Gość teresa Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Czy przechodząc na pełną księgowość muszę prowadzić kasę i sporządzać raporty kasowe. Jak księgować wypłatę gotówki z banku na własne potrzeby właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Jeśli macie państwo wpłaty/wypłaty gotówkowe to tak. Mnie się wydaje, że Ma Bieżący rach. bankowy i Wn Pozostałe rozrachunki (konto właściciela). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 To zależy jakie potrzeby. No bo skoro właściciel otrzymuje dochody wyłącznie z tego źródła no to musi z czegoś żyć, więc może pobierać środki pieniężne na poczet ostatecznego rocznego rozliczenia ( pobiera zaliczki, które są księgowane na jego konto jako należność wobec firmy). Mogę się mylić ponieważ obecnie pracuję w firmie która podlega pdop, więc radze poczekać na jakieś inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mnm Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Nie jest to konieczne.Ale musisz to zapisać w zasadach dokumentacji. Rozrachunki właściciela możesz prowadzić na "pozostałych rozrachunkach" rozwijając analitykę. W sytuacji, gdy właściciel np sam przechowuje gotówkę za sprzedany wyrób, to księgujesz: Wn-pozostałe rozrachunki, Ma-należności od kontrahentów. Wypłata gotówki na potrzeby właściciela z banku: tak jak napisano wyżej, tj.Wn - pozost. rozrach, Ma - rach. bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ELA G. Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 JA NIGDY NIE PRACOWAŁAM W PEŁNEJ KSIĘGOWOSCI A OD NOWEGO ROKU TAKZE PRZECHODZIMY NA PEŁNĄ KSIĘGOWOŚC I TO JEST DOPIERO PROBLEM.NAWET NIE WIEM JAKI PROGRAM WYBRAĆ , SZEF WSPOMINAŁ COŚ OPROGRAMIE WA-PRO FAKIR CO O NIM SĄDZICIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ela Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Od. dla ELA G.pracuję na FAKIR już już 6 lat , bardzo dobry program polecam DOS,jest bardziej przejrzysty od wersji wind. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 z tym fakirem to Elu przesadziłaś , też na nim pracuję, i takich głupot jak potrafi zrobić czasem na rozrachunkach, to żaden inny program mi nie robi. Owszem jest dośc przystępny i przejrzysty, ale ma poważne braki. Nie ma np. księgowań okresowych, czyli np. comiesięczne księgowania (oprócz tych importowych z Ganga czy Maga) szczególnie długie PKówki (np. rozliczanie wielostopniowej produkcji)to czysta udręka - każde konto co misiąc trzeba wklepać. Nie ma możliwości stworzenia schemtaów czy automatów innych oprócz vatowskich (no oprócz tych z magazynu PZ czy WZ).Poza tym bez zaksięgowania nie wydrukuje się obrotówki (choćby po to żeby sprawdzić ). Takie możliwości posiada np. KH CDN też DOS (wolę programy pod DOS) bo do pracy księgowej są znacznie szybsze), ale to kwestia przyzwyczajenia. Na pewno satnowczo odradzam FAKIRA! Konta kasa nie trzeba prowadzić, nie ma takiego wymogu ustawowego (musi byc to zapisane w polityce rachunkowości). Ale wszytskie operacje gotówkowe muszą być dokumentowane (dowodami co najmniej spełniającymi wymogi art 21 ust. 1 i 2 ustawy o rachunkowości i ujmowane w tym samym dniu w którym zostały dokonane - art. 24 ust. 5 pkt 3 Ust.o rach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi