Kategorie
Skocz do zawartości

proszę o pomoc przy wystawieniu faktury Vat 7%

Gość Cybul
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,Mam taki problem, będę pierwszy raz wystawiał fakturę. Będzie to faktura za rozdzielnicę elektryczną do domu jednorodzinnego wraz z montażem z 7% Vat.Prowadzę DG, nie mam księgowej, a rozlicza mnie biuro rachunkowe i nie mam kogo się zapytać.Rozdzielnica składa się z obudowy, zabezpieczeń, innych materiałów elektryczynych i dwóch sterowników do oświetlenia i rolet.Czy mogę napisać tak w fakurze:Obudowa rozdzielnicy elektrycznej - 1000złZabezpieczenia elektryczne - 1000złInne materiały elektryczne do rozdzielnicy -500złSterownik 1, model taki i taki - 500złSterownik 2 , model taki i taki -500złZasilacz, model taki i taki - 500złMontaż rozdzielnicy 1000złRazem netto 5000zł z Vat 7% 5350złZnajomy który też wystawia fakury 7%, powiedział mi że nie mogę tak napisać. Według niego faktura powinna wyglądać tak:Wykonanie rozdzielnicy elektrycznej z elementów do domu jednorodzinnego o powierzchni 200m2 4000złMontaż rozdzielnicy 1000złRazem netto 5000zł z Vat 7%Proszę o pomoc który wariant jest lepszy o ile w ogóle któryś jest dobry.Z góry dziękuję-- PozdrawiamCG

Właśnie dlatego, że nie masz księgowej u siebie w firmie korzystasz z usług biura rachunkowego i z tym pytaniem powinieneś zwrócić się do biura.Nie zajmuję się tą dziedziną, ale myślę, że znajomy pisze na fakturze tak, żeby zastosować do całości stawkę 7%. Jeśli wyszczególnisz wykorzystane materiały, to będziesz musiał zastosować do nich prawdopodobnie stawkę 22%.

• 1 miesiąc temu...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...