Gość Cybul Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Witam,Mam taki problem, będę pierwszy raz wystawiał fakturę. Będzie to faktura za rozdzielnicę elektryczną do domu jednorodzinnego wraz z montażem z 7% Vat.Prowadzę DG, nie mam księgowej, a rozlicza mnie biuro rachunkowe i nie mam kogo się zapytać.Rozdzielnica składa się z obudowy, zabezpieczeń, innych materiałów elektryczynych i dwóch sterowników do oświetlenia i rolet.Czy mogę napisać tak w fakurze:Obudowa rozdzielnicy elektrycznej - 1000złZabezpieczenia elektryczne - 1000złInne materiały elektryczne do rozdzielnicy -500złSterownik 1, model taki i taki - 500złSterownik 2 , model taki i taki -500złZasilacz, model taki i taki - 500złMontaż rozdzielnicy 1000złRazem netto 5000zł z Vat 7% 5350złZnajomy który też wystawia fakury 7%, powiedział mi że nie mogę tak napisać. Według niego faktura powinna wyglądać tak:Wykonanie rozdzielnicy elektrycznej z elementów do domu jednorodzinnego o powierzchni 200m2 4000złMontaż rozdzielnicy 1000złRazem netto 5000zł z Vat 7%Proszę o pomoc który wariant jest lepszy o ile w ogóle któryś jest dobry.Z góry dziękuję-- PozdrawiamCG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sandra Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Właśnie dlatego, że nie masz księgowej u siebie w firmie korzystasz z usług biura rachunkowego i z tym pytaniem powinieneś zwrócić się do biura.Nie zajmuję się tą dziedziną, ale myślę, że znajomy pisze na fakturze tak, żeby zastosować do całości stawkę 7%. Jeśli wyszczególnisz wykorzystane materiały, to będziesz musiał zastosować do nich prawdopodobnie stawkę 22%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wielobranzowy Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 podnosze temat, bo sam jestem ciekaw jak wystawiac faktury 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Toja Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Znajomy ma rację. Jeśli wyszczególnisz elementy rozdzielnicy musisz do nich zastosować 22% VAT. Jeśli potraktujsz całość jako usługe przy wykorzystaniu materiałów to 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi