Kategorie
Skocz do zawartości

opakowania zwrotne

Gość ira
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam że w kol.10 (Rozporządzenie w sprawie prowadzenia KPiR w &3 definiuje pojęcia w tym przypadku "towaru") towary handlowe, materiały podstawowe i pomocnicze, materiały stanowiące część składową (montażową) lub ściśle z wyrobem złączone(np;opakowania-puszki,butelki)oraz opakowania wysyłkowe wielokrotnego użytku np: transportery, palety,jeżeli opakowania te nie są środkami trwałymi.Zakup opakowań wielokrotnego użytku należy zaewidencjonować w kol 10 i ujmować je każdorazowo w spisie z natury. Dz.U. z 2007 r Nr 36 poz.229 Pozdrawiam

dlaczego do 10 to nie jest towar tylko opakowania kucjonowane które kupujesz płacisz o potem otryzmujesz zwrot pieniedzy po oddaniu, nie sa one moja własnoscia , ja tylko je przechowuje oddaje, wydanie klientowi takiego opakowania nie jest rejestrowane na ksie fiskalnej, czy aby na pewno w 10 a nie pozostałe wydatki? wykazuje je w remamencie? towary obce? które nie stanowia mojego dochodu?

Zwróciłam uwagę na Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie prowadzenia KPiR &3 które wyjaśnia ten problem podałam też Dz.U w którym sama znajdziesz podstawę prawną, chodzi przezież o to aby było prawidłowo więc upewnij się w rozporządzeniu. Pozdrawiam

opakowania o których pisze mirasek dotycza zgodnie a podanym rozporzadzeniem które sa uzywane w procesie produkcji tak pisze w powołanym rozporzadzeniu nie sa to butelki, opakowania zwrotne lecz jak pisze te które w procesie produkcji nie sa srodkirm trwałym -puszki do których producent wlewa płyn, wysyła do sklepu to sa rózne pojecia i mysle ze pytajacej chodzi o opakowania zwrotne a nie opakowania jako takie.

• 11 miesięcy temu...
Myślę,że Mira ale mam odpowiedż prawnika pl jezeli strony/dostawca i nabywca zakładają zwrot opakowań,powinny być one traktowane jako odrębna dostawa.W takiej sytuacji opakowania są opodatkowane na zasadach ogólnych,a ich wydanie trzeba udokumentować fakturą.Zwrot opakowań dostawcy daje zatem uprawnienie do skorygowania faktury związanej z wcześniejsza dostawą Oczywiście zarówno faktura jak i jej korekta będzie miała odzwierciedlenie w KPiR nabywcy /jako koszt/ jak i w ewidencji VAT/w związku z prawem odliczenia VAT/Ja mam ten sam problemkazdy US mówi co innego/

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...