZNOWU JECHAŁ PRZEZ NIEMCY W WYMIARZE 12GODZIN CZYLI ODBYŁ PODRÓŻ ZAGRANICZNĄ NA TERENIE NIEMIEC W WYMIARZE 22 GODZIN CZYLI PRZYSŁUGUJE MU PEŁNA DIETA W WYSOKOŚCI 42 EURO.

• 1 rok później...
Z tego co ja wiem, to nalezy liczyc tak jak napisala Ania. Jednak jesli jedzie sie tranzytem np do Hiszpanii, a po drodze mija Niemcy, Francje, czy Belgie, to wsyztskie diety liczy sie jak w Hiszpanii (oczywiscie po przekroczeniu granicy PL-DE).Panie Jarku - granice nadal istnieja. Nie ma tylko celnikow, ale trzeba patrzec na znaki drogowe. Faktem jest ze granice mozna przeoczyc ;-)

Takie, jak podała ANia, informaje były stosowane, teraz w tym roku się trochę pozmieniało i zgłupiałam już, bo nie wiem, jak rozliczyć diety swoich kierowców... X jedzie w międzynarodówce i wraca np za 2 tygodnie do Polski. Kupił paliwa w międzyczasie za gotókę za 1000 euro. Jak to wrzucić w koszty? Jak rozliczyć delegację, skoro już tego teoretycznie nie można zrobić?

Paliwo przeliczyc wg kursu NBP z dnia poprzedzajacego zakup. Jesli masz kwit na zakup Euro to roznice wrzucasz w roznice kursowe. Do alexa: jesli nie chcesz placic diet kierowcom to wkrotce zamkniesz firme. Pamietajmy, ze zaklad pracy moze wyplacic dobrowolnie kwote kierowcy na podroz sluzbowa, a cyfry okreslone w ustawie sa minimalne!

"Sun", mam dosyć dużo tych kwitów za paliwo i do tej pory rozliczałam to jedną delegacją, każdemu kierowcy płaciłam określoną dietę i ryczałt za nocleg, ponadto w załączeniu do delegacji dołączałam kwity za paliwo, które to przeliczałam wg kursu z dnia poprzedzającego wypłatę należnych dla kierowcy kwot. A teraz to nie wiem, gdzie podpiąć kwity, czy wystawiać delegację, jak dotychczas, czy kurde, jak mam to zrobić....

• 1 miesiąc temu...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...