podwyższone koszty uzyskania przychodu
Rozpoczęty przez Gość_Sylwia , sty 27 2010 01:21
wróć do serwisu Księgowość
125 odpowiedzi w tym temacie
#6 Gość_Margareta
Napisano 31 styczeń 2010 - 13:55
Wiem, że nie miałam prawa im podwyższać, ale to weszło mi do listy z automatu, ponieważ miejsce zamieszkania pracownika było poza siedzibą zakładu.Jednak miejsce jego pracy było tożsame z miejscem zamieszkania.Czy dobrze myślę, żeby pit wystawić tak jak jest na listach, natomist na bieżąco zrócić się o zwrot nadpłaty i tym samym w przyszłym roku różnicę wykazać na picie.Poazdrawiam
#19 Gość_kropka
Napisano 12 marzec 2010 - 03:39
mam dokładnie ten sam problem. podpisuję umowę na pół etatu w krakowie, a jestem zameldowana i mój US jest w bytomiu (adres do korespondencji, NFZ, wszystko podalam bytomskie) czy w takim razie moge zwiekszyc koszty uzyskania przychodu? czy skladajac takie oswiadczenie moge sie narazic na problemy z pracodawca lub US? bardzo prosze o pomoc...
a oto cytat ze stronki, dlaczego mysle, ze moglabym tak zrobic:
zgodnie z art.25 KC miejscem zamieszkania jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. O miejscu zamieszkania nie decyduje jedynie fakt przebywania w określonym mieście (np. podjęcie pracy w Warszawie), ale również zamiar stałego pobytu i chęć skoncentrowania swoich interesów życiowych w danym miejscu.
Zamiar taki wynikać może z zachowania danej osoby polegającego na skoncentrowaniu swojej aktywności życiowej w określonej miejscowości.
Przykład I
Pracownik podjął pracę w Warszawie, ale zameldowany jest w Krakowie. W Warszawie wynajmuje mieszkanie, w którym przebywa od poniedziałku do środy. Następnie udaje się do Krakowa, gdzie przebywa jego żona i dzieci oraz gdzie ma mieszkanie, którego jest właścicielem. W takim przypadku miejscem zamieszkania tego pracownika będzie Kraków, mimo że pracuje on w Warszawie.
a oto cytat ze stronki, dlaczego mysle, ze moglabym tak zrobic:
zgodnie z art.25 KC miejscem zamieszkania jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. O miejscu zamieszkania nie decyduje jedynie fakt przebywania w określonym mieście (np. podjęcie pracy w Warszawie), ale również zamiar stałego pobytu i chęć skoncentrowania swoich interesów życiowych w danym miejscu.
Zamiar taki wynikać może z zachowania danej osoby polegającego na skoncentrowaniu swojej aktywności życiowej w określonej miejscowości.
Przykład I
Pracownik podjął pracę w Warszawie, ale zameldowany jest w Krakowie. W Warszawie wynajmuje mieszkanie, w którym przebywa od poniedziałku do środy. Następnie udaje się do Krakowa, gdzie przebywa jego żona i dzieci oraz gdzie ma mieszkanie, którego jest właścicielem. W takim przypadku miejscem zamieszkania tego pracownika będzie Kraków, mimo że pracuje on w Warszawie.
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Ostatnio dodane tematy
-
Urlop zdrowotny dla nauczycieliAdmin Kadry - dziś, 18:30
-
Ile płacić za nadgodziny w sobotę??Admin Kadry - dziś, 18:25
-
odbiór nadgodzin - wzór wnioskuAdmin Kadry - dziś, 18:25
-
Wyliczenie zwolnienia chorobowegoAdmin Kadry - dziś, 18:25