Kategorie
Skocz do zawartości

Przejście z PKPiR na pełną księgowość

Gość teresa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy jakie potrzeby. No bo skoro właściciel otrzymuje dochody wyłącznie z tego źródła no to musi z czegoś żyć, więc może pobierać środki pieniężne na poczet ostatecznego rocznego rozliczenia ( pobiera zaliczki, które są księgowane na jego konto jako należność wobec firmy). Mogę się mylić ponieważ obecnie pracuję w firmie która podlega pdop, więc radze poczekać na jakieś inne propozycje.

Nie jest to konieczne.Ale musisz to zapisać w zasadach dokumentacji. Rozrachunki właściciela możesz prowadzić na "pozostałych rozrachunkach" rozwijając analitykę. W sytuacji, gdy właściciel np sam przechowuje gotówkę za sprzedany wyrób, to księgujesz: Wn-pozostałe rozrachunki, Ma-należności od kontrahentów. Wypłata gotówki na potrzeby właściciela z banku: tak jak napisano wyżej, tj.Wn - pozost. rozrach, Ma - rach. bank.

• 2 tygodnie później...
JA NIGDY NIE PRACOWAŁAM W PEŁNEJ KSIĘGOWOSCI A OD NOWEGO ROKU TAKZE PRZECHODZIMY NA PEŁNĄ KSIĘGOWOŚC I TO JEST DOPIERO PROBLEM.NAWET NIE WIEM JAKI PROGRAM WYBRAĆ , SZEF WSPOMINAŁ COŚ OPROGRAMIE WA-PRO FAKIR CO O NIM SĄDZICIE

• 2 tygodnie później...
z tym fakirem to Elu przesadziłaś , też na nim pracuję, i takich głupot jak potrafi zrobić czasem na rozrachunkach, to żaden inny program mi nie robi. Owszem jest dośc przystępny i przejrzysty, ale ma poważne braki. Nie ma np. księgowań okresowych, czyli np. comiesięczne księgowania (oprócz tych importowych z Ganga czy Maga) szczególnie długie PKówki (np. rozliczanie wielostopniowej produkcji)to czysta udręka - każde konto co misiąc trzeba wklepać. Nie ma możliwości stworzenia schemtaów czy automatów innych oprócz vatowskich (no oprócz tych z magazynu PZ czy WZ).Poza tym bez zaksięgowania nie wydrukuje się obrotówki (choćby po to żeby sprawdzić ). Takie możliwości posiada np. KH CDN też DOS (wolę programy pod DOS) bo do pracy księgowej są znacznie szybsze), ale to kwestia przyzwyczajenia. Na pewno satnowczo odradzam FAKIRA! Konta kasa nie trzeba prowadzić, nie ma takiego wymogu ustawowego (musi byc to zapisane w polityce rachunkowości). Ale wszytskie operacje gotówkowe muszą być dokumentowane (dowodami co najmniej spełniającymi wymogi art 21 ust. 1 i 2 ustawy o rachunkowości i ujmowane w tym samym dniu w którym zostały dokonane - art. 24 ust. 5 pkt 3 Ust.o rach.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...