Skocz do zawartości

Kategorie

Forum

Odpowiadanie w temacie: badanie surówek


Opcje wiadomości

Zarejestruj się na forum!

Dzięki rejestracji nikt nie użyje Twojego nicka.
Rejestracja zajmuje tylko chwilę!

Logowanie » Rejestracja


  • PODAJ SŁOWNIE wynik: 5 + 5 =

    wraz z polskimi znakami jeśli takie występują.
  lub Anuluj


Podsumowanie tematu

likoo

Napisano 11 kwiecień 2021 - 12:24

dwa razy do roku najlepi by były wykonane


haccp-polska.pl

Napisano 10 kwiecień 2021 - 09:13

Dzień dobry, 

w odpowiedzi na Pani pytanie może rozdzielę ją na dwa elementy:

1) badania wody w obiektach użyteczności publicznej uzależnione są od wewnętrznego harmonogramu lub zgodnie z decyzją Sanepid-u. Jeżeli sanepid nie określił częstotliwości, to należy przyjąć że min. 1-2 razy na rok lub każdorazowo przy dłuższym przestoju obiektu np. po okresie wakacyjnym.

2) badania surówek nie jest wymagane jeżeli produkt gotowy spożywany jest bezpośrednio po przygotowaniu.

Jakby nie patrzyć przedszkole jako zakład żywienia zbiorowego jest zobligowany do przechowywania próbek żywności, w związku z tym próby są zabezpieczane i nie ma potrzeb wykonywania badań. 

3) odpowiedzialność za system HACCP spoczywa na osobie odpowiedzialnej za obiekt i to ona decyduje, kto powinien być odpowiedzialny za księgę HACCP, GHP, GMP. 


Napisano 21 styczeń 2021 - 15:23

Mam pytanie!

Co ile lat musi być wykonane badanie surówek i wody w przedszkolu ?

 

 

Drugie pytanie: czy dyrektor wydaje rozporządzenia, kto sprawuje odpowiedzialność nad księgą HACCP , zatwierdza jego zgodność itp?


Podgląd całego tematu (otwiera nowe okno)