Gość satim Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 jesli dajemy pracownikom na świeta pieniądze np.600zł jednorazowo czy z tego 380zł. jest zwolnione od podatku, a od reszty tj. 220zł.naliczam podatek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 no tak, o ile wczesniej w ciągu roku przysługujaca ulga nie została wykorzystana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość satim Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 możesz podać mi na to jakąś podstawę prawną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Dz.U. Nr 125 poz. 1037 z 2009r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Przepraszam , że "wcinam" się ze swoim pytaniem, ale mam nadzieje, ze mi pomożesz. Zgodnie z naszym regulaminem wczasy pod gruszą przyznane jednemu z pracowników wynoszą 1270,00. Zgodnie z Ustawą o ZFŚS świadczenie urlopowe nie może wynosić więcej niż odpis na jednego pracownika, w tym roku jest to kwota 1000,04. Czy wczasy pod gruszą powinnam tak samo traktować jak świadczenie urlopowe i nie wypłacać więcej niż 1000,04 (chociaż zgodnie z regulaminem wczasy pod gruszą wynoszą 1270,00). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość satim Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 możesz podać mi na to jakąś podstawę prawną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość satim Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jeśli to wczasy dla pracownika to tak jak piszesz na 2009r. wynoszą 1000.04 i tylko taka kwotę wypłacalismy w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Dz. U. Nr 125 poz. 1037 pkt 67 otrzymuje brzmienie: "wartość otrzymanych przez pracownika w związku z dofinansowaniem działalności socjalnej, o której mowa w przepisach o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, rzeczowych świadczeń oraz otrzymanych przez niego w tym zakresie świadczeń pieniężnych, sfinansowanych w całości ze środków z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych lub funduszy związków zawodowych, łącznie do wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 380 zł; rzeczowymi świadczeniami nie są bony, talony i inne znaki, uprawniające do ich wymiany na towary lub usługi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość satim Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jeśli to wczasy dla pracownika to tak jak piszesz na 2009r. wynoszą 1000.04 i tylko taka kwotę wypłacalismy w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 To są tzw. wczasy pod gruszą wypłacane zgodnie z regulaminem naszego zakładu, gdzie jest zapis, iż pracownik otrzymuje wynagrodzenie w kwocie, jeżeli np dochód brutto na osobę w rodzinie w % najniższego wynagrodzenia wynosi do 100% to dopłata do wczasów pod gruszą wynosi 20 zł x ilość dni x ilość osób. I zgodnie z tym zapisem jednemu z naszych pracowników dopłata do wczasów pod gruszą wyniosła 1 270,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość satim Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 czyli podatek liczę od kwoty ponad 380zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Wg mnie podatek nalicza się powyżej kwoty 380,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wasabi Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Obecnie małopolski KIP informuje, że do kwoty "380" wlicza sie kwoty (oczywiscie te które mozna do 380 zakwalifikować rodzajowo)od 01.01.2009 to znaczy, ze jeżeli zakład wypłacił pracownikowi w lipcu 2009 "wczasy do gruszą" w wys brutto 400 zł (opodatkowane), a póżniej we wrzesniu 2009 zapomogę w wys.350 zł brutto (ze wzgl. na trudną sytację materialna) - to też zapomoge nalezy opodatkować. Na ostatnim szkoleniu podatkowym wykładowczyni mówiła to samo.PIT za 2009 należy pomniejszyć o 380. No i co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alba Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Wasabi własnie taka sytuacja wystąpi w mojej szkole do końca roku nie będzie już żadnych wypłat pieniężnych tylko bony. Mam taką samą informację odnośnie zmniejszenia przychodów uzyskanych za rok 2009 o kwotę 380,00 a podtak pozostaje bez zmian. I tak będziemy musieli postąić by nie narazić się na uszczuplenie dochodów pracownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 moim zdaniem to o czym pisze Wasabi jest tylko czyjąś interpretacją, bo to nie wynika z przepisów ustawy o pdof przy wypłatach świątecznych ja bym stosowała zwolnienie do kwoty 380 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wasabi Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Mozna sie zastanawiać co zrobić. Obecnie KIP i wykładowcy powołując się na ostatnią wykładnię Ministerstw Finansów informują tak jak opisałam wczęniej. Nigdzie nie znalazłam tego na pismie.Wczesniej na szoleniach podawano nam zupełnie inaczej. Moze tak byc, że za jkieś poł roku Urząd Skarbowy przychodząc na kontrolę uda że cały czas tak było i powoła sie na brzmienie przepisu - tzn "przychody zlicza sie od początku roku" to wszystko jest kwestią interpretacji. Niestety w naszym Państwie tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi