Gość Wioletta Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 W poniedziałek - 11 lutego - dostałam do rąk fakturę za gaz. Data wystawienia to było 31 stycznia, data płatności ... (nie pamiętam) któryś dzień lutego, data nadania to był 5 lutego (!). Zaksięgowałam tę fakturę z dniem wystawienia, a jako miesiąc odliczenia VATu zaznaczyłam luty (księguję w Księdze Przychodów i Rozchodów). Zwrócono mi uwagę, że tej faktury nie mogłam księgować na 31 stycznia, tylko zgodnie z datą nadania (!). Mam zatem pytanie: kto był w błędzie - ja czy ta osoba ? Ja wiem, że jak świat światem dokumenty księguje się zgodnie z datą wystawienia, a VAT z faktury za mednia odlicza się w miesiącu płatności. Co ma do tego wszystkiego data nadania faktury ? Gorąco proszę o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 zgognie z art. (nie pamiętam którym) w KPiR ujmuje sie dowody codziennie, nie później niż wystawione (otrzymane) dnia następnego, lub jeśli księgi prowadzi biuro zgodnie z umowa o dostarczaniu dok. do biura rach. wobec powyższego ta druga osoba zapewnie miała na myśli nie datę nadania a datę otrzymania owego dokumentu, nie możesz jej ując z dniem 31 stycznia, ponieważ jeszcze jej nie miałaś, otrzymałaś ją 11 lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Począwszy od stycznia 2007 r nastąpiły zmiany w sposobie księgowania kosztóww kpir.Wynika to z wprowadzenia do ustawy o pdoofdefinicji koszxty poniesionego.Koszty te należy wpisywać do księgi z datą wystawienia diokumentunp:faktury.W koszty data wystawienia fa a w przypadku fa za media pod.VAT w terminie kiedy przypada termin zapłaty wskazany w umowie lub fa VAT.Interpretacja Ministra Finansów MK(monitor księgowego) nr 4/2007 str 17 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość :) Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 zgadzam się z "mirasek"faktury które dotyczą mediów (gaz,prąd,czynsz śmieci,woda,telefon)księguję w terminie płatności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marysia Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 cztajcie mirasek dokładnie do kosztów w dacie wystawienia faktury a do vat w dacie terminu płatnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wioletta Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Dziękuję, Mirasek, i dziękuję, marysia. No właśnie - jak już pisałam - powinnam jednak zaksięgować koszty w dniu 31 stycznia, a VAT na luty... Ale dziękuję też Tobie, Ela - dzięki za odpowiedź. Zaintrygowało mnie to, co mówisz, że dokument mam zaksięgować pod datą otrzymania... Muszę dodać, że nie pracuję w biurze rachunkowym, więc w tym przypadku zapisałabym z dniem 11 lutego ? A gdyby np. taka faktura za media (!) trafiła do mnie, powiedzmy, 4 lutego, była wystawiona np. 15 stycznia, termin płatności byłby np. 29 stycznia ... (rozumiesz, ktoś "przechwycił" pocztę i poprostu zapomniał podać do księgowości - ludziom czasami i takie rzeczy się zdarzają:)), to co wtedy ? Fakturę miałabym zaksięgować pod datą 4 lutego, a co wtedy z VATem ? Hmmm .... Pozdrawiam. PS Elu, to była data nadania i to nie data stempla pocztowego (to było jeszcze kiedyindziej), tylko wydrukowane na samej fakturze :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi