Kategorie
Skocz do zawartości

Księgowym potrzebny certyfikat

Admin Księgowość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W Polsce księgowi powinni podlegać standardom edukacji i wymogowi dokształcania. Warto wprowadzić system certyfikatów nieuregulowanych przepisami prawa. Może to zwiększyć zaufanie do tworzonych przez księgowych sprawozdań. Powrót do artykułu: Księgowym potrzebny certyfikat

Gość Robert Krakow
Oczywiście, że bzdura sam jestem członkiem Stowarzyszenia Księgowych i kolejny Certyfikat komu ma nabijać kasę, jak się komuś uczyć nie chce to się go nie zmusi do niczego . Np. Stowarzyszenie jeśli kogoś uczy to już na takim poziome, że kolejne wydatki są naprawdę zbędne więc bez cudów ;(

• 3 tygodnie później...
SAM JESTEM KSIĘGOWYM (pracującym w biurze audytorskim). W okresie kilku lat "przerobiliśmy" - czyt. zatrudniliśmy 4 księgowe z certyfikatem MF. Wszystkie po kilku miesiącach pokazały taki wysoki poziom swojej wiedzy, że pożal się Boże. A na rozmowie kwalifikacyjnej to było: ...Oj co to nie one - bo mają papiery uprawniające. Certyfikat uzyskany w inny sposób niż zdany egzamin jest NIC NIE WARTY. TYLKO WIEDZA SIĘ LICZY.

Gość kandydatka na księgową
Oj tak, sama pracuję z takimi "księgowymi" niestety w zakresie obowiązków nie mam księgowania i przez to brakuje mi 9 miesięcy do wymaganych 2 lat praktyki żeby przystąpić do egzaminu - a w sumie przez ten niby za krótki czas już dwa bilanse robiłam - nie da się tego jakoś ominąć?

Co??? Popierać Certyfikaty!!! ???? Nie wiem Jakoś by trzeba pokazać soją wiedzę,doświadczenie umiejętność interpretowania przepisów podatkowych,bardzo dogłębnej znajomości ustawy o rachunkowości i podatkach dochod.tak od osób fizycznych jak prawnych. Jestem od 15 lat na stanowisku Głównej Księgowej w trzeciej firmie każda rowadziła inną działalnośc więc potrzebna była bardzo dobra znajomośc nie tylko ustaw o pdoof jak i osób prawnych a co za tym idzie i innych przepisów oraz ustaw. Bardzo lubię swoją pracę i uwielbiam szperać w prawie podatkowym.Ale SZLAG mnie trafia jak widzę te właśnie PSEŁDO KSIĘGOWE Z CERTFIKATAMI!!! MF Pani mgr a wiedzy i doświadczenia "0" Nie miałam szczęścia ani możliwości kończyć wyższych studiów,ale z racji zawodu jaki wykonywałam ( w księgowości 19 lat) ciągle brałam udział w szkoleniach,kończyłam kursy - najpierw księgowej,później na samodzielnych księgowych bilansistów,jako członek stowarzyszenia Księgowych, ukończyłam policealne studium rachunkowości i nie mogę zdobyć CERTYFIKATU bo to za drogi interes dla mnie 3.300 złotych kurs przygotowujący do egzaminu i około 500 złotych sam egzamin jestem z Wielkpolski więc koszty dojazdu do Warszawy.A taka młoda odbębniła (albo i nie!!) dokument potwierdzający odbycie 2 lat praktyki w np: w jakimś biurze rachunkowym można tak szybko uzyskać jak na bezrobotny pieczątkę w zakładach pracy że nie ma dla niego etatu i może być nadal uznany jako osoba bezrobotna. Więc teraz najlepiej założyć Spółkę z taką Księgową z CERTYFIKATEM ( bo ma uprawnienia do usługowego prowadzenia biura)Takie księgowe miałam u siebie, więc najlkepiej to im szły pogaduszki przy kawie, były trzy przez okło trzech miesięcy każda ,narobiły mi takiego spustoszenia w dokumentach że ryczeć mi się chciało zero pojęcia o polityce rachunkowości, zapisach księgowych,dfziałaniou kont z grupy"4" i "5" a na pytanie jaką najlepiej przy prowadzeniu działaln.gospodarczej (usługowej,produkcyjnej) jednoosobowej lub w formie spólki nie miały pojęcia jakie są możliwości i jakie obowiązuję formy opodatkowania.Tak że zgadzam się że wiedza i doświadczenie liczy się w tym zawodzie.A to że ktoś ma średnie ( tylko ) wykształcenie nie znaczy że Pani mgr z Certyfikatem zaraz po ukończeniu wyższej szkoły może się z nim równać!!! Tak że kochana uważaj co piszesz bo możesz nabywać praktyki u Głównej Księgowej ze średnim wyksztełceniem ale z taką wiedzą i doświadczeniem że może Ci się odechce pracy w księgowości( i będziesz usługowo rozliczała podatników na karcie podatkowj no i może na ryczałcie - EWIDENCJONOWANYM!!- wiesz o o jakich podatkach mówię?? Pani mgr z CERTYFGIK.Panie z SKwP Pozdrawiam i życzę dalszych suksesów w parcy i mniej skomplikowanego parawa podatkowego w naszym KRAJU - MIRASEK

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...