Kategorie
Skocz do zawartości

Delegacja Pilne

Gość kasia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pracownik został oddelegowany na konferencję 19.11 tak jest w delegacji służbowej. Ale pojechał 18.11 przenocował u znajomych i rano udał się na konferencję. Jak to wypłacić. Czy bilet z 18 .. zwrócić, a jak z dietą skoro w delegacji wpisął dokładni tak jak się działo wyjazd 22. powrót 23 a przecież ma delegację tylko na jeden dzień. Proszę o pomoc nie mam aż takiego doświadczenia w tych sprawach.

Ok ale jak liczyć dietę od północy siódmej rano? Rozumiem, że zwrot kosztów za przejazd tam i powrót ok ale od której godziny dieta, to mnie nurtuje. Zawsze był wpisany wyjazd np godzina 7 rano i od tej liczyłam czas delegacji a tak?

A jeśli szkolenie odbywałoby się w poniedziałek a pracownik wyjechałby już w piątek? Nie dajcie się zwariować. Nikt mu nie kazał jechać wcześniej. Nie powinno mu się więc liczyć delegacji ani dzień wcześniej ani od 12 w nocy. Bo przecież gdyby wyjechał w dniu szkolenia to na pewno nie zaraz po północy, prawda?

Oburzam się bo jak jedni chcą chcą liczyć od tej godziny inni od tamtej to juz jest uznaniowość,bo niby czemu uznać mu za godzinę wyjazdu taką a taką? A moze on więcej czasu potrzebuje i wyjechał 2 godz.wczesniej to co wtedy też mu skrócicie bo nie potrzeba tyle na dojazd?

Aniu ale nie musiał jechać dzień wcześniej. W ten sposób wyjdzie mu cała dieta. Zresztą najprościej sprawdzić czy w czasie szkolenia zapewniony był posiłek i zwrócić tylko koszty dojazdu nie rozpatrując od której godziny liczyć dietę. Dla mnie jeśli dyrektor wyraża zgodę na wyjazd służbowy w 1 dniu to pracownik powinnien się do tego dostosować. Je śli nie to jego strata. Tak samo ze środkiem dojazdu. Jesli jest zgoda na PKS to pracownik nie dostanie zwrotu za paliwo gdy pojedzie własnym samochodem.

Mam pytanie w sprawie tych delegacji. A mianowicie: Osoba wyjechała o godz.7.15 Wróciła o 18.50 Szkolenie trwało od 10.00 do 15.30 Był zapewniony obiad. Ogólnie podróż trwała prawie 12 godz. Jak stosować się do przepisu, który mówi że od 8 do 12 godzin należy sie połowa diety? Jak rozumieć całodzienne wyżywienie? Przy takiej podróży służbowej pracownik jest cały dzień poza domem. Proszę wytłumaczcie mi bo nie moge pojąć dlaczego nie jest wypłacana 1/2 diety ???

~Ja ty piszesz o samowolnej zmianie srodka lokomocji a to zupełnie co innego,tego pracownik robić nie może ale jak można mu nie wypłacić diety jeśli na szkoleniu był obiad.Zapoznaj się z przepisami a dowiesz się,że diety krajowej nie dzielisz na posiłki~Iwona 70 - jest wypłacana dieta Stosownie do § 4 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju (Dz. U. nr 236, poz. 1990 ost. zm. w Dz. U. z 2006 r. nr 227, poz. 1661), dieta przeznaczona jest na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży i wynosi 23 zł za dobę podróży. W myśl § 4 ust. 3 powołanego rozporządzenia, dieta nie przysługuje m.in., jeżeli pracownikowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie. Ustawodawca w powołanym rozporządzeniu nie określił pojęcia "całodzienne wyżywienie". Jednak posiłkując się przepisami rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju (Dz. U. nr 236, poz. 1991; ost. zm. w Dz. U. z 2005 r. nr 186, poz. 1555), możemy wysnuć wniosek, że całodzienne wyżywienie obejmuje co najmniej trzy posiłki dziennie, tj. śniadanie, obiad, kolacjęW myśl tego rozporządzenia, zmniejszenia diety można dokonywać, gdy podróż nie trwa pełną dobę. Oznacza to, że zmniejszenie diety zależy wyłącznie od czasu trwania podróży służbowej. Skoro zatem w innych okolicznościach zmniejszenia nie zostały przewidziane, to ich dokonywanie jest pozbawione podstawy prawnej.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...