Gość joamac Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Kontrola zakwestionowała w moim zakładzie, że dokumenty nie są księgowane według daty (czyli od 1 dnia miesiąca do ostatniego)lecz według daty wpływu. Moim zdaniem wszystkie dokumenty powinny mieć nadany numer księgowy i musi być wprowadzony w miesiącu, którego dotyczy.Zdaniem kontrolera zapis chronologiczny mówi, że musi być księgowany według daty np. data faktury.Proszę o pomoc!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Kaz mu przeczytać UoR."Dziennik zawiera chronologiczne ujęcie zdarzeń, jakie nastąpiły w danym okresie sprawozdawczym. Bez względu na technikę prowadzenia ksiąg rachunkowych dziennik powinien umożliwiać uzgodnienie jego obrotów z obrotami zestawienia obrotów i sald kont księgi głównej".Nie data faktury (bo sa rózne terminy wystawiania w zaleznosci od branży0 - tylko data zdarzenia gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość balbina Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 mandziola bingo! jestem tego samego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 sory, ale wg mnie datą zdarzenia gospodarczego jest data wystawienia faktury a nie data jej otrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość joamac Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 rozumiem koleżankę:ale chodzi mi o to, że otrzymałam np.5 października fakturę z datą zdarzenia 2 październik. A już 4 października zaksięgowane mam faktury np z datą zdarzenia 3 październik. Więc fakturę którą otrzymałam 5 października ma numer dalszy a data zdarzenia jest wcześniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 U.o R.art 23"2. Zapis księgowy powinien zawierać co najmniej:1) datę dokonania operacji gospodarczej,2) określenie rodzaju i numer identyfikacyjny dowodu księgowego stanowiącegopodstawę zapisu oraz jego datę, jeżeli różni się ona od daty dokonaniaoperacji,3) zrozumiały tekst, skrót lub kod opisu operacji, z tym że należy posiadać pisemneobjaśnienia treści skrótów lub kodów,4) kwotę i datę zapisu,5) oznaczenie kont, których dotyczy."Kolezanko - data zdarzenia gospodarczego to data zdarzenia gospodarczego, a data faktury to data faktury, a data zapisu w ksiegach to data zapisu w księgach.Nikt nie mówi tu, ze data zdarzenia jest data otrzymania faktury. Czasem bywa, ze data zdarzenia jest data wystawienia faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 w programie Vulcan przy ksiegowaniu dokumentu występuja pola do wypełnienia: data dokumentu i data operacji, jak ksieguje wyciąg bankowy to daty te są tożsame, ale jak ksieguje fakturę to nie wiem jak mam to rozumieć, proszę o podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 No własnie tak jak wyżej napisane. Faktura moze dotyczyc zdarzeń które juz wystapiły i wtedy data faktury jest inna niz data zdarzenia gospodarczego - czyli operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 przy księgowaniu faktur zakupu stosuję zasadę, że data zdarzenia gospodarczego jest taka sama jak data wystawienia fakturynatomiast data księgowania może być inna w przypadku gdy wcześniejsze faktury dostaję z opóźnieniem, a już mam poksięgowane faktury wystawione później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ale Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Aby zachować porządek chronologiczny- według kontrolującego- należałoby cały miesiąc zbierać dokumenty, ułożyć według dat i dopiero zaksięgować. A jak dokument wpłynie po okresie sprawozdawczym to chyba schować go do szuflady i nie pokazywać bo zburzy porządek chronologiczny.Nie o to chodzi w przepisach o rachunkowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kaja Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Przeczytajcie ze zrozumiemiem to co sami piszecie.Zapisy w dzienniku to chronologiczne ujęcie zdarzeń które nastapiły. Piszecie,że faktura przchodzi wam póżniej niż było zdarzeni. A do czego służą wam wewnętrzne dokumenty księgowe. Zdarzenie można zawsze poprzedzić swoimi dokumentami wewnętrznymi które odzwierciedlaja zaistniałe zdarzenie a następnie po otrzymaniu faktury sprawę uporzadkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 od nowego roku mam księgować f-ry z datą wpływu, chodzi mi o to czy wtedy data wpływu staje sie dla mnie datą dokumentu? a data wystawienia f-ry datą operacji?, cz obie tzn data operacji i data dokumentu to bedzie data wpływu f-ry, jesli w programie Vulcan zaksieguję najpierw 1 f-rę z datą dokumentu 05.12 a potem 2 f-re z data 01.12 do program monituje że nie jest zachowany porządek chronologiczny, pytam praktyków programu Vulcan, bo same osoby szkoloace z programu mówia otwarcie, że to nazewnictwo data dokumentu i data operacji sa dosyć mylace i może niezupełnie oddają sens, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Kaja - to Ty przeczytaj ze zrozumieniem to co my piszemy:). Czasem faktura przychodzi wcześniej mnie tak np. gmina fakturuje czynsz na nastepny miesiąc. Np. za styczeń w grudniu. Twoim zdaniem powinnam ująć ta fakturę w styczniu?? A co do przychodzenia faktur później - nie wiem jak duża jest jednostka w której pracujesz, ale ja czasem nawet nie wiem, że ktoś gdzieś coś konkretnego kupił i że w związku z tym powinnam zrobić Pk na cos o czego istnieniu nie mam jeszcze pojęcia bo faktura przyjdzie za tydzień. ma do mnie stac kolejka pracowników i mówic - dzis kupiłem to i to prosze zrobić PK. Ooo Wtedy to dopiero byłby porzadek::). Jak dla mnie art. przytoczony wczesniej (23 UoR) wszystko ładnie reguluje.Data dokumentu to data faktury Iza, a data operacji wg mnie to data zdarzenia gospodarczego, które dokumentuje faktura. A data wpływu to data wpływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kaja Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Mandziolo a do czego w ksiegowości służą dzienniki czastkowe jesli masz tak duża jednostke. PO drugie zdarzeniem które masz zaksiegować jest również otrzymanie faktury więc księgujesz ja w dniu otrzymania a zasada współmierności i każe ją rozliczyć w odpowiednim czasie którego dotyczy zdarzenie zaksiegowane na tej fakturze. Jeśli ktoś coś kupuje o czym nie masz pojęcia to powinien przynieść wz na zkup a fakturę póżniej, chyba że u ciebie każdy sam sobie kupuje i kiedy chce rozlicza. Księgowość to jest dokładność i rzetelność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mandziola Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 A co do tego mają dzienniki czastkowe?? Nie pomyliło Ci się coś?:). Po drugie piszesz: "księgujesz ja w dniu otrzymania a zasada współmierności i każe ją rozliczyć w odpowiednim czasie którego dotyczy zdarzenie zaksiegowane na tej fakturze." dokładnie tak robię i o tym wczesniej pisałam. Co do dokumentów poprzedzających fakturę - naprawdę nie widze sensu takiego księgowania bo po co, skoro robię tak:""księgujesz ja w dniu otrzymania a zasada współmierności i każe ją rozliczyć w odpowiednim czasie którego dotyczy zdarzenie zaksiegowane na tej fakturze." Chyba się nie zrozumiałaysmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kaja Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Dzienniki częściowe (art 14 ust 3 UoR) - grupują zdarzenia według ich rodzaju więc nie musisz wpisywać wszystkiego od razu do dziennika księgi głownej tylko jenym zapisem na koniec miesiąca , zakupy w tym dzienniku częściowym mogą wpisywać osoby odpowiedzialne za zakupy na podstawie wz z zakupu lub pk ( zapisy zastepcze art 20 ust 3 pkt 3) a po otrzymaniu faktury zapis rozliczeniowy (art 20,ust 3 pkt 4 UoR). A to po drugie droga mandziolo dotyczyło twojego pytania o fakture otrzymana z gminy w grudniu dotyczaca stycznia czy moim zdaniem powinnaś ją ksiegować w styczniu. Napisam więc że otrzymanie faktury też jest zdarzeniem i ksiegujesz w grudniu a zgodnie z zasada współmierności rozliczasz w styczniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi