Skocz do zawartości


Odpowiadanie w temacie: VAT dla batonów proteinowych


Opcje wiadomości

Zarejestruj się na forum!

Dzięki rejestracji nikt nie użyje Twojego nicka.
Rejestracja zajmuje tylko chwilę!

Logowanie » Rejestracja


  • PODAJ SŁOWNIE wynik: 7 + 3 =

    wraz z polskimi znakami jeśli takie występują.
  lub Anuluj


Podsumowanie tematu

Kinga J.

Napisano 17 wrzesień 2019 - 18:22

Otwieram firmę, która będzie produkowała batony proteinowe. produkcja polega na zmieszaniu suchych produktów, uformowaniu z nich batonów i zapakowaniu (nie występuje opieczenie). Niestety nie mogę sobie poradzić z prawidłowym określeniem stawki VAT jaką powinny być objęte batony. Występują one w trzech wariantach. W pierwszym występuje kakao w ilości ok. 3% całej masy, w drugim i trzecim kakao nie ma. Batony nie zawierają konserwantów a ich termin przydatności do spożycia to ok 3 tygodnie.

 

Dokładny skład batona z kakao:

płatki owsiane, daktyle suszone, orzechy ziemne prażone, koncentrat białka, kakao, mleko, aromat spożywczy.

 

W drugiej wersji nie ma kakao a są wiórki kokosowe, w trzeciej jest tylko białko o smaku truskawkowym i aromat truskawkowy

 

Z góry dziękuję za pomoc

W takiej sytuacji z doświadczenia mogę doradzić aby zgłosić się do Urzędu Statystycznego w Łodzi i ustalić PKWiU i na jego podstawie ustalić stawkę VAT lub poczekać do listopada aż wejdzie w życie Wiążąca Informacja Stawkowa i z niej skorzystać wówczas będzie ona chronić w trakcie kontroli podatkowej i gwarantować prawidłową stawkę VAT. O WIS dużo dowiedziałam się z artykułu: https://poradnikprze...k-ja-sporzadzic


Napisano 13 sierpień 2019 - 16:10

Otwieram firmę, która będzie produkowała batony proteinowe. produkcja polega na zmieszaniu suchych produktów, uformowaniu z nich batonów i zapakowaniu (nie występuje opieczenie). Niestety nie mogę sobie poradzić z prawidłowym określeniem stawki VAT jaką powinny być objęte batony. Występują one w trzech wariantach. W pierwszym występuje kakao w ilości ok. 3% całej masy, w drugim i trzecim kakao nie ma. Batony nie zawierają konserwantów a ich termin przydatności do spożycia to ok 3 tygodnie.

 

Dokładny skład batona z kakao:

płatki owsiane, daktyle suszone, orzechy ziemne prażone, koncentrat białka, kakao, mleko, aromat spożywczy.

 

W drugiej wersji nie ma kakao a są wiórki kokosowe, w trzeciej jest tylko białko o smaku truskawkowym i aromat truskawkowy

 

Z góry dziękuję za pomoc


Podgląd całego tematu (otwiera nowe okno)