Kategorie
Skocz do zawartości

brak przekreślenia 'oryginał-kopia'

Gość Ala
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie - podczas kontroli skarbowej zakwestionowano mi, że na fakturze zakupowej nie został przekreślony napis kopia w tekście "Oryginał-kopia" przy czym na brzegu faktury jest naniesiony napis ORYGINAŁ - jest to papier podwójny gdzie na białym jest nadrukowane "Oryginał" a na różowym papierze "Kopia". Napisano mi, że nie miałam prawa do mpomniejszenia podatku należnego.Czy wiecie jak mogę się bronić? Czy spotkaliście się z takim przypadkiem w swojej karierze?

a co zrobi us gdy jest taki papier z nadrukiem oryginał ale nie ma napisu-oryginał-kopia.niedługo dojdzie do tego.że nie mogą być wystrzępinone brzegi albo zgięć papieru.ale jeżeli dobrze pamiętam jest to błąd mniejszej wagi i nie wpływa na odliczenie vat .a tak poważnie to us mogły by w końcu zatrudnić dobrych fachowców a nie służbistów zarabiających na swoje premie .p a r a n o j a

tylko, że ja juz się razodwołałam od protokółu - czy mogę się teraz ponownie odwołać od odpowiedzi na moje odwołanie... I co mam napisać to samo, że wg mnie nie jest jednoznacznie określone, że jest to oryginał faktury. A tak poza tym to nie była jedna faktura tylko kilka ale zakwestionowano mi tylko 1 - a metoda kontroli była pełna....

proponuję pogrzebać w internecie w orzecznictwie, interpretacjach itp. Nietety głupotę urzędniczą częto weryfikują dopiero wyższe instancje, one nie są tak skore do wydawania idiotycznych decyzji, bo budżet zbyt wiele tracił po przegranych w sądach sprawach. U nas na szczęście służby skarbowe są dużo bardziej ostrożne w tym względzie i w głowie mi się nie mieści a pewnie urzędnikom też, że można coś takiego kwestionować. Może identycznej sytuacji nie znajdziesz, ale często, szczególnie orzecznictwo sądu w uzasadnieniu wskazuje intencje ustawodawcy , szeroko komentuje sens i zakres stosowania przepisów, więc jestem pewna, że coś znajdziesz. Jest to niestety bardzo czasochłonne , ale warto, choćby po to, żeby mieć jakieś argumenty w dyskusji.A jeśli nie, to w przypadku dużej kwoty kwestionowanego podatku, warto zwrócić się do jakiegoś sprytnego doradcy podatkowgo, bo wg mnie sprawa jest wygrana.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...