Skocz do zawartości


Zdjęcie

dieta za podróż służbową w 2013 roku


wróć do serwisu Moja Firma 4 odpowiedzi w tym temacie

#1 bazyliczek

bazyliczek

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 148 postów

Napisano 29 kwiecień 2013 - 14:51

CześćMoje pytanie dotyczy diet za podróż służbową. Od 1 marca 2013 roku zmieniły się diety za podróże służbowe. Wzrosły diety zarówno krajowe jak i zagraniczne. W jaki sposób należy rozliczyć krajową podróż służbową na nowych zasadach?Dzięki za odpowiedzi

#2 Ania_B

Ania_B

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 2346 postów

Napisano 29 kwiecień 2013 - 16:08

tutaj artykuł na ten temat:
[url="http://ksiegowosc.infor.pl/zus-kadry/wynagrodzenia/139637,Od-marca-wyzsze-diety-za-delegacje-sluzbowe.html"]http://ksiegowosc.infor.pl/zus-kadry/wynagrodzenia/139637,Od-marca-wyzsze-diety-za-delegacje-sluzbowe.html[/url]

Zgodnie z nowym rozporządzeniem, dieta w czasie podróży krajowej jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia i wynosi od 1 marca 2013 r.30 zł za dobępodróży (dotąd wynosiła 23 zł).

Kwotędiety zmniejsza się o koszt zapewnionego mu bezpłatnego wyżywienia (np. w przypadku korzystania przez pracownika z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie), przyjmując, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
- śniadanie - 25% diety;
- obiad - 50% diety;
- kolacja - 25% diety.

#3 Edzia

Edzia

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 7101 postów
  • LokalizacjaKresy

Napisano 29 kwiecień 2013 - 16:16

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej (Dz. U. z 2013 r. poz. 167).

#4 A.Conte

A.Conte

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 92 postów

Napisano 30 kwiecień 2013 - 07:57

Jak ustalić ekwiwalent pieniężny na wyżywienie pracownika przebywajacego w zagranicznej podróży służbowej?

#5 Roza

Roza

    Zaawansowany użytkownik

  • Członkowie
  • PipPipPipPipPip
  • 110 postów

Napisano 30 kwiecień 2013 - 08:41

"W przypadku podróży zagranicznej dochodzi przy tym do modyfikacji funkcji diety, która ma służyć nie tylko pokryciu kosztów wyżywienia, ale również zapewnić pracownikowi środki na drobne wydatki. Wysokość diety za dobę podróży zagranicznej w poszczególnych państwach jest określona w załączniku do Rozporządzenia. Również – jak w przypadku podróży krajowej – dieta przysługuje jedynie częściowo za niepełną dobę wyjazdu zagranicznego.
Jeżeli pracownik może korzystać z bezpłatnego wyżywienia, kwota diety jest obniżana przy założeniu, że każdy posiłek stanowi odpowiednio:
- śniadanie - 15% diety;
- obiad – 30% diety
- kolacja – 30% diety:


Więcej:
http://kadry.infor.p...rca_2013_r.html



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych