Admin Księgowość Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Mój brat zmarł w grudniu 2006 r. W marcu br. rodzina złożyła do sądu wniosek o stwierdzenie nabycia spadku i o dział spadku, a sąd wydał postanowienie w tej sprawie w drugiej połowie czerwca. Proszę o informację, czy ja i inni członkowie rodziny zmarłego, którzy są spadkobiercami, jesteśmy zwolnieni od podatku, co przewidują przepisy o podatku od spadków, czy może zwolnienie nas nie dotyczy, bo brat zmarł w 2006 r., a więc przed zmianą tych przepisów? Powrót do artykułu: Powstanie obowiązku podatkowego przy nabyciu w drodze dziedziczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość I. Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 O tym, jakie stosować przepisy, stare czy nowe, decyduje data nabycia spadku, a nie przyjęcia spadku.Mówi o tym art. 3 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r.o zmianie ustawy o podatku od spadków i darowizn oraz ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych.Na podstawie art. 924 kodeksu cywilnego, w przypadku nabycia rzeczy lub praw majątkowych tytułem spadku, za dzień nabycia uznaje się dzień śmierci spadkodawcy, natomiast stosownie do przepisu art. 925 tej ustawy spadkobierca nabywa spadek z chwilą otwarcia spadku.Przyjęcie spadku, unormowane w dalszych artykułach k.c., nie jest pojęciem tożsamym z pojęciem nabycia spadku.Moment powstania obowiązku podatkowego w podatku od spadków i darowizn, który związany jest z przyjęciem spadku, nie ma wpływu na to, jakie należy stosować przepisy.Artykuł wprowadza w błąd. Może warto sprawdzić, co się pisze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Giga Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Mam podobny problem, co autor zapytania. Nic nie rozumiem z tego bełkotu. Czym więc się różni nabycie spadku (następujące jak rozumiem w chwili śmierci spadkodawcy) od przyjęcia spadku? Zdaje się, że spadek przyjmuje się automatycznie, jeśli się go nie odrzuci w terminie półrocznym od dnia śmierci spadkodawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość butu Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 panie "I", wszystko pieknie tylko, ze ustawa mowi o "nabyciu wlasnosci rzeczy" na drodze spadku, a nie nabyciu spadku jako takim. niech sam pan sobie odpowie dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ms Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 panie "butu" może by tak nieco jaśniej? Może pan "I" już sobie odpowiedział, ale ja nadal nie wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi