Kategorie
Skocz do zawartości

faktura za media

Gość Wioletta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wioletta
W poniedziałek - 11 lutego - dostałam do rąk fakturę za gaz. Data wystawienia to było 31 stycznia, data płatności ... (nie pamiętam) któryś dzień lutego, data nadania to był 5 lutego (!). Zaksięgowałam tę fakturę z dniem wystawienia, a jako miesiąc odliczenia VATu zaznaczyłam luty (księguję w Księdze Przychodów i Rozchodów). Zwrócono mi uwagę, że tej faktury nie mogłam księgować na 31 stycznia, tylko zgodnie z datą nadania (!). Mam zatem pytanie: kto był w błędzie - ja czy ta osoba ? Ja wiem, że jak świat światem dokumenty księguje się zgodnie z datą wystawienia, a VAT z faktury za mednia odlicza się w miesiącu płatności. Co ma do tego wszystkiego data nadania faktury ? Gorąco proszę o pomoc. Pozdrawiam.

zgognie z art. (nie pamiętam którym) w KPiR ujmuje sie dowody codziennie, nie później niż wystawione (otrzymane) dnia następnego, lub jeśli księgi prowadzi biuro zgodnie z umowa o dostarczaniu dok. do biura rach. wobec powyższego ta druga osoba zapewnie miała na myśli nie datę nadania a datę otrzymania owego dokumentu, nie możesz jej ując z dniem 31 stycznia, ponieważ jeszcze jej nie miałaś, otrzymałaś ją 11 lutego.

Począwszy od stycznia 2007 r nastąpiły zmiany w sposobie księgowania kosztóww kpir.Wynika to z wprowadzenia do ustawy o pdoofdefinicji koszxty poniesionego.Koszty te należy wpisywać do księgi z datą wystawienia diokumentunp:faktury.W koszty data wystawienia fa a w przypadku fa za media pod.VAT w terminie kiedy przypada termin zapłaty wskazany w umowie lub fa VAT.Interpretacja Ministra Finansów MK(monitor księgowego) nr 4/2007 str 17 Pozdrawiam

Gość Wioletta
Dziękuję, Mirasek, i dziękuję, marysia. No właśnie - jak już pisałam - powinnam jednak zaksięgować koszty w dniu 31 stycznia, a VAT na luty... Ale dziękuję też Tobie, Ela - dzięki za odpowiedź. Zaintrygowało mnie to, co mówisz, że dokument mam zaksięgować pod datą otrzymania... Muszę dodać, że nie pracuję w biurze rachunkowym, więc w tym przypadku zapisałabym z dniem 11 lutego ? A gdyby np. taka faktura za media (!) trafiła do mnie, powiedzmy, 4 lutego, była wystawiona np. 15 stycznia, termin płatności byłby np. 29 stycznia ... (rozumiesz, ktoś "przechwycił" pocztę i poprostu zapomniał podać do księgowości - ludziom czasami i takie rzeczy się zdarzają:)), to co wtedy ? Fakturę miałabym zaksięgować pod datą 4 lutego, a co wtedy z VATem ? Hmmm .... Pozdrawiam. PS Elu, to była data nadania i to nie data stempla pocztowego (to było jeszcze kiedyindziej), tylko wydrukowane na samej fakturze :|

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...